klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van ArmeniŽ
Vroeger was ArmeniŽ een machtig land dat aanzienlijk groter was dan tegenwoordig. De oostelijke grens lag in de laatste eeuw voor het begin van onze jaartelling aan de Kaspische Zee, in het westen liep ArmeniŽ door tot aan de Middellandse Zee. Momenteel is ArmeniŽ een land met een oppervlakte van iets minder dan dertigduizend vierkante kilometer en ligt het voor een groot gedeelte op hoogtes tussen de duizend en vijfentwintighonderd meter. De helft van het land ligt zelfs op een hoogte van minimaal twee kilometer, terwijl slechts 3% van ArmeniŽ lager ligt dan 650 meter boven de zeespiegel. Het bergachtige landschap en de bijbehorende hoogteverschillen zorgen voor redelijk wat variatie in het klimaat. Als gevolg hiervan zie je ook verschillende landschappen als gevolg van een grote diversiteit in flora en fauna. ArmeniŽ heeft een gematigd landklimaat (type Dfa) met op de hoogstgelegen plekken een hooggebergteklimaat (type EH). Hier zijn de temperatuurverschillen aanzienlijk groter dan in de rest van het land en is er veel meer sneeuwval.


Droge zomers
De zomers in ArmeniŽ zijn droog en zonnig. De zomerperiode begint in juni en duurt tot ongeveer halverwege september. In deze periode liggen de temperaturen overdag (afhankelijk van de hoogte) tussen de 22 en 37 graden Celsius. Omdat er sprake is van een lage relatieve luchtvochtigheid lijkt het in periodes van hitte over het algemeen wat betreft gevoelstemperatuur minder heet dan dat de waarde op de thermometer je doet geloven. Indien hete lucht uit Rusland ArmeniŽ kan bereiken dan kan het zomaar veertig graden worden, met uitzondering van de gebieden die boven de vijftienhonderd meter liggen. Met een zonkracht van maximaal 10 tot 11 (het hoogst haalbare) in de zomer is de zon gemeen sterk. De zonkracht is hier dan vrijwel gelijk aan die in het Caribische gebied.

Korte herfst
Vanaf de tweede helft van september gaan de temperaturen snel onderuit. De herfstperiode betekent alleen dalende temperaturen, periodes met onbestendig herfstachtig weer kent ArmeniŽ vrijwel niet. Het aantal uren zonneschijn daalt daarom ook evenredig met het aantal uren daglicht dat er gemiddeld geregistreerd wordt. De neerslaghoeveelheden stijgen in oktober en november iets ten opzichte van september, maar serieuze neerslag is een probleem wat je in ArmeniŽ niet snel mee zult maken in de herfstperiode.

Koele winters
Na de relatief korte herfst kent ArmeniŽ een vrij koele winter. Hoofdstad Jerevan beleeft in de winter gemiddelde maximumtemperaturen die rond of net iets onder het vriespunt liggen. Ďs Nachts vriest het overwegend matig tot soms streng; gemiddeld ligt de minimumtemperatuur tussen de min zes en min tien graden. Jerevan ligt op een hoogte die varieert tussen de 900 en 1200 meter. Op plekken waar je je op meer dan 2000 meter boven de zeespiegel bevindt is het gemiddeld genomen aanzienlijk kouder, omdat de lucht koeler is naarmate je stijgt en sommige delen van de bergen amper zon zien tijdens de wintermaanden. Grote delen van de noordelijke zijdes van de bergen liggen gedurende een groot deel van de dag in de schaduw. Hier zijn temperaturen overdag van min tien tot min twintig graden Celsius meer regel dan uitzondering en Ďs nachts kan onder een heldere hemel de thermometer gemakkelijk richting de min dertig graden dalen. ArmeniŽ is dankzij de koude en sneeuwrijke winters een uitstekende bestemming voor een wintersportvakantie. De beste maand om in ArmeniŽ te skiŽn is februari, hoewel er vanaf december tot begin april over het algemeen voldoende sneeuw ligt om aan wintersport te doen.

Weinig neerslag
ArmeniŽ is een relatief droog land. De wintermaanden staan in het teken van sneeuwval, daarna valt de neerslag in de vorm van regen. In het zuiden, langs de rivier Aras, valt op jaarbasis slechts ongeveer 250 tot 350 millimeter neerslag. In de hogergelegen gebieden kan de totale hoeveelheid neerslag per jaar oplopen naar zoín achthonderd millimeter. Dat is iets meer dan in Nederland maar aanzienlijk minder dan de natste gebieden in buurland GeorgiŽ.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de hoofdstad Yerevan..
Opmerking: lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari -1 -10 4 9 n.v.t.
februari 1 -8 4 10 n.v.t.
maart 9 -2 6 11 n.v.t.
april 16 4 6 14 n.v.t.
mei 21 8 8 16 n.v.t.
juni 26 12 10 12 n.v.t.
juli 30 16 11 7 n.v.t.
augustus 30 15 11 6 n.v.t.
september 26 11 9 6 n.v.t.
oktober 18 4 7 9 n.v.t.
november 10 -1 5 8 n.v.t.
december 3 -6 3 9 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo (gemiddelde voor ArmeniŽ, lokaal kunnen afwijkingen voorkomen):

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over ArmeniŽ
climate of Armenia
ArmeniŽ informatie
ArmeniŽ reisinformatie
ArmeniŽ toerisme
startpagina ArmeniŽ
wikipedia
vakantienieuws ArmeniŽ
... meer ArmeniŽ

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact