klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van AustraliŽ
AustraliŽ is een groot land waar je meerdere klimaatzones vindt. Het grootste deel van AustraliŽ, het centrum, heeft een warm woestijnklimaat (type BWh volgens de KŲppen classificatie) en is omringd door een grote zone met een warm steppeklimaat (type BSh). Het noordelijke deel van AustraliŽ heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw), ook wel een subtropisch klimaat genoemd.
Het zuiden en oosten van AustraliŽ hebben een zeeklimaat, die weer verder onder te verdelen zijn in de types CSb, Cf en Cw.
Omdat AustraliŽ op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de jaargetijden precies tegenovergesteld van ons. Als het in Nederland winter is, is het in AustraliŽ zomer en als het bij ons zomer is, is het daar winter.

Warm en vrij droog
Omdat AustraliŽ relatief vrij dicht bij de evenaar ligt is het er vrij warm. In het noorden ligt de temperatuur tijdens de lokale winter nog steeds boven de twintig graden en slechts in sommige delen in het zuiden van AustraliŽ is er kans op vorst of sneeuw. Het is ook een vrij droog land, want ruim de helft van het landoppervlak heeft minder dan vijfhonderd millimeter neerslag op jaarbasis te verwerken. In het noorden, oosten en sommige plekken in het zuiden vallen hoeveelheden die te vergelijken zijn met Nederland of nog wat hoger.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in AustraliŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor AustraliŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Plaatsen & streken:
Adelaide
Albany
Alice Springs
Ballarat
Bendigo
Bicheno
Brisbane
Brokenhill
Broome
Byron Bay
Cairns
Canberra
Coffs Harbour
Coober Pedy
Darwin
Geelong
Plaatsen & streken:
Gold Coast
Halls Creek
Hervey Bay
Hobart
Kangaroo Island
Launceston
Melbourne
Newcastle
Noosa
Palmerston
Perth
Sunshine Coast
Sydney
Weipa
Wollongong
Staten & territoria:
Australian Capitol Territory (A.C.T.)
New South Wales
Northern Territory
Queensland
South Australia
Tasmania
Victoria
Western Australia

Externe territoria
Christmaseiland
Cocoseilanden
Norfolk

Zomer in AustraliŽ
De zomers in AustraliŽ vallen gelijk met onze winters. In de maanden december, januari en februari is het warm tot zeer heet in AustraliŽ. In centraal AustraliŽ valt er dan weinig neerslag zoals het hele jaar, in het oosten en zuiden is het iets droger dan in de winter en in het (sub)tropische noorden van AustraliŽ valt de regen bijna met bakken uit de lucht. In de stad Darwin valt er in deze drie maanden gemiddeld ruim 1000 millimeter neerslag, wat ongeveer anderhalf keer zoveel is van wat er in Nederland in een heel jaar valt. Temperaturen van veertig graden en hoger kunnen in vrijwel heel AustraliŽ met gemak gehaald worden in de zomermaanden, op sommige plekken wordt heel af en toe zelfs een officiŽle 50 graden genoteerd.
Hittegolven komen veel voor in AustraliŽ en kunnen lang aanhouden. De langste hittegolf ooit duurde maar liefst 161 dagen en is geregistreerd in Marble Bar in het westen van AustraliŽ. Van 30 oktober 1923 tot en met 7 april 1924 is het elke dag warmer geworden dan 100 graden Fahrenheit (37,8 graden Celsius).

Orkanen
In de zomermaanden kunnen er orkanen voorkomen, die hier tropische cyclonen genoemd worden of Willy-Willy. Het orkaanseizoen in AustraliŽ is vrij kort van duur, slechts drie maanden (januari tot en met maart). De orkanen komen vanuit oostelijke richting en het is vrijwel alleen het noordoosten en noorden van AustraliŽ dat met regelmaat last heeft van dit natuurfenomeen.

Winter
De wintermaanden in AustraliŽ vertonen een grote variatie in weerbeeld en temperatuur. Het noorden is warm, zonnig en beleeft haar droge seizoen. In het zuiden is het dan een stuk koeler en kan er vooral in de hoger gelegen gebieden vorst en sneeuw voorkomen.  Zelfs wintersporters kunnen terecht in AustraliŽ en dan met name in Mount Hotham, Falls Creek en Mount Buller.
De koelste staat is TasmaniŽ, waar de temperatuur in de wintermaanden gemiddeld 's nachts iets boven nul ligt en overdag rond de tien graden. Zelfs in de woestijn is het in de winter een stuk koeler, met dagtemperaturen rond de twintig graden en 's nachts net boven het vriespunt is het fris in de woestijn. In Alice Springs is in juli 1976 zelfs een minimumtemperatuur van 7,5 graad onder nul gemeten.

Extremen
In AustraliŽ komen naast de eerder genoemde hitte, hittegolven en orkanen ook andere vormen van extreem weer voor. Zo is het mogelijk dat je wakker wordt in Sydney, naar buiten kijkt en dat de hele lucht rood is van het stof. Een vreemde gewaarwording die veroorzaakt wordt door woestijnzand die door een noordwestelijke wind meegenomen wordt.
De gemiddeld natste plek van AustraliŽ is Tully, dat in het noordoosten ligt, iets ten zuiden van Cairns. Door de ligging tussen bergen en oceaan krijgt deze plaats gemiddeld de meeste neerslag te verwerken. De nabijgelegen berg Mount Bellenden Ker (1593 meter hoog) heeft echter records op haar naam staan met de hoogste hoeveelheid neerslag in een jaar (12.461 mm in het jaar 2000) en in een kalendermaand (5387 mm in januari 1979).
Wie grote hagelstenen wil zien heeft daar een redelijke kans op in de staten New South Wales en Victoria in het zuidoosten. Soms worden auto's en ruiten daar beschadigd door hagelstenen ter grootte van flinke knikkers tot het formaat tennisbal.

Vakantie in AustraliŽ
Als je op vakantie wilt gaan naar AustraliŽ dan is een goede inschatting van de klimatologische omstandigheden essentieel voor een goede reisvoorbereiding. Terwijl het ene gebied droog en warm is, kan het elders ronduit nat zijn. Als je een rondreis door AustraliŽ gaat plannen zul je zeker even per bestemming moeten kijken welk weer je een beetje kunt verwachten. Vergeet voor vertrek ook niet om op tijd je AustraliŽ visum aan te vragen. Dat kan gewoon online via een Nederland visumbureau.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens voor Sydney en kunnen niet als een gemiddelde voor AustraliŽ gezien worden. daarvoor zijn de verschillen in dit land te groot.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 26 19 7 11 24
februari 26 19 7 12 24
maart 25 18 7 13 24
april 23 15 7 11 23
mei 20 12 6 11 21
juni 18 9 6 11 20
juli 17 8 7 9 20
augustus 18 9 7 9 19
september 20 11 7 9 19
oktober 22 14 8 11 19
november 24 16 8 11 21
december 26 18 8 11 22
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor AustraliŽ, waarbij aangetekend moet worden dat de kans op orkanen voor grote delen van AustraliŽ het hele jaar nihil is (centraal, west en zuid AustraliŽ), de zonzekerheid in de woestijnzone veel groter is dan in de rest van AustraliŽ en dat de kans op langdurige neerslag in het noorden veel hoger is in de Australische zomermaanden en veel lager in de winter. De UV-index is in het noorden iets hoger en in het zuiden iets lager dan vermeld in deze tabel.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over AustraliŽ
alles over AustraliŽ
AustraliŽ bezienswaardigheden top 10
AustraliŽ nieuws
AustraliŽ reisinformatie
AustraliŽ reisinformatie
AustraliŽ startpagina
AustraliŽ toerisme
beste reistijd AustraliŽ zonvakantie
visum AustraliŽ
werkvakantie in AustraliŽ
winterzon in AustraliŽ
world factbook
... meer AustraliŽ

climate of Australia

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact