klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Angola
Angola is een land gelegen in het zuidwesten van het continent Afrika. Het westen van Angola ligt aan de Atlantische Oceaan. Met uitzondering van het iets matigen van de temperatuur gedurende de zomer heeft de oceaan minder invloed op het klimaat van Angola dan je op basis van de ligging zou verwachten. Dat is te danken aan een sterke verticale luchtstroming in de bovenste luchtlagen waardoor relatief droge lucht richting Angola gepusht worden. Dit resulteert in een aride klimaatzone langs het kustgebied van Angola waarbij er nauwelijks plek is voor neerslag. De droogste regionen moeten het doen met maximaal enkele tientallen millimeters neerslag op maandbasis.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Angola
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Angola is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Benguela
Cabinda
Huambo
Luanda
M'banza-Kongo
Malanje
 

Klimaatzones
Volgens de Köppen klimaatclassificatie telt Angola in totaal vijf klimaatzones. Het kustgebied kent een warm woestijnklimaat (type BWh) dat landinwaarts en in het noordelijke deel van de kust snel overgaat in een warm steppeklimaat (type BSh). Het centraal in Angola gelegen Hoogland van Bihe kent een gematigd chinaklimaat dat in noordelijke en oostelijke richting overgaat in een warm chinaklimaat. Het noorden van Angola is het enige gebied dat een tropische klimaatsoort kent. Hier is sprake van het tropisch savanneklimaat (type Aw). In dit gebied is het temperatuurverloop gedurende het jaar vrij gelijkmatig en zitten de seizoensverschillen vooral in de hoeveelheid neerslag die maandelijks valt.

 

Regenseizoen
Angola kent grofweg twee seizoen. In de wintermaanden is er sprake van een droog koeler seizoen terwijl de zomermaanden warm, klam en vochtig zijn met uitzondering van de woestijngebieden langs de kuststrook die onder invloed van de Hadleycel staan. Hierdoor is er sprake van een uitzonderlijk aride klimaattype zoals je dat ook in de kustgebieden van Peru en Californië (Verenigde Staten) ziet. In het natte seizoen dat loopt van oktober tot en met mei kunnen er in het noorden soms flinke hoeveelheden regen vallen. Het venijn zit hem hier in de staart van het natte seizoen: de maand april is in de regel de natste maand met lokaal een gemiddelde neerslagsom voor april van 250 tot ruim 300 millimeter.

Klimaatcijfers
Verspreid over Angola vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Luanda en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Angola.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 24 7 2 27
februari 31 25 7 3 28
maart 31 25 7 7 29
april 31 25 7 9 28
mei 29 23 8 2 27
juni 26 20 7 0 24
juli 24 19 6 0 22
augustus 24 19 5 0 22
september 26 20 5 1 23
oktober 27 22 5 2 25
november 29 24 7 3 26
december 29 24 7 3 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Luanda. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Angola moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Angola
climate of Angola
Angola informatie
Angola informatie
Angola reisinformatie
Angola startpagina
wikipedia
... meer Angola

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact