klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Bangladesh
Bangladesh is een land gelegen in Azië, waarbij in heel het land een tropisch moessonklimaat (type Am volgens de klimaatclassificatie methode van Köppen) heerst. De moesson drukt in Bangladesh zeer duidelijk een stempel op de manier waarop men in Bangladesh woont en werkt. De hevige regenval tijdens de regentijd zorgt ervoor dat grote delen van Bangladesh in de periode mei tot en met oktober overstromen. Niet alleen het vele regenwater dat in het land zelf valt, maar ook miljarden liters regenwater die in de Himalaya terecht komt, komt uiteindelijk via de rivierdelta’s in Bangladesh terecht. Aan de ene kant zorgt de moessonperiode voor veel ellende in de vorm van schade en slachtoffers, aan de andere kant maakt het het land van Bangladesh juist zeer vruchtbaar.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Bangladesh
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Bangladesh is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Chittagong
Dhaka
Khulna
Rajshahi
Rangpur
Saidpur
Sylhet
   

Regenseizoen
De moessonperiode duurt officieel van juni tot en met augustus, met de maanden mei en september als overgangsmaanden. Tijdens de moesson valt er maandelijks lokaal vaak meer dan vijfhonderd millimeter neerslag, voornamelijk in de vorm van buien die enkele uren aan kunnen houden. De grootste kans op buien heb je in de middag en vroeg in de avond. Daarna klaart het vaak snel weer op. De vele neerslag in combinatie met temperaturen die gemiddeld tussen de 30 en 37 graden liggen zorgen voor een hoge relatieve luchtvochtigheid, waardoor het vooral tijdens deze periode erg benauwd aanvoelt in Bangladesh. De gemiddelde relatieve luchtvochtigheid ligt in de zomermaanden ruim boven de tachtig procent, terwijl deze in de wintermaanden vaak slechts tussen de zeventig en vijfenzeventig procent ligt. Het regenseizoen is in oktober ten einde, waarna er overwegend zeer stabiel en overwegend zonnig weer heerst. Vooral in de relatief koele maanden november, december en januari zijn er veel strakblauwe luchten te zien en is regen een zeldzaam fenomeen.

 

Temperaturen
Bangladesh kent wat betreft de temperatuur ook twee seizoenen: de iets koelere winter met maximum temperaturen tussen de 22 en 29 graden Celsius en minimum temperaturen die variëren van 8 tot 19 graden. Veel is afhankelijk van de ligging ten opzichte van de zee en de hoogte ten opzichte van het zeespiegelniveau. In het voorjaar stijgt de temperatuur snel naar waardes van maar liefst 34 tot 37 graden, waarna het aanbreken van de moessonperiode zorgt voor een lichte tempering van de hitte. In de zomermaanden is het verschil tussen dag en nacht het kleinste. Overdag is het dan ongeveer 31 tot 34 graden, terwijl het kwik ‘s nachts tot net onder de dertig graden daalt.

Orkanen
De grootste natuurrampen die Bangladesh meemaakt bestaan uit overstromingen en modderstromen. Dat Bangladesh met intense overstromingen te maken heeft dankt het vooral aan het feit dat zich ten noorden van Bangladesh, in India, één van de natste regio’s ter wereld bevindt. Met een gemiddelde jaarlijkse neerslagsom van bijna 12 duizend millimeter is Cherrapunji dat net boven de grens met Bangladesh ligt één van de natste plekken op aarde. Het regenwater dat daar valt komt vrijwel allemaal richting Bangladesh. Een ander gevaar dat op de loer ligt zijn orkanen. Bangladesh ligt in een regio waar tussen mei en december orkanen kunnen ontstaan. Zeer sporadisch bereikt zo’n tropische storm Bangladesh, met alle gevolgen van dien.

Klimaatcijfers
Verspreid over Bangladesh vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Dhaka en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Bangladesh.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 26 13 9 1 n.v.t.
februari 29 16 8 2 n.v.t.
maart 33 22 7 3 n.v.t.
april 36 25 7 6 n.v.t.
mei 35 28 6 10 n.v.t.
juni 34 28 3 15 n.v.t.
juli 33 27 2 15 n.v.t.
augustus 32 27 2 15 n.v.t.
september 32 26 3 11 n.v.t.
oktober 32 25 6 6 n.v.t.
november 29 19 8 1 n.v.t.
december 27 15 8 1 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Dhaka. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Bangladesh moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Bangladesh
climate of Bangladesh
Bangladesh informatie
Bangladesh overheid
Bangladesh reisinformatie
Bangladesh startpagina
Bangladesh toerisme
Bangladesh vakantienieuws
beste reistijd zonvakantie Bangladesh
wikipedia
winterzon in Bangladesh
... meer Bangladesh

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact