Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

luxemburg Het klimaat van Luxemburg

Luxemburg is een klein land in het westen van Europa. Het wordt omringd door België, Duitsland en Frankrijk. Luxemburg heeft een gematigd zeeklimaat. Dat komt doordat Luxemburg, net als Nederland, onder invloed staat van Atlantische systemen, die een groot deel van het jaar het weer in Luxemburg bepalen. Alleen op het moment dat er een zeer sterke oostelijke of zuidoostelijke stroming op gang komt, heeft het oceaanwater weinig invloed op het weer in Luxemburg. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op het moment dat er een groot, standvastig hogedrukgebied boven Duitsland of Denemarken ligt, waardoor lucht vanuit het (zuid) oosten wordt aangevoerd. In de winter zorgt dit vaak voor koeler weer met heldere luchten, in de zomer kan er juist zeer warme lucht aangevoerd worden. Deze lucht kan wel wat instabieler zijn.

Luxemburg

Ontdek de populairste vakantiebestemmingen in Luxemburg

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Luxemburg:

Twee delen van Luxemburg

Hoewel er in heel Luxemburg hetzelfde klimaattype van toepassing is, maakt het vaak wel uit of je in het noorden of de het zuiden van het land bent. Mede door de Ardennen en de Moezel zie je dat het land klimatologisch in tweeën gesplitst wordt. Het zuiden is wat droger en kent iets warmere zomers. Hierdoor is in dit deel van Luxemburg wijnbouw mogelijk, met name in de Moezelvallei. In het noorden bestaat er een wat grotere kans op de aanvoer van depressies, met de daarbij behorende neerslag. Vandaar dat de jaarlijkse neerslagsom hier wat hoger ligt dan in het zuiden. Denk aan een gemiddelde neerslagsom tot zo'n 1200 millimeter in de noordelijke delen van Luxemburg, terwijl je in het zuiden op 'slechts' 800 tot 900 millimeter per jaar hoeft te rekenen. Daarmee is Luxemburg over de gehele linie iets natter dan Nederland.

Temperaturen

De winters zijn in Luxemburg aan de koele kant, waarbij de kans op extreme kou beperkt is. Het kan heus wel een keertje flink vriezen in de winter, ook overdag, maar over het algemeen mag je het winterseizoen in Luxemburg vrij mild noemen. De middagtemperaturen komen gemiddeld boven het vriespunt uit, op de hoger gelegen gebieden na. Nachtvorst is in heel Luxemburg in de winter vrij gebruikelijk. Vaak blijft het bij lichte tot soms matige vorst in de lager gelegen delen. In de heuvels kan het wat verder afkoelen.

Vanaf maart zie je de gemiddelde temperaturen omhoogklimmen. Tegen het einde van maart zijn dubbele cijfers wat betreft de middagtemperatuur al normaal, terwijl het aantal dagen met nachtvorst afneemt. Vanaf mei is er een aanzienlijke kans op lenteachtige temperaturen. Wat je vooral begin mei nog wel zult ervaren, is dat het temperatuurverschil binnen een etmaal vrij groot kan zijn. Het is goed mogelijk dat overdag de 20 graden aangetikt wordt en dat het kwik door de heldere hemel in de nacht naar het vriespunt daalt.

Juni, juli en augustus vormen de zomer in Luxemburg. Dit zijn de warmste maanden, waarin de maximumtemperaturen gemiddeld tussen de 20 en 25 graden Celsius liggen. Over het algemeen is het in het zuiden van Luxemburg iets warmer dan in het noorden. Het verschil bedraagt meestal een graad of twee. In de zomer kunnen er dagen voorkomen met tropische temperaturen van 30 graden of nog wat hoger. Vaak duren dergelijke weersomstandigheden niet zo lang. Een pittige regen- of onweersbui kan een abrupt einde maken aan een lokale hittegolf.

Aan het einde van augustus gaan de temperaturen stapsgewijs weer naar beneden. In september kun je nog een lekkere nazomerdag hebben. Vanaf halverwege september neemt de kans op zomerse temperaturen (minstens 25 graden Celsius) snel af. In oktober kan de eerste nachtvorst voorkomen.

Neerslag

Bij het maritieme klimaat van Luxemburg hoort een redelijke hoeveelheid neerslag. Als je de neerslagstatistieken per maand bekijkt, dan valt op dat de regen, sneeuw en andere neerslag aardig goed verspreid over het kalenderjaar vallen. De zomer is wat natter vanwege de hogere intensiteit van de zomerse buien. In het najaar zie je meer neerslag, wat vooral veroorzaakt wordt door de langere duur van de neerslagperiodes. In de winter valt er geregeld sneeuw. De grootste kans op sneeuw en andere winterse neerslag heb je in de maanden januari en februari. Wie in Luxemburg wil gaan wintersporten, die moeten we teleurstellen. Ondanks de redelijke hoogtes (tot boven de 500 meter) en de kans op sneeuw, kent Luxemburg geen skigebieden.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
januari
3℃
-2℃
2
17
februari
5℃
-1℃
3
14
maart
9℃
2℃
4
16
april
13℃
4℃
6
14
mei
18℃
8℃
7
14
juni
21℃
11℃
7
14
juli
23℃
13℃
8
13
augustus
23℃
13℃
8
13
september
18℃
10℃
5
13
oktober
13℃
6℃
3
15
november
7℃
2℃
2
17
december
4℃
-1℃
1
17

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
3℃
5℃
9℃
13℃
18℃
21℃
23℃
23℃
18℃
13℃
7℃
4℃
nodata
minimum temperatuur
-2℃
-1℃
2℃
4℃
8℃
11℃
13℃
13℃
10℃
6℃
2℃
-1℃
nodata
uren zonneschijn per dag
2 3 4 6 7 7 8 8 5 3 2 1
nodata
dagen neerslag per maand
17 14 16 14 14 14 13 13 13 15 17 17
nodata
hoeveelheid neerslag per maand

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 0-3

april

UV 3-6

mei

UV 3-6

juni

UV 6-8

juli

UV 6-8

augustus

UV 6-8

september

UV 3-6

oktober

UV 0-3

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen