klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Algerije
Algerije is n van de grootste landen van het continent Afrika en heeft te maken met redelijk grote verschillen in klimaat, waarbij het zeer lastig is om exacte grenzen aan te geven waar de ene klimaatsoort ophoudt en de volgende begint. In sommige delen van het land lopen ze dan ook echt door elkaar heen en is vooral de hoogte en de ligging ten opzichte van bergen en hoogvlaktes zeer bepalend voor het klimaatbeeld dat ergens heerst. In het noorden heerst een mediterraan klimaat, in de bergen een hooggebergteklimaat en/of een woestijnklimaat, in het noordoosten een subtropisch klimaat, in een aantal gebieden verspreid over Algerije een steppeklimaat en in het zuidwesten een woestijnklimaat.
Het laagst gelegen gebied van Algerije ligt bijna veertig meter onder de zeespiegel (in het noordoosten) en het hoogste punt ligt in het Ahagger-massief in het zuidoosten op 3 kilometer hoogte. In het noorden van Algerije bevindt zich het Atlasgebergte, dat de invloeden n neerslag van de Middellandse Zee voor een zeer groot deel tegenhoudt.

Hitte
De temperaturen lopen in de lagergeleden gebieden 's zomers eenvoudig op naar temperaturen tussen de 40 en 50 graden. Soms loopt de thermometer zelfs verder op dan vijftig graden. In de hooggebergtes en langs de kust is het dan een stuk beter uit te houden, hoewel het ook daar warm wordt in de periode mei-oktober.

Chili
Algerije heeft net als buurland Libi regelmatig last van een sirocco, die in Algerije Chili heet (in Libi Ghibli). Deze sterke woestijnwind uit het zuiden tot zuidwesten brengt met hoge windsnelheden grote hoeveelheden rood saharazand met zich mee. Als de Chili waait is het bijna niet te doen om je op straat te begeven. Het zicht wordt je dan vrijwel ontnomen en ademhalen is geen pretje. Zeker niet als de temperatuur tijdens deze periode ook snel oploopt richting 40-50 graden. Na een dag of 2 tot 4 is de ellende meestal weer over.

Regen
De neerslagcijfers verspreid over het land lopen zeer sterk uiteen. In het binnenland blijft de hoeveelheid neerslag over het algemeen beperkt tot enkele tientallen millimeters op jaarbasis; sommige streken zien vrijwel nooit regen. Langs de kust is het een heel ander verhaal. Zo heeft het oostelijke deel van de kust, zo ongeveer tussen hoofdstad Algiers en havenstad Skikda, op jaarbasis meer dan duizend millimeter regen te verwerken, die hoofdzakelijk in de winter valt.

Sneeuw
Je moet het met je eigen ogen zien om het te geloven, maar in Algerije valt sneeuw. In de hoger gelegen gebieden valt in de winter regelmatig sneeuw en is vorst ook geen raar verschijnsel. Er zijn zelfs plekken in de bergen waar af en toe geskied kan worden. Wintersport in Algerije is toch echt iets waar weinigen van weten dat het mogelijk is. Bij uitzondering kan het soms ook ten noorden van de Kleine Atlas sneeuwen, waardoor er langs de kust van Algerije sneeuw gesignaleerd wordt. Het gebeurt maar heel af en toe en geeft een hele bijzondere aanblik.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de hoofdstad Algiers:
(andere gebieden zijn zeer sterk afhankelijk van ligging, hoogte en invloeden op dat moment)

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 16 6 6 10 15
februari 17 6 7 9 15
maart 19 7 7 9 15
april 21 10 8 8 16
mei 23 13 10 6 18
juni 28 17 11 3 21
juli 32 20 11 1 24
augustus 33 21 10 2 25
september 30 18 9 4 24
oktober 25 15 7 7 22
november 21 10 6 8 19
december 17 7 6 11 17
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Algerije
climate of Algeria
Algerije.start.be
Algerije informatie
Algerije startpagina
National Geographic over Algerije
Reisinformatie Algerije
Wikipedia
... meer Algerije

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact