klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Antarctica
Het continent Antarctica beslaat een groot gebied rondom de Zuidpool, het uiterst zuidelijke punt van de aarde. Tot Antarctica behoort het Antarctisch vasteland, de eilanden op het continentaal play, de Zuidelijke Orkneyeilanden, de Zuidelijke Shetlandeilanden, Zuid Georgi en de Zuidelijke Sandwicheilanden, Bouvet-eiland en Heard en de McDonaldeilanden. Op klimaatinfo.nl beperken we de klimaatinformatie binnen het onderwerp Antarctica tot het vasteland van Antarctica. Heel Antarctica heeft een ijsklimaat. Dit wordt binnen de klimaatclassificatie van Kppen aangeduid met de lettercode EF. Bij deze klimaatsoort is er sprake van een gemiddelde etmaaltemperatuur die gedurende alle maanden onder de 0 graden Celsius (het vriespunt) ligt. De koudste maand moet kouder zijn dan gemiddeld -3 graden Celsius, een waarde die gedurende de koudste maanden op Antarctica verreweg niet gehaald wordt. In veel opzichten heeft Antarctica een klimaat dat uniek is in haar soort. Zo worden hier de laagste temperaturen op aarde gemeten, is er sprake van een extreem droog gebied rondom de Zuidpool en is er sprake van het typische verschijnsel dat de wind overal op Antarctica altijd uit oostelijke richting waait. Hoe dichter je bij de kust komt, des te harder waait de wind.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Antarctica
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Antarctica is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Davis
Esperanza
Zuidpool
   

Neerslag
Regenen doet het zelden op Antarctica. Alleen in de warmste maanden kan er neerslag in de vorm van regel vallen in de kustgebieden van het continent. Verder landinwaarts is regen technisch gezien onmogelijk, omdat de luchttemperatuur daar gedurende het hele jaar nooit boven het vriespunt uitkomt. Neerslag valt daarom in het binnenland van Antarctica altijd in de vorm van winterse neerslag zoals sneeuw. Langs de kustgebieden is er vrijwel altijd sprake van sneeuw of ijsregen. Door de stromingen op en rondom Antarctica lukt het neerslaggebieden zelden om Antarctica diep binnen te dringen. De hoeveelheden neerslag nemen dan ook sterk af naarmate je dichter bij de Zuidpool komt. De hoeveelheden neerslag die rondom de Zuidpool zelf voorkomen zijn dan ook te verwaarlozen. Langs de kust kan de jaarlijkse neerslagsom oplopen naar enkele honderden tot lokaal zelfs meer dan duizend millimeter. Het gaat dan om de hoeveelheid water die over zou blijven indien je gevallen sneeuw zou laten smelten.

 

Kou
Het zal niemand verbazen dat het op Antarctica erg koud kan zijn. Toch zijn er wel degelijk grote verschillen waar te nemen. Het zeewater rondom Antarctica zorgt voor opwarming van de kustgebieden. In het hart van Antarctica zijn er juist afkoelende factoren zoals de geringe hoeveelheid zon (vanaf 21 maart tot 23 september is het continu donker), de ligging boven de zeespiegel (gemiddeld ruim twee kilometer boven zeeniveau) en de weerkaatsing van zonnestralen door de immens dikke ijslaag. Dit zorgt voor een gemiddelde etmaaltemperatuur in het centrale deel van Antarctica van min vijftig tot min zestig graden Celsius. Lokaal kan het nog een stuk kouder worden. In 1983 daalde het kwik op het Vostokstation tot maar liefst -89,2C, een wereldwijd kouderecord. De wind chill zorgt er overigens voor dat het op Antarctica vrijwel altijd kouder aanvoelt dan het is. De harde ijskoude wind zorgt voor gevoelstemperaturen die soms wel vijftien tot twintig graden lager liggen dan de daadwerkelijke temperatuur.

Klimaatcijfers
Verspreid over Antarctica vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de Zuidpool en kunnen niet als gemiddelde voor heel het continent Antarctica gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Antarctica.
 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari -26 -29 18 0 n.v.t.
februari -38 -43 17 0 n.v.t.
maart -51 -57 7 0 n.v.t.
april -53 -61 0 0 n.v.t.
mei -53 -62 0 0 n.v.t.
juni -54 -62 0 0 n.v.t.
juli -56 -63 0 0 n.v.t.
augustus -56 -63 0 0 n.v.t.
september -56 -63 2 0 n.v.t.
oktober -48 -54 14 0 n.v.t.
november -37 -40 20 0 n.v.t.
december -26 -29 19 0 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de Zuidpool. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Antarctica moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Antarctica
Antarctica informatie
Antarctica informatie
Antarctica informatie
Antarctica informatie
Antarctica reisinformatie
Antarctica reisgids
wikipedia
world factbook
... meer Antarctica

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact