Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

zuid-korea Het klimaat van Zuid-Korea

De Republiek Korea wordt meestal aangeduid als Zuid-Korea. Dit land ligt op de zuidelijke helft van het Koreaanse schiereiland. Zuid-Korea kent volgens de Köppen-Geigerklimaatclassificatie vier klimaatzones. In het zuiden heb je te maken met een warm zeeklimaat (type Cfa) en een warm chinaklimaat (type Cwa, ook wel gematigd savanneklimaat genoemd). Deze klimaatgebieden worden ook wel eens ingedeeld bij de subcategorie subtropische klimaten, die volgens het Köppen-Geigersysteem eigenlijk niet bestaat.

Het overgrote deel van Zuid-Korea kent een warm landklimaat. Het centrale deel van het land, waar je de bergen vindt, kent een Dwa-klimaat, met droge winters en langs de kustgebieden in het westen en het oosten heerst het Dfa-klimaat, met neerslag gedurende het hele jaar. Dat een groot deel van Zuid-Korea een continentaal klimaat heeft, is verrassend te noemen, omdat het land vrijwel helemaal omringd wordt door zeeën. Je zou op basis daarvan eerder een zeeklimaat verwachten, maar de invloed van het zeewater is onvoldoende om hitte in de zomer te temperen en kou in de wintermaanden te voorkomen.

Zuid-Korea

Neerslag

Zuid-Korea kent droge winters en natte zomers. Vooral in de kustgebieden is er sprake van een echte moessonperiode, waarbij de hoeveelheden regen in de maanden juni, juli en augustus op kunnen lopen tot lokaal tweehonderd tot ruim driehonderd millimeter per maand. Het noordwesten, waar de hoofdstad Seoul ligt, telt in de maand juli gemiddeld zelfs bijna vierhonderd millimeter neerslag. Gemiddeld valt er per jaar in Zuid-Korea ruim duizend tot ongeveer veertienhonderd millimeter neerslag. In de wintermaanden valt een groot deel van de neerslag in de vorm van sneeuw. In het centrale binnenland is de sneeuwkans aanzienlijk hoger dan langs de kustgebieden, waar ook in de koudste maanden de gemiddelde middagtemperatuur veelal (net) boven het vriespunt ligt. Langs de zuidkust is de kans op sneeuw zelfs klein; hier ligt de temperatuur overdag meestal ruim boven het vriespunt en vriest het vrijwel alleen maar gedurende de nacht.

Warme zomers

Zuid-Korea kent warme tot soms hete dagen in de zomerperiode, die duurt van juni en met september. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de zomer tussen de 25 en 31 graden Celsius. ‘s Nachts daalt het kwik naar zo’n 18 tot 22 graden. Op de hoogste plekken in het centrale deel van Zuid-Korea liggen de temperaturen gemiddeld enkele graden lager dan langs de kust. Omdat het afkoelende effect van het zeewater vrij beperkt is, kan het tijdens droge dagen soms aanzienlijk warmer worden dan wat de langjarige gemiddelden aangeven. Omdat er in de zomer veel neerslag valt, is er door de combinatie van vocht en warmte sprake van een hoge relatieve luchtvochtigheid, waardoor het onaangenaam benauwd kan worden.

Korte herfst

Zuid-Korea kent, net als bij ons, vier seizoenen. De herfst duurt in Zuid-Korea echter slechts twee maanden. Vanaf begin oktober zie je de temperaturen snel dalen en de hoeveelheden neerslag flink toenemen. Hoewel de dagen korter worden, zie je het aantal uren zonneschijn dat er gemiddeld per dag waargenomen wordt wel toenemen. De herfstperiode is eind november al over. De temperaturen zijn in grote delen van Zuid-Korea dan gedaald naar een gemiddelde etmaaltemperatuur die rond of net iets boven het vriespunt ligt. In de bergen kan het dan nog een stukje koeler geworden zijn.

Koele winters

De winterperiode duurt in Zuid-Korea van december tot ongeveer half maart. Gedurende de wintermaanden is het in grote delen van Zuid-Korea koud en is extreme kou mogelijk als er droge en koude lucht vanaf het Aziatische continent aangevoerd wordt. Sneeuwval is in het binnenland heel gewoon in de winter, langs de westelijke en oostelijke kustgebieden valt ook sneeuw in de winter, maar is het aantal dagen met sneeuw beperkt tot gemiddeld twintig tot vijfentwintig. De hoofdstad Seoul is niet berekend op grote hoeveelheden sneeuw. Als het sneeuwt, blijft het over het algemeen beperkt tot enkele centimeters. In januari 2010 werd Seoul verrast door een recordpak sneeuw van bijna dertig centimeter, waardoor het dagelijks leven en het verkeer vrijwel lamgelegd werd. De sneeuwval in de bergen is voldoende om serieus aan wintersport te doen. Momenteel telt Zuid-Korea meer dan tien skigebieden, die voor zowel beginners als gevorderde skiërs interessant zijn.

Aangename lente

In maart merk je dat de temperaturen snel oplopen. Het aantal dagen met nachtvorst neemt snel af en in april is de gemiddelde middagtemperatuur op veel plekken alweer opgelopen naar een comfortabele 16 tot 19 graden Celsius. Het zonnetje schijnt in april nog met regelmaat en de hoeveelheden neerslag zijn nog beperkt. In mei stijgt de temperatuur verder naar ruim twintig graden in de middaguren, maar de neerslagkansen nemen wel aanzienlijk toe. Vanaf juni doet de zomer zijn intrede, met hoge temperaturen en hoge neerslaghoeveelheden.

Tyfoons

Zuid-Korea ligt aan de noordzijde van een gebied waar regelmatig orkaanactiviteit is. Deze orkanen, die in deze regio tyfoons genoemd worden, kunnen een vernietigende kracht hebben. Zware wind en hevige regenval als gevolg van een tyfoon zorgen voor wateroverlast, schade aan gebouwen en de natuur en mogelijk overstromingen of modderstromen. Gemiddeld wordt Zuid-Korea eens per jaar door een tyfoon getroffen. De aanvoer is vrijwel altijd uit zuidwestelijk of zuidelijke richting, over de Oost-Chinese Zee. Het zijn dan ook voornamelijk de zuidelijke en westelijke kustgebieden die een serieus risico lopen om door een tyfoon getroffen te worden. Soms trekt de orkaan iets verder in westelijke richting, waardoor het pad via de Gele Zee richting het noordwesten komt te liggen. Een voorbeeld hiervan is de tyfoon Kompasu, die begin september 2010 zorgde voor veel overlast en schade in en rondom de hoofdstad Seoul. Het orkaanseizoen begint in juni en duurt tot begin december. In de andere maanden zijn tropische stormen wel mogelijk, maar de kans dat deze uitgroeien tot een tropische tyfoon is klein.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
januari
2℃
-7℃
6
7
februari
4℃
-4℃
6
6
maart
10℃
1℃
7
7
april
17℃
6℃
8
8
mei
23℃
12℃
8
9
juni
26℃
17℃
7
10
juli
28℃
21℃
6
16
augustus
29℃
22℃
6
14
september
26℃
16℃
7
9
oktober
20℃
9℃
7
7
november
11℃
2℃
5
9
december
4℃
-5℃
5
7

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
2℃
4℃
10℃
17℃
23℃
26℃
28℃
29℃
26℃
20℃
11℃
4℃
nodata
minimum temperatuur
-7℃
-4℃
1℃
6℃
12℃
17℃
21℃
22℃
16℃
9℃
2℃
-5℃
nodata
uren zonneschijn per dag
6 6 7 8 8 7 6 6 7 7 5 5
nodata
dagen neerslag per maand
7 6 7 8 9 10 16 14 9 7 9 7
nodata
hoeveelheid neerslag per maand

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 3-6

april

UV 6-8

mei

UV 6-8

juni

UV 8-10

juli

UV 8-10

augustus

UV 8-10

september

UV 6-8

oktober

UV 3-6

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 8-10

UV 6-8

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen