klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van ArgentiniŽ
ArgentiniŽ is wat betreft grootte het tweede land van Zuid-Amerika. Van noord naar zuid bestrijkt het een gebied van meer dan vierduizend kilometer en van west naar oost wordt er door het Andes gebergte een hoogteverschil van maar liefst 7 kilometer overbrugt wordt. Met een hoogte van 6959 meter is Cerro Aconcagua de hoogste berg van Zuid-Amerika en Salinas Chicasin het oosten van ArgentiniŽ is met 38,75 meter onder het zeeniveau het laagste punt van Zuid-Amerika. Deze enorme verschillen in ligging ten opzichte van de evenaar, de hoogteverschillen en de variaties in het landschap zorgen ervoor dat ArgentiniŽ meerdere klimaatzones telt. Het grootste deel van ArgentiniŽ kent relatief droge woestijn- en steppeklimaten. Dit geldt vooral voor de pampaís die in het centrale deel van ArgentiniŽ liggen. Het westelijke deel van het land bestaat uit berggebied dat tot het zuidelijke deel van de Andes behoort, de enorme bergketen die over een lengte van maar liefst zoín 7000 kilometer parallel aan de kust van de Grote Oceaan loopt.

De Andeszones en Patagonia in het zuiden van ArgentiniŽ kennen vooral gematigde mediterrane en zeeklimaten met op de hoogte toppen een hooggebergteklimaat. De hoogstgelegen gebieden hebben te maken met eeuwige sneeuw en het zuiden kent ook een enorme permanente ijskap: de Campo de Hielo Sur oftewel de Zuid-Patagonische IJsvlakte.

Het oostelijke deel van Argentinie kent een combinatie van een aantal klimaten. Het grootste deel kent een warm zeeklimaat (type Cfa volgens de KŲppen-Geiger classificatie), het gebied tussen Buenos Aires en Bahia Blanca kent een gematigd zeeklimaat (type Cfb). Het noordelijke deel van ArgentiniŽ kent een subtropisch karakter met een duidelijk droge periode in de lokale wintermaanden en natte zomermaanden (december t/m maart).

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in ArgentiniŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor ArgentiniŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Andes gebergte
Bahia Blanca
Buenos Aires
Cataratas del IguaÁu
Comodoro Rivadavia
Cůrdoba
El Calafate
La Plata
Mar del Plata
Mendoza
Miramar
Neuquťn
PatagoniŽ
Rosario
Salta
San Carlos de Bariloche
San Miguel de TucumŠn
 

Omgekeerde jaargetijden
Omdat ArgentiniŽ op het Zuidelijk halfrond ligt zijn de jaargetijden precies tegenovergesteld aan onze jaargetijden. Als het bij ons winter is, is het in ArgentiniŽ hartje zomer en als het bij ons lekker zomers is ondergaat ArgentiniŽ de koele wintermaanden. Het verschil tussen de seizoenen is wat betreft temperatuur groter naarmate je meer zuidwaarts gaat. Het noordelijke deel van het land kent relatief kleine verschillen tussen zomer en winter. Zo is het verschil in gemiddelde maximumtemperatuur in de stad Salta in het noordwesten slechts negen graden. De maand juni is hier met 19 graden als gemiddelde maximumtemperatuur het koelste terwijl de maanden november, december en januari met 28 graden slechts negen graden warmer zijn. Wel ken je hier een duidelijke droge periode (april tot en met oktober) en een duidelijk nattere zomer. In de rest van het land zijn de verschillen tussen de jaargetijden wat groter. Vooral in het aantal zonuren per dag zie je soms flinke verschillen tussen zomer en winter.

Wind
ArgentiniŽ heeft geen last van orkanen. De orkanen die in het Atlantisch gebied ontstaan trekken vooral naar het gebied rond de Kreeftskeerkring. Wel kent het land een aantal andere windfenomenen. De Viento Zonda (Zonda wind) is een fŲhn wind die vanuit het zuiden waait. De naar het noordoosten trekkende depressies zorgen voor een droge wind die veel stof met zich meevoert. Dit fenomeen zorgt in de wintermaanden voor ruige sneeuwval, vaak in de vorm van stuifsneeuw die urenlang aan kan houden. Een Zonda wind komt vrijwel altijd in de middaguren opzetten (tussen 12 en 18 uur) en duurt gemiddeld ťťn tot twaalf uur. Met de term Zonda wordt soms ook een warme en vochtige wind bedoeld die vanuit het noorden over de pampaís trekt. Deze warme wind wordt ook vaak Sondo genoemd.


Neerslag
De regenval verschilt enorm in ArgentiniŽ. Het zuidwesten en westen van ArgentiniŽ zijn uitgesproken droog met neerslaghoeveelheden die gemiddeld tussen de 200 en 400 millimeter per jaar liggen. In het zuiden en in de bergen van de Andes valt een redelijk deel hiervan in de vorm van sneeuw. Vuurland, in het uiterste zuiden van het land, heeft met gemiddeld vierhonderd tot achthonderd millimeter neerslag per jaar een duidelijk natter karakter, net als het uiterste westen van Patagonia. Naarmate je vanuit centraal ArgentiniŽ naar het noord-oosten gaat zie je de neerslaghoeveelheden snel oplopen. Het subtropische noord-oosten, langs de grensgebieden met BraziliŽ en Paraguay, is met bijna tweeduizend millimeter neerslag (alles in de vorm van regen) veel natter dan de rest van het land. Deze neerslag in combinatie met hogere temperaturen zorgen voor een beduidend andere vegetatie en landschap.

Niet alleen de hoeveelheden neerslag zijn zeer verschillend in ArgentiniŽ, ook de verdeling van de regenval per maand kan per regio flink verschillen. Zo kent hoofdstad Buenos Aires een vrij gelijkmatige hoeveelheid regen per maand. De wintermaanden registeren gemiddeld ongeveer 60-65 mm per maand terwijl het najaar (maart, april) bijna het dubbele te verwerken krijgt. Het noordwesten is een stuk grimmiger wat betreft neerslagbeeld. De wintermaanden zijn vrijwel helemaal droog, het aantal dagen met regen is dan op ťťn hand te tellen. In de zomer vallen er echter wel grote hoeveelheden regen met in de natste maanden januari en februari lokaal gemiddeld 150 tot 200 millimeter per maand. De droge gebieden in centraal ArgentiniŽ hebben een vrijwel gelijk aantal millimeters regen per maand. Dit varieert, afhankelijk van de regio, van 5 tot 30 millimeter per maand.

Klimaatcijfers
Verspreid over ArgentiniŽ vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Buenos Aires. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in ArgentiniŽ.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 29 20 9 9 23
februari 28 19 9 8 23
maart 26 17 7 8 22
april 22 14 7 8 19
mei 19 11 5 7 16
juni 15 8 4 7 13
juli 15 7 5 7 11
augustus 17 8 6 7 10
september 19 10 6 7 11
oktober 22 13 7 10 14
november 25 15 8 9 18
december 28 18 8 10 21
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info gelden voor Buenos Aires, voor informatie over andere gebieden in ArgentiniŽ moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over ArgentiniŽ
ArgentiniŽ bezienswaardigheden top 10
ArgentiniŽ informatie
ArgentiniŽ reisinformatie
ArgentiniŽ toerisme
startpagina ArgentiniŽ
vakantienieuws ArgentiniŽ
wikipedia
winterzon ArgentiniŽ
world factbook
... meer ArgentiniŽ

climate of Argentina

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact