klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van AlbaniŽ
AlbaniŽ is voor veel Nederlanders een onbekend land in de Balkan. Waar populaire landen zoals Griekenland, Bulgarije en KroatiŽ op veel toeristen uit de Benelux kunnen rekenen, blijft AlbaniŽ al jarenlang achter wat betreft het toerisme. Aan het klimaat zal het niet direct liggen, want AlbaniŽ heeft hetzelfde mediterrane klimaat met warme zomers en vooral langs de kust zachte winters. In het binnenland kunnen de winters een stuk strenger van karakter zijn, zeker in de hoger gelegen gebieden zoals de Albanese Alpen in het noorden van het land. Volgens de officiŽle KŲppen-Geiger klimaatclassificatie heeft AlbaniŽ een warm mediterraan klimaat onder de aanduidingen Csa (langs de kust) en Csb (landinwaarts).

Klimaatinformatie van plaatsen  in AlbaniŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor AlbaniŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:

Berat
DurrŽs
GjirokastŽr
KorÁŽ
Saranda

ShŽngjin
ShkodŽr
Tirana
Vlora

Warme zomers
De zomermaanden in AlbaniŽ zijn warm tot soms heet. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur in de maanden juli en augustus rond de dertig graden. Dit is echter een gemiddelde: uitschieters naar boven zijn zeer goed mogelijk. Als alle elementen meewerken, kunnen de temperaturen oplopen tot rond de veertig graden. Net zo snel als er een hittegolf plaatsvindt, zo snel kan het weer in AlbaniŽ ook omslaan. Door de structuur van het land en de ligging aan de Adriatische Zee wordt hitte regelmatig verdreven door soms zeer zware regen- en onweersbuien, waarbij de dagtemperatuur binnen een etmaal met meer dan tien graden kan dalen. In juli en augustus valt dit nog wel mee, maar zeker aan het einde van de zomer neemt de kans op zware depressies snel toe. De beste maanden (juni, juli en augustus) zijn echter zonovergoten en de gemiddelde hoeveelheden regen zijn in die maanden niet hoog. Vanaf oktober gaat de zomer over in het herfstseizoen, waarin de hoeveelheid zonneschijn flink afneemt en de intensiteit van de regenval toeneemt.

Milde winters
De Albanese winters zijn over het algemeen mild te noemen, zeker als je het hebt over de lager gelegen kustgebieden. Gemiddeld is het daar in de winter niet koud. Dagtemperaturen rond of zelfs boven de tien graden zijn niet meer dan normaal en 's nachts blijft het kwik het gros van de dagen boven het vriespunt hangen. Kouder kŠn wel en vrijwel iedere winter kennen ook de kustgebieden van AlbaniŽ een periode met lichte tot matige vorst overdag en soms wat sneeuw. In de bergen wordt het een stuk koeler en zijn sneeuw, ijs en vorst zeer normaal gedurende de winterperiode, die in AlbaniŽ van eind november tot begin maart loopt. Aan de loefzijde van de bergen kunnen grote hoeveelheden sneeuw vallen en ook steden als Tirana krijgen in de winter wel eens te maken met een wit sneeuwdek. In de bergen is sneeuw in de winter zeer normaal en zeker boven de 1000-1500 meter kun je in de regel uitstekend aan wintersport doen. Wie op zoek gaat naar skigebieden in AlbaniŽ zal echter wel tot de conclusie komen dat het hier veel minder georganiseerd is dan wat je in veel andere landen gewend bent. Skiresorts, skiliften, aprŤs-ski? Je zult er in AlbaniŽ niet erg veel mee geconfronteerd worden.

Neerslag
Voor heel AlbaniŽ geldt dat de winters in de regel meer neerslag registreren dan de drogere zomers. Hoe groot de verschillen zijn, wordt vooral bepaald door de locatie en kan ook per jaar zeer verschillend zijn. Door de vele bergen is het weer erg grillig, waardoor de ene plek dagenlang regen kan meten terwijl het tien kilometer verderop kurkdroog is. In de regel geldt dat het noorden en de bergen in het zuidwesten meer neerslag op jaarbasis registreren dan de rest van het land. De gemiddelde hoeveelheid neerslag per jaar ligt tussen de zevenhonderd en twaalfhonderd millimeter. In sommige jaren kunnen neerslagsommen voor een bepaalde regio oplopen tot bijna vijftienhonderd millimeter. Dat is dan echt een lokaal verschijnsel: op diezelfde plek kan het een jaar later de helft droger zijn.

Zon
Het aantal zonuren varieert van ongeveer tweeduizend per jaar in de minst zonnige gebieden landinwaarts tot bijna drieduizend uren zonneschijn in Saranda SarandŽ dat in het zuidwesten aan de kust ligt ter hoogte van het Griekse eiland Corfu. Het gemiddelde voor AlbaniŽ ligt tussen de 2400 en 2500 uur, waarvan de maanden juli en augustus met ruim driehonderd uur per maand aan zonneschijn veruit het meest zonnig zijn.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor AlbaniŽ gezien worden. De grootste verschillen zijn dat het noorden meer neerslag heeft, er aan de loefzijde van de bergen meer neerslag valt en dat de temperaturen landinwaarts 's winters lager zijn.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 10 2 4 14 15
februari 12 2 4 12 14
maart 14 3 5 14 14
april 18 7 6 13 15
mei 23 12 8 10 18
juni 27 12 10 8 22
juli 30 17 11 5 24
augustus 30 17 10 6 25
september 27 14 9 8 24
oktober 21 9 6 9 22
november 15 5 4 13 19
december 11 3 4 14 16
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Lokaal kunnen afwijkingen voorkomen. Zo is de kans op koel winters weer groter landinwaarts en de kans op langdurige neerslag is vooral in de bergachtige gebieden wat hoger aan de loefzijde.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

Overstromingen, droogte, veel regen, zware storm, hittegolven, orkanen, extreme vorst of ander weernieuws?
weernieuws van AlbaniŽ

 
Meer over AlbaniŽ
AlbaniŽ bezienswaardigheden top 10
AlbaniŽ informatie
AlbaniŽ informatie & tips
AlbaniŽ nieuws & tips
AlbaniŽ reisadvies
AlbaniŽ reisinformatie
AlbaniŽ toerisme
wikipedia
... meer AlbaniŽ

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact