Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

bahamas Het klimaat van de Bahama's

Het Gemenebest van de Bahama's is een eilandengroep van 700 eilanden ten zuidoosten van de Amerikaanse staat Florida. De eilanden vormen een zelfstandige staat, die vrijwel altijd aangeduid wordt als de Bahama's of Bahamas. Op de Bahama's heerst een tropisch savanneklimaat, type Aw volgens de Köppen-Geigerklimaatclassificatie. Het klimaat staat vooral in de wintermaanden onder een sterke opwarmende invloed van de Atlantische Oceaan, waardoor het ook in de wintermaanden heerlijk toeven is op deze tropische eilanden.

Als toeristische bestemming zijn de Bahama's een van de toppers in het Caribisch gebied. Het land is erg populair onder Amerikanen en wordt op veel cruiseroutes aangedaan, vooral als er vertrokken wordt vanuit Miami of Fort Lauderdale. De Bahama's staan 4e op de lijst van meest bezochte landen in het Caribisch gebied, na Puerto Rico, Mexico (Yucatán) en de Dominicaanse Republiek. Ruim tachtig procent van de toeristen komt uit de Verenigde Staten.

Bahamas

Zomer in de Bahama's

De zomermaanden in de Bahama's zijn warm, vochtig en vrij zonnig. De temperaturen liggen overdag rond de dertig graden en 's nachts daalt het kwik naar waardes rond de 23 tot 26 graden. De zomer is het nattere seizoen van de Bahama's, maar om te spreken over een echt regenseizoen is het op de meeste plekken niet nat genoeg. De meeste neerslag valt in de vorm van buien, die soms zeer intens kunnen zijn. Als er sprake is van een tropische depressie, storm of orkaan, dan kunnen de hoeveelheden regen snel toenemen naar wat er normaal in een hele maand valt. Op sommige plekken valt tijdens orkanen honderden millimeters regen binnen één etmaal. Het record staat op naam van orkaan Noel (alle orkanen in dit gebied krijgen namen) in het jaar 2007. Op Long Island is er tijdens deze orkaan maar liefst 747,5 millimeter regen gevallen. Om een kleine indicatie te geven: dit is wat in Nederland normaal gesproken in een heel jaar valt. Gelukkig is dit een zeer extreem geval en blijven de regenmeters normaal bij vijftig tot honderdvijftig millimeter steken zodra de orkaan overgetrokken is.

Orkanen

De Bahama's liggen in een gebied met veel orkaanactiviteit. Dat betekent niet dat de eilanden dagelijks door hurricanes getroffen worden, maar de kans bestaat dat een actieve orkaan over een deel van de Bahama's trekt tijdens het orkaanseizoen, dat loopt van begin juni tot begin december. Als er sprake is van een orkaan, tropische storm of tropische depressie, kan het zijn dat één of meerdere eilanden getroffen worden, terwijl de andere eilanden stralend zonnig weer hebben. Omdat de eilanden verspreid liggen over een zone van maar liefst ongeveer duizend bij driehonderd kilometer, zijn grote verschillen in weerbeeld op eenzelfde moment zeer goed mogelijk.

De meeste orkanen komen vanuit zuidoostelijke richting, slechts bij uitzondering komen ze vanuit het zuiden nadat de richting gewijzigd is. Als je een vakantie wilt boeken naar de Bahama's, hoef je je niet al te veel zorgen te maken over orkanen. De hotels zijn erop gebouwd en er zijn ook hotels die klanten garanderen dat er tijdens een orkaan niet voor het verblijf betaald hoeft te worden.

Orkaan Dorian

In 2019 trok er een orkaan met een vernietigende kracht over de Bahama's. Orkaan Dorian bereikte op 1 september 2019 de noordelijke eilanden van de Bahama's als een hurricane van de 5e categorie. Windstoten van meer dan 350 kilometer per uur hadden een desastreuze uitwerking op veel gebouwen. De bijbehorende regen zorgde voor enorme overstromingen, die de eilanden grotendeels onder water zetten. Het was niet alleen de kracht van orkaan Dorian die voor zoveel ellende zorgde: de catastrofale storm bleef urenlang hangen boven de Bahama's.

Winter

De winters in de Bahama's zijn aangenaam warm, waarbij het vrijwel altijd lenteachtig tot ronduit zomers is. De temperatuur ligt overdag meestal tussen de 22 en 27 graden, 's nachts koelt het af naar gemiddeld vijftien tot twintig graden. Het is daarom niet onverstandig om voor het winterseizoen een trui, vest of zomerjas mee te nemen. In de avonduren kan het fris aanvoelen, zeker als je direct aan de kust zit.

Omdat de wintermaanden ook nog eens vrij zonnig en droog zijn, is het land een uitstekende winterzonbestemming. Garantie op lekker weer is er niet: het kan onder invloed van koelere lucht uit het noorden ineens een paar dagen koeler weer zijn. Het is dan te fris om op het strand of langs het zwembad te liggen. Deze meestal vrij kort durende periodes van relatieve koelte zijn een uitstekend excuus om een uitstapje te maken naar Miami. Als je op Grand Bahama of een van de andere westelijke eilanden zit, ben je in een half uurtje met het vliegtuig in Miami.

Sneeuw en vorst

Vriezen doet het nooit op de Bahama's, de benodigde elementen daarvoor zijn niet sterk genoeg aanwezig om het tot vorst te laten komen. Tijdens arctische uitbraken, waarbij er een stroom van zeer koude poollucht in de wintermaanden zuidwaarts trekt, is het mogelijk dat temperaturen dalen tot enkele graden boven het vriespunt. In januari 1997 is er zelfs sneeuwval gesignaleerd in Freeport. Sneeuwvlokken vielen vermengd met regendruppels uit de lucht bij een temperatuur van vijf graden boven het vriespunt. Een zeldzaamheid, maar wel mogelijk dus.

Neerslag

Het subtropische klimaat van de Bahama's zorgt voor redelijke hoeveelheden neerslag, waarvan het grootste deel in de periode mei tot en met oktober valt. Afhankelijk van de exacte locatie liggen de langjarige gemiddelden tussen de duizend en vijftienhonderd millimeter. In natte jaren met veel orkaanactiviteit kan lokaal zelfs rond de tweeduizend millimeter gemeten worden, wat neerkomt op tweeduizend liter water per vierkante meter.

Uv-straling

De zonkracht is de Bahama's hoog. Een groot deel van het jaar is er sprake van de allerhoogste zonnekracht (uv-index 11), waarbij onbeschermd in de zon lopen of liggen eigenlijk niet verantwoord is, tenzij het om een zeer korte periode (10-15 minuten) gaat. Gedurende het hele jaar is het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30) aan te raden, zelfs voor mensen die niet zo snel verbranden. In de wintermaanden is de zonkracht een stuk gunstiger. Een uv-index van maximaal 5 tot 7 in de wintermaanden is vergelijkbaar met wat in onze zomermaanden normaal is. Nog steeds smeren dus, maar een stuk minder gevaarlijk dan in de zomermaanden, waarin de zon op zijn krachtigst is.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
25℃
17℃
7
6
25℃
februari
25℃
17℃
8
6
24℃
maart
27℃
18℃
8
7
24℃
april
28℃
19℃
9
6
25℃
mei
29℃
21℃
9
10
26℃
juni
31℃
23℃
8
13
28℃
juli
32℃
24℃
9
12
29℃
augustus
32℃
24℃
9
14
29℃
september
31℃
24℃
7
14
29℃
oktober
30℃
22℃
7
12
29℃
november
28℃
20℃
7
8
28℃
december
26℃
18℃
7
5
26℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
25℃
25℃
27℃
28℃
29℃
31℃
32℃
32℃
31℃
30℃
28℃
26℃
nodata
minimum temperatuur
17℃
17℃
18℃
19℃
21℃
23℃
24℃
24℃
24℃
22℃
20℃
18℃
nodata
uren zonneschijn per dag
7 8 8 9 9 8 9 9 7 7 7 7
nodata
dagen neerslag per maand
6 6 7 6 10 13 12 14 14 12 8 5
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
25℃
24℃
24℃
25℃
26℃
28℃
29℃
29℃
29℃
29℃
28℃
26℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 3-6

februari

UV 6-8

maart

UV 8-10

april

UV 8-10

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 8-10

oktober

UV 8-10

november

UV 6-8

december

UV 3-6

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 3-6

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 8-10

UV 6-8

UV 3-6

klik hier voor uitleg over de symbolen