klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de Bahama's
Het Gemenebest van de Bahama's is een eilandengroep van 700 eilanden dat ten zuidoosten van de Amerikaanse staat Florida ligt. De eilandengroep vormen een zelfstandige staat die vrijwel altijd aangeduid wordt als de Bahama's of Bahamas.
Op de Bahama's heerst een tropisch savanneklimaat, type Aw volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificatie. Het klimaat staat vooral in de wintermaanden onder een sterke opwarmende invloed van de Atlantische Oceaan, waardoor ook in de wintermaanden het heerlijk vertoeven is op deze tropische eilanden.
Als toeristische bestemming is de Bahama's één van de toppers in het Caribisch gebied. Het land is erg populair onder Amerikanen en wordt op veel cruise-routes aangedaan, vooral als er vertrokken wordt vanuit Miami of Fort Lauderdale.
De Bahama's staat 4e op de lijst van meest bezochte landen in het Caribisch gebied, na Puerto Rico, Mexico (Yucatan) en de Dominicaanse Republiek. Ruim tachtig procent van de toeristen komt uit de Verenigde Staten.

Orkanen
De Bahama's liggen in een gebied met veel orkaanactiviteit. Dat betekent niet dat de eilanden dagelijks door hurricanes getroffen worden, maar de kans bestaat dat een actieve orkaan over een deel van de Bahama's trekt tijdens het orkaanseizoen dat loopt van begin juni tot begin december. Als er sprake is van een orkaan, tropische storm of tropische depressie kan het zijn dat één of meerdere eilanden getroffen worden terwijl de andere eilanden stralend zonnig weer hebben. Omdat de eilanden verspreid liggen over een zone van maar liefst ongeveer duizend bij driehonderd kilometer zijn grote verschillen in weerbeeld op een zelfde moment zeer goed mogelijk.

De meeste orkanen komen vanuit zuidoostelijke richting, slechts bij uitzondering komen ze vanuit het zuiden nadat de richting gewijzigd is. Wie een vakantie wil boeken naar de Bahama's moet zich niet al te veel zorgen maken om de orkanen. De hotels zijn er op gebouwd en er zijn ook hotels die klanten garanderen dat er tijdens een orkaan niet voor het verblijf betaald hoeft te worden.

In 2019 trok er een orkaan met een vernietigende impact over de Bahama's. Orkaan Dorian bereikte op 1 september 2019 de noordelijke eilanden van de Bahama's als een hurricane van de 5e categorie. Windstoten van meer dan 350 kilometer per uur hadden een desastreuze uitwerking op veel gebouwen. De bijbehorende regen zorgde voor enorme overstromingen die de eilanden grotendeels onder water zetten. Het was niet alleen de kracht van orkaan Dorian die voor zoveel ellende zorgde. De catastrofale storm bleef urenlang hangen boven de Bahama's.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in de Bahama's
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor de Bahama's is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Abaco
Andros
Crooked Island
Eleuthera
Freeport
Grand Bahama
Great Exuma
Great Inagua
Nassau
Paradise Island
 

Zomer in de Bahama's
De zomermaanden in de Bahama's zijn warm, vochtig en vrij zonnig. De temperaturen liggen overdag rond de dertig graden en 's nachts daalt het kwik naar waardes rond de 23 tot 26 graden. De zomer is het nattere seizoen van de Bahama's, om te spreken over een echt regenseizoen is het op de meeste plekken niet nat genoeg. De meeste neerslag valt in de vorm van buien, die soms zeer intens kunnen zijn. Als er sprake is van een tropische depressie, storm of orkaan dan kunnen de hoeveelheden regen snel toenemen naar wat er normaal in een hele maand valt. Op sommige plekken valt tijdens orkanen honderden millimeters regen binnen één etmaal. Het record staat op naam van orkaan Noel (alle orkanen in dit gebied krijgen namen) in het jaar 2007. Op Long Island is er tijdens deze orkaan maar liefst 747,5 millimeter regen gevallen. Om een kleine indicatie te geven: dit is wat in Nederland normaal gesproken in een heel jaar valt. Gelukkig is dit een zeer extreem geval en blijven de regenmeters normaal bij vijftig tot honderdvijftig millimeter steken zodra de orkaan overgetrokken is.

Winter
De winters in de Bahama's zijn aangenaam warm, waarbij het vrijwel altijd lenteachtig tot ronduit zomers is. De temperatuur ligt overdag meestal tussen de 22 en 27 graden, 's nachts koelt het af naar gemiddeld vijftien tot twintig graden. Het is daarom niet onverstandig om voor het winterseizoen een trui, vest of zomerjas mee te nemen. In de avonduren kan het fris aanvoelen, zeker als je direct langs de kust zit.
Omdat de wintermaanden ook nog eens vrij zonnig en droog zijn, is het een uitstekende winterzonbestemming.  Garantie op lekker weer is er niet, het kan onder invloed van koelere lucht uit het noorden ineens een paar dagen koeler weer zijn. Het is dan te fris om op het strand of langs het zwembad te liggen. Deze meestal vrij kort durende periodes van relatieve koelte zijn een uitstekend excuus om een uitstapje te maken naar Miami. Als je op Grand Bahama of één van de andere westelijke eilanden zit dan ben je in een half uurtje met het vliegtuig in Miami.

Sneeuw en vorst
Vriezen doet het nooit op de Bahama's, de benodigde elementen daarvoor zijn niet sterk genoeg aanwezig om het tot vorst te laten komen. Tijdens Arctische uitbraken, waarbij er een stroom van zeer koude poollucht in de wintermaanden zuidwaarts trekt, is het mogelijk dat temperaturen dalen tot enkele graden boven het vriespunt. In januari 1997 is er zelfs sneeuwval gesignaleerd in Freeport. Sneeuwvlokken vielen vermengd met regendruppels uit de lucht bij een temperatuur van vijf graden boven het vriespunt. Een zeldzaamheid, maar wel mogelijk dus.

Neerslag
Het subtropische klimaat van de Bahama's zorgt voor redelijke hoeveelheden neerslag, waarvan het grootste deel in de periode mei tot en met oktober valt. Afhankelijk van de exacte locatie liggen de langjarige gemiddelden tussen de duizend en vijftienhonderd millimeter. In natte jaren met veel orkaanactiviteit kan lokaal zelfs rond de tweeduizend millimeter gemeten worden, wat neerkomt op tweeduizend liter water per vierkante meter.

UV-straling
De zonkracht is de Bahama's hoog. Een groot deel van het jaar is er sprake van de allerhoogste zonnekracht (UV-index 11), waarbij onbeschermd in de zon gaan eigenlijk niet verantwoord is, tenzij het om een zeer korte periode (10-15 minuten) gaat. Gedurende het hele jaar is het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30) aan te raden, zelfs voor mensen die niet zo snel verbranden. In de wintermaanden is de zonkracht een stuk gunstiger. Een UV-index van maximaal 5 tot 7 in de wintermaanden is vergelijkbaar met wat in onze zomermaanden normaal is. Nog steeds smeren dus, maar een stuk minder gevaarlijk dan in de zomermaanden waarin de zon op haar krachtigst is.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor de Bahama's gezien worden. Lokaal zijn afwijkingen uiteraard mogelijk, zeker op het gebied van mogelijke neerslaghoeveelheden.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 25 17 7 6 25
februari 25 17 8 6 24
maart 27 18 8 7 24
april 28 19 9 6 25
mei 29 21 9 10 26
juni 31 23 8 13 28
juli 32 24 9 12 29
augustus 32 24 9 14 29
september 31 24 7 14 29
oktober 30 22 7 12 29
november 28 20 7 8 28
december 26 18 7 5 26
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor de Bahama's, waarbij je rekening moet houden met minder kans op zon en meer kans op neerslag in het binnenland.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over de Bahama's
Bahama's bezienswaardigheden
Bahama's informatie
Bahama's informatie
Bahama's off. site
Bahama's reisinformatie
Bahama's startpagina
beste reistijd Bahama's zonvakantie
wikipedia
winterzon informatie
... meer Bahama's

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact