klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Aruba
Als je op zoek gaat naar de klimaatzone van Aruba dan kom je verschillende aanduidingen en omschrijvingen tegen. Het meest genoemde is een steppe-klimaat, gevolgd door een woestijnklimaat, een subtropisch en een tropisch klimaat. Omdat het eiland warm, relatief droog en zonnig is lijkt het niet op een tropisch klimaat. Daarvoor valt er te weinig neerslag. Als je de beschrijvingen van de Kppen-Geiger klimaatclassificatie leest dan is een BS-klimaat (het steppeklimaat) de beste omschrijving.
Feit is dat het weer op Aruba gekenmerkt wordt door lage temperatuursverschillen op jaarbasis, vrij weinig neerslag en veel zon. Niet voor niets is dit eiland een populaire vakantiebestemming. De vegetatie op het eiland bestaat vooral uit cactussen en de kenmerkende divi divi bomen die je op veel foto's, boeken en brochures over het eiland tegenkomt.
De luchtvochtigheid is vrij hoog op Aruba, waardoor het vrij klam kan zijn. Een briesje van zee zorgt er meestal voor dat het toch redelijk aangenaam blijft.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken op Aruba
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Aruba is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Baby Beach
Eagle Beach
Oranjestad
Palm Beach
San Nicolas

Ruige noordkust
Omdat er vrijwel continu een noordoostelijke passaatwind staat die vrij krachtig op de noordoostkust staat biedt dit deel van het eiland een totaal andere aanblik dan de witte stranden in het zuidwesten met prachtige namen als Palm Beach en Eagle Beach. Het noorden is ruig en winderig, het zuiden biedt een strakke zee met azuurblauw water langs witte zandstranden. Langs de noordkust kun je vooral zien dat de wind in combinatie met vrij hoge golven flinke invloed heeft gehad op het landschap. Diverse rotsinhammen zijn er te bewonderen en tot 2005 stond Aruba mede bekend om de grootste natuurlijke brug. Deze natural bridge is in dat jaar echter ingestort. Deze wind zorgt voor de kenmerkende groei van de divi divi bomen; deze groeien van de wind af.

Neerslag
Regen valt er niet veel op het eiland, gemiddeld wordt er zo'n 400 mm op jaarbasis genoteerd en door de veranderingen in het klimaat lijkt het erop dat de hoeveelheden steeds minder worden. De grootste kans op regen is er in de periode oktober tot en met januari. Meestal valt de regen in de vorm van een pittige (onweers)bui, soms is er sprake van periodes met regen. Als je echt pech hebt kun je te maken krijgen met dagen aan een stuk overwegend grijs en nat weer. Behalve de temperatuur zou je dan denken thuis in Nederland te zijn. Af en toe kan er zware regenval voorkomen op Aruba, zoals op 20 november 2016 toen er zoveel regen in n etmaal viel dat delen van het eiland onder water stonden.

Orkanen
Hoewel Aruba in het Caribisch gebied ligt is de kans om getroffen te worden door orkanen veel kleiner dan bij andere eilanden. Door de zuidelijke ligging in het Caribisch gebied trekken de orkanen vrijwel altijd ten noorden van Aruba door het gebied en wordt het eiland zelf zelden getroffen. Wel is er in het orkaanseizoen wel eens last van heftige regenval en wind als een huricane of tropische storm ten noorden van het eiland passeert. Het orkaanseizoen in het Caribisch gebied loopt van juni tot en met november. Voor Aruba is de hoogste kans op onbestendig weer door orkaanactiviteit in september en oktober.

Winterzon
Omdat Aruba tweede helft van het winterzonseizoen droger is en temperaturen biedt van 31-32 graden in de middag is het een ideale winterzonbestemming. In de periode oktober tot en met december is de kans groter dat je getroffen wordt door regen. De temperaturen zijn dan echter ook aangenaam en op veel dagen is het gewoon lekker genieten aan strand of zwembad.

TIP: Aruba voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Aruba dan kun je op de website Aruba voor beginners enorm veel goede informatie over Aruba halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de stranden van Aruba, vervoer op Aruba, de bezienswaardigheden van Aruba, het weer op Aruba en alles over vakantie op Aruba.

Op vakantie naar Aruba?

Zoals je in de statistieken kunt zien is Aruba een heerlijke bestemming voor een zonvakantie. Jouw Aruba vakantie kun je boeken bij reisorganisatie TUI. Dit is de grootste touroperator van Nederland, is groot in Aruba vakanties en vliegt zowel met eigen toestellen als met KLM naar Aruba.
Bekijk alle Aruba vakanties op TUI.nl

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden vooral voor het hele eiland Aruba:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 24 8 8 27
februari 30 24 8 5 26
maart 31 25 8 2 27
april 32 25 8 2 27
mei 32 26 8 2 28
juni 33 26 9 3 28
juli 33 26 10 5 29
augustus 33 26 9 4 29
september 33 26 9 4 29
oktober 33 26 8 7 28
november 32 25 8 11 27
december 31 24 7 11 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Aruba

alles over Aruba
bijzondere plaatsen op Aruba
Aruba bezienswaardigheden top 10
Aruba
Aruba informatie
Aruba informatie
Aruba nieuws & tips
Aruba overnachten
Aruba reisinformatie
Aruba reisinformatie
Aruba startpagina
Aruba toerisme
Aruba vakantie
Aruba voor beginners
Aruba zonkalender
winterzon op Aruba
... meer Aruba

climate of Aruba

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact