klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Antigua en Barbuda
Centraal tussen de Bovenwindse Eilanden in het Caribisch gebied vind je het land Antigua en Barbuda. Het land bestaat uit de eilanden Antigua, Barbuda en Redonda. Het laatstgenoemde eiland is eigenlijk een onbewoond rots van ruim n vierkante kilometer oppervlakte. Antigua en Barbuda kennen een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens het Kppen klimaatsysteem) met tropische temperaturen gedurende het hele jaar, een gemiddelde jaarlijkse neerslagsom van rond de duizend millimeter en twee seizoenen. Het drogere seizoen begint medio januari en duurt tot juni. In het natte seizoen neemt het aantal buien toe en kunnen de buien ook wat langer aanhouden.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Antigua en Barbuda
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Antigua en Barbuda is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Antigua
Barbuda
Codrington
Saint John's
     

Aangenaam
Voor bezoekers voelt het weer op Antigua en Barbuda meestal aangenaam aan. Het is er altijd warm zonder te heet te worden, het aantal uren zonneschijn is in vergelijking tot andere landen in het Caribisch gebied iets hoger dan gemiddeld en de luchtvochtigheid ligt voor een tropisch klimaat op een relatief laag niveau waardoor het minder klam en drukkend aanvoelt.

 

Orkanen en wind
Net als in vrijwel de hele Caribische Zee komt de wind vrijwel altijd uit noordoostelijke richting. Deze passaatwinden zijn langs de oostelijke kustgebieden vrijwel continu voelbaar aanwezig. Sommige seizoenen zoals bijvoorbeeld de periode 1999-2003 draait de wind iets en komt hij hoofdzakelijk uit zuidoostelijke richting. De gemiddelde windsnelheid op jaarbasis ligt rond de twintig kilometer per uur, waarbij de maanden juni, juli en augustus over het algemeen de hoogste gemiddelde windsnelheden meten (22-25 km/u), terwijl de maanden oktober en november de rustigste maanden zijn. Vanaf eind juni tot begin december is het orkaanseizoen in de regio en bestaat er een kans dat Antigua en Barbuda getroffen wordt door een orkaan of tropische storm. Ook is het mogelijk dat orkaanactiviteit in de nabije omgeving zorgt voor toenemende wind, flinke regenval en langs de kust vloedgolven.

Klimaatcijfers
Verspreid over Antigua en Barbuda vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Saint John's en kunnen als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Antigua en Barbuda.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 28 22 8 16 26
februari 28 22 8 12 26
maart 29 22 8 13 26
april 29 23 8 12 26
mei 30 24 8 14 27
juni 30 25 8 15 28
juli 31 25 8 17 28
augustus 31 25 8 17 28
september 31 25 7 17 29
oktober 30 24 7 18 28
november 30 23 7 17 28
december 29 23 7 17 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Saint John's. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Antigua en Barbuda moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Antigua en Barbuda
climate of Antigua & Barbuda
Antigua en Barbuda informatie
Antigua en Barbuda informatie
Antigua en Barbuda reisinformatie
Antigua en Barbuda toerisme
bezienswaardigheden top 10
wikipedia
winterzon vakantie
... meer Antigua en Barbuda

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact