klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Afghanistan
Afghanistan is een land gelegen in het zuiden van Azi. Het land beslaat deels het Iraans Plateau, ook wel Hoogland van Iran genoemd. Het feit dat grote delen van het land bestaat uit bergen en hoogvlaktes zorgt ervoor dat er grote contrasten zijn binnen temperaturen en weerbeeld. Zo heet als de zomers kunnen zijn, zo koud kan het in de wintermaanden zijn. Behalve de hoogteverschillen ligt dit ook aan de afstand tot de zee, waardoor er vrijwel geen afkoelend effect plaatsvindt in de zomer en de kou in de winter minder getemperd wordt. De zuidwestelijk helft van Afghanistan heeft een combinatie van een warm woestijnklimaat en een warm steppeklimaat, de noordoostelijke helft gaat over in een koud woestijnklimaat en een koud steppeklimaat. De klimaattypes zijn Bwh, Bwk, Bsh en Bsk volgens de Kppen klimaatclassificatie.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Afghanistan
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Afghanistan is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Feyzabad
Herat
Jalalabad
Kabul
Kandahar
Uruzgan
Zaranj
   

Hete zomers
De zomermaanden in Afghanistan kenmerkt zich in heel het land door hete, droge dagen. In de maanden juni, juli en augustus koelt het ook s nachts niet ver af. De gemiddelde nachttemperatuur in de lager gelegen gebieden ligt tussen de 22 en 28 graden Celsius, boven een hoogte van drieduizend meter kan het s nachts verder afkoelen. Het zuidwesten van Afghanistan wordt in de zomer regelmatig geteisterd door hete winden, die snelheden tot ruim honderdvijftig kilometer per uur kunnen halen en vaak veel stof meevoeren uit Iran. Deze wind wordt Seistan of 120-dagen wind genoemd.
In Afghanistan zijn maximumtemperaturen tussen de 36 en 43 graden normaal in de heetste maand juli. Vanaf augustus begint het langzaam iets minder heet te worden, waarna in oktober de omslag plaatsvindt naar het koelere en nattere winterseizoen.

 

Weinig neerslag
Binnen Afghanistan zijn de jaarlijkse neerslaghoeveelheden vrij beperkt. De meeste regen valt in de winter, in het noorden zie je een kleine stijging in de hoeveelheid neerslag in de periode maart-april. Hoofdstad Kabul telt nog geen 350 millimeter neerslag per jaar, Kandahar zit met 198 millimeter op jaarbasis nog een stuk lager en de droogste gebieden van Afghanistan, vooral te vinden in net uiterste zuidwesten aan de grens met Iran is nog droger: Zaranj haalt gemiddeld de vijftig millimeter per jaar niet eens en sommige jaren blijven de regenmeters zelfs onder de twintig millimeter steken.

Klimaatcijfers
Verspreid over Afghanistan vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Kabul en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Afghanistan.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 5 -7 6 2 n.v.t.
februari 6 -6 6 3 n.v.t.
maart 12 1 7 10 n.v.t.
april 19 6 8 11 n.v.t.
mei 24 9 10 8 n.v.t.
juni 30 12 12 1 n.v.t.
juli 32 15 12 2 n.v.t.
augustus 32 14 11 1 n.v.t.
september 29 9 10 1 n.v.t.
oktober 22 4 9 2 n.v.t.
november 15 -1 8 4 n.v.t.
december 8 -5 6 3 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Kabul. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Afghanistan moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Afghanistan
Afghanistan informatie
Afghanistan informatie
Afghanistan reisinformatie
Afghanistan startpagina
Afghanistan vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer Afghanistan

climate of Afghanistan

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact