klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de KaapverdiŽ
KaapverdiŽ ofwel de Republiek KaapverdiŽ is een eilandengroep dat ten westen van het vasteland van Afrika ligt. Het land wordt ook vaak aangeduid als de Kaapverdische Eilanden. Het land ligt op ongeveer zes uur vliegen van Nederland, waardoor het een populaire winterzonbestemming is. Het is wat betreft klimaat ťťn van de betere strandbestemmingen in de winter die op middellange afstand ligt. De Kaapverdische Eilanden bestaan uit in totaal tien eilanden. Populaire vakantiebestemmingen zijn de eilanden Santiago, Sal, Sal Rei en S„o Vicente.
Op basis van de hoeveelheden neerslag voldoet KaapverdiŽ net niet aan de criteria voor een warm woestijnklimaat. KaapverdiŽ kent op basis van langjarige gemiddelde cijfers een warm steppeklimaat (type BSh volgens de KŲppen klimaatclassificatie). Omdat de regenval erg grimmig is, is het gemakkelijk mogelijk dat gedurende sommige jaren de neerslag zo weinig is dat op basis van dat jaar er sprake zou zijn van een woestijnklimaat (<250 mm neerslag per jaar).

KaapverdiŽ vakantie
Voor de Nederlandse markt is TUI dť aanbieder op het gebied van KaapverdiŽ vakanties. Bekijk hun KaapverdiŽ aanbiedingen om nu voordelig een KaapverdiŽ vakantie te boeken.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken op de KaapverdiŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor KaapverdiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Plaatsen:
Mindelo
Praia
Ribeira Grande
Sal Rei
Santa Maria
S„o Filipe
Vila do Maio
Eilanden:
Boa Vista
Fogo
Maio
Sal
Santiago
Santo Ant„o
S„o Vicente
   

Zonnig en droog
Een belangrijk kenmerk van de Kaapverdische Eilanden is dat veel maanden droog verlopen en dat de zon uitbundig schijnt. Vooral de periode februari tot en met juni is zonovergoten terwijl regen bijna geen enkele kans maakt op de stranden van KaapverdiŽ. Niet voor niets dat KaapverdiŽ onder Europeanen vooral populair is in het voorjaar, als het weer in Europa meestal nog niet stabiel genoeg is voor een zonvakantie. De temperatuur varieert overdag van gemiddeld 24-25 graden in de winter tot aan 29-30 graden in september. Ďs Nachts daalt het kwik in de winter tot 18-19 graden en in de zomer tot 23-24 graden. In de wintermaanden kun je Ďs avonds bij een wat frissere wind soms een trui of een vest nodig hebben.

 

Invloed van de Sahara
KaapverdiŽ ligt ter hoogte van de Sahara, ťťn van de warmste en droogste gebieden ter wereld. Dat het weer in KaapverdiŽ aangenamer is dank het land aan de invloed van de zee. Het relatief koele zeewater dat door de Canarische Stroom aangevoerd wordt zorgt voor tempering van de hitte. In de wintermaanden kan het echter voorkomen dat er relatief warme lucht vol zand aangevoerd wordt vanuit de Sahara. De temperatuur kan dan binnen zeer korte tijd vrij snel oplopen. De zandwolken zorgen voor een tijdelijk onaangename atmosfeer die meestal niet langer dan een dag aanhoudt. Deze Harmattan wind kan voorkomen tussen november en maart.

TIP: KaapverdiŽ voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar KaapverdiŽ dan kun je op de website KaapverdiŽ voor beginners enorm veel goede informatie over KaapverdiŽ halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de Kaapverdische eilanden, de bezienswaardigheden van KaapverdiŽ, excursies in KaapverdiŽ, het weer in KaapverdiŽ en alles over reizen naar en vervoer in KaapverdiŽ.

Klimaatcijfers
Verspreid over KaapverdiŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Praia en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in KaapverdiŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 24 19 7 2 23
februari 24 19 8 2 23
maart 25 18 9 3 23
april 25 19 10 2 23
mei 25 20 10 3 23
juni 26 21 9 3 24
juli 27 22 7 4 26
augustus 28 23 6 6 27
september 29 24 7 7 27
oktober 28 23 8 4 26
november 27 22 8 3 25
december 26 20 7 2 24
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Praia. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in KaapverdiŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over de KaapverdiŽ
bezienswaardigheden top 10
beste maanden zonvakantie
bijzondere plaatsen in KaapverdiŽ
fotoreportages KaapverdiŽ
KaapverdiŽ informatie
KaapverdiŽ informatie
KaapverdiŽ reisinformatie
KaapverdiŽ startpagina
KaapverdiŽ tips
KaapverdiŽ voor beginners
mooiste dorpjes in KaapverdiŽ
wikipedia
winterzon in KaapverdiŽ
... meer KaapverdiŽ

climate of Cape Verde

Aangepast zoeken


Follow klimaatinfo on Twitter

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact