klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Azerbeidzjan
De Republiek Azerbeidzjan ligt aan de westkust van de Kaspische Zee en grenst aan de landen Georgië, Armenië, Rusland en Iran. Geografisch gezien bestaat Azerbeidzjan uit een drietal zones. Berggebieden vind je in het noorden (Grote Kaukasus gebergte) en het zuidwesten (Kleine Kaukasus), langs de Kaspische Zee vind je het kustgebied van Azerbeidzjan en in het centrale deel van het land ligt de Koera-Arasvlakte die vernoemd is naar de rivieren Aras en Koera. Deze vlakte ligt voor een deel onder het zeeniveau waarmee Azerbeidzjan van de Transkaukische republieken veruit de laagstgelegen gebieden kent. Het landschap bestaat uit deels bergachtige zones die soms glooiend en groen zijn, maar soms ineens een zeer ruw en rotsachtig uiterlijk vertonen. Het centrale deel van Azerbeidzjan bestaat uit vlaktes waar kleine hoogteverschillen voorkomen.
Azerbeidzjan kent maar liefst negen klimaatzones, terwijl de feitelijke klimaten op basis van temperaturen, neerslaghoeveelheden en neerslagmomenten eigenlijk niet zo erg veel van elkaar verschillen. De grootste verschillen zitten hem in de extreme momenten die voor kunnen komen. Zo kan het in de bergen zo koud worden dat de thermometers ver onder de min dertig graden uitkomen. Het laagterecord staat zelfs op min 42 graden Celsius. In de exclave Nachitsjevan is een hoogste temperatuur van maar liefst 44 graden boven nul gemeten. Dit is geweest in de plaats Julfa. Naarmate je meer oostwaarts gaat richting de Kaspische Zee krijg je te maken met een stabieler weerbeeld en komen extremen in temperatuur of neerslag steeds minder vaak voor.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Azerbeidzjan
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Azerbeidzjan is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bakoe
Gäncä
Länkäran
Nachitsjevan
Sumqayit
     

Milde winters
Van de hele regio kent Azerbeidzjan gemiddeld de mildste winters, echter kan er bij een stroming waarbij zeer koele lucht vanuit Scandinavië via Rusland naar de Kaspische Zee aangetrokken wordt een systeem ontstaan waarbij de temperaturen in Azerbeidzjan flink kunnen dalen. De gemiddelde middagtemperatuur in Azerbeidzjan ligt in de winterperiode (december tot maart) rond de 6 tot 10 graden langs de kust tot net iets onder het vriespunt in de bergen. ‘s Nachts vriest het in de bergen matig tot soms streng, langs de kust blijft de thermometer meestal rond het vriespunt hangen dankzij de opwarmende invloed van het zeewater in de Kaspische Zee.

 

Neerslag
In de wintermaanden valt er relatief weinig neerslag. De hoeveelheden variëren van ongeveer 15 tot 30 millimeter neerslag per maand. In het binnenland valt een redelijk deel van deze neerslag in de vorm van sneeuw, langs de kust kan het zelfs in de koudste maanden januari en februari gewoon regenen in plaats van dat er winterse neerslag valt. Naarmate de temperaturen oplopen en het lente wordt, stijgen ook de neerslaghoeveelheden in het binnenland. De maanden april, mei en juni zijn hier over het algemeen de natste maanden met regenmeters die per maand gemiddeld veertig tot meer dan honderd millimeter hemelwater meten. Langs de kust blijft de hoeveelheid neerslag tijdens de lente op hetzelfde lage niveau van rond de 15 tot 25 millimeter hangen die in de wintermaanden ook gelden. Vanaf juni wordt het langs de kust en op de Koera-Arasvlakte een stuk droger en komt neerslag van betekenis bijna niet meer voor. De gebieden die in het noordwesten liggen, behorende bij de Grote Kaukasus, kennen in juni nog een natte maand waarna pas in juli de hoeveelheden neerslag dalen. Hier blijft het aantal millimeters neerslag echter wel een stuk hoger liggen dan op de vlaktes en langs de kust.

Droge en warme zomers
De zomers zijn warm, droog en zonnig in Azerbeidzjan. De plaatsen langs de Kaspische Zee zijn op basis van het klimaat uitstekende zonbestemmingen, maar als zomerzonbestemming speelt Azerbeidzjan een minuscule rol in het hedendaagse toerisme. Wat betreft het weerbeeld kan Azerbeidzjan zich echter meten met veel plaatsen in Spanje en Griekenland. In de zomermaanden lopen de middagtemperaturen gemiddeld op naar 28 tot 32 graden. Tijdens hete periodes kun je hier nog gerust een paar graden bij optellen. Deze dagtemperaturen in combinatie met aangename nachttemperaturen die langs de kust gemiddeld iets boven de twintig graden uitkomen, weinig neerslag en veel zonuren (zo’n driehonderd per maand in de zomer) maken het klimaat van Azerbeidzjan tijdens de zomer tot een van de betere klimaten van de regio.

Klimaatcijfers
Verspreid over Azerbeidzjan vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Bakoe en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Azerbeidzjan.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 7 1 3 6 9
februari 7 1 3 6 8
maart 10 4 4 5 8
april 18 9 6 4 11
mei 23 14 8 3 15
juni 28 19 10 2 20
juli 31 22 10 1 24
augustus 30 21 9 2 25
september 27 18 7 2 23
oktober 20 12 5 6 20
november 16 8 3 6 16
december 10 3 3 6 12
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Bakoe (Baku). Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Azerbeidzjan moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Azerbeidzjan
climate of Azerbaijan
Azerbeidzjan informatie
Azerbeidzjan reisinformatie
Azerbeidzjan startpagina
Azerbeidzjan vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer Azerbeidzjan

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact