klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Amerikaans Samoa
In Oceanië ligt Amerikaans Samoa, een overzees territorium van de Verenigde Staten van Amerika. Amerikaans Samoa wordt ook wel als Oostelijk Samoa aangeduid, wat te maken heeft met het feit dat het gebiedsdeel samen met soeverein Samoa tot 1899 één land vormde. De Onafhankelijke Staat Samoa wordt door Amerikanen dan ook regelmatig aangeduid als Western Samoa (Westelijk Samoa). Amerikaans Samoa heeft een tropisch regenwoudklimaat (type Af volgens de klimaatclassificatie van Köppen) waarbij een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid, regelmatig regenbuien en een vrij constante temperatuur tot de belangrijkste factoren van het klimaat behoren. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt vrijwel het hele jaar rond de dertig graden. Na zonsondergang daalt de temperatuur langzaam om uiteindelijk bij een laagste etmaaltemperatuur van ongeveer 22 tot 25 graden Celsius uit te komen.

 

Regen
Met gemiddeld ruim drieduizend millimeter regen per jaar is Amerikaans Samoa redelijk nat te noemen. Amerikaans Samoa kent een duidelijk natter seizoen dat loopt vanaf eind oktober tot en met mei. De maanden juni, juli, augustus en september zijn wat droger, echter is ook in deze maanden de kans op een regenbui vrij duidelijk aanwezig. Regenbuien op Amerikaans Samoa vallen vaak onverwacht en kunnen zeer fel zijn. Vaak zijn ze ook vrij kort van duur. Het is daarom aan te raden om altijd iets van een paraplu bij te hebben als je gaat wandelen, tenzij je het niet erg vindt om nat te worden.

Orkanen
Amerikaans Samoa ligt in een zone waar zware tropische stormen voor kunnen komen. Deze orkanen, die lokaal cyclones genoemd worden, kunnen met name in de maanden januari, februari, maart en april ontstaan. In de grensmaanden van het orkaanseizoen, december en mei, is deze kans al aanzienlijk kleiner. Een cycloon die voor vrij veel schade heeft gezorgd is Val, die al vroeg in het orkaanseizoen 1991/1992 toesloeg. Begin december zorgde Val voor naar schatting 200 miljoen Amerikaanse dollars aan schade op Amerikaans Samoa.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor heel Amerikaans Samoa:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 24 5 19 29
februari 30 24 5 16 29
maart 30 24 5 18 29
april 30 24 5 14 29
mei 29 24 5 10 29
juni 29 23 4 7 28
juli 29 23 5 6 28
augustus 29 23 6 7 27
september 29 23 6 9 27
oktober 29 23 5 11 28
november 30 24 5 12 28
december 30 25 5 15 29
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Amerikaans Samoa
Amerikaans Samoa informatie
Amerikaans Samoa informatie
Amerikaans Samoa overheid
Amerikaans Samoa toerisme
Amerikaans Samoa reisinformatie
Amerikaans Samoa toerisme
wikipedia
... meer Amerikaans Samoa

climate of American Samoa

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact