klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Barbados
De eilandstaat Barbados is een populaire vakantiebestemming in het Caribisch gebied, dat het vooral te danken heeft aan de mooie stranden in combinatie met een tropisch klimaat. Vooral langs de zuid- en westkust van Barbados vind je betoverende stranden en mooie resorts voor een geweldige vakantie. Barbados heeft volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificatie een tropisch moessonklimaat (type Am), waarbij er sprake is van een nat seizoen (regenseizoen of moesson) en een droog seizoen. Het regenseizoen op Barbados duurt van juni tot en met december. In deze periode valt ongeveer tachtig procent van alle neerslag die binnen een jaar geregistreerd wordt.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Barbados
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Barbados is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bridgetown
Crane Beach
Hastings
Holetown
Paynes Bay
Speightstown

 
 

Temperaturen
De maximumtemperatuur ligt het hele jaar tussen 27 en 32 graden, waarbij de verschillen vooral bepaald worden door de locatie op het eiland en de maand waarin je je bevindt. Zo zijn de dagen rondom de jaarwisseling in de regel het “koelst” met een gemiddelde maximumtemperatuur van 28 graden Celsius, in de zomermaanden is het met gemiddeld 31 graden een paar graden warmer. De noordoostpassaat zorgt ervoor dat er vrijwel altijd wind staat aan de ruigere noordoostkust van Barbados; aan de populaire zuidwestelijke kustgebieden is het voelbare afkoelend effect van zeewind vrij klein. Toch zorgt het zeewater er voor dat de grens van 35 graden Celsius zelden overschreden worden. De warmste temperaturen worden landinwaarts gemeten, net als de laagste minimumtemperaturen die door de in het binnenland net onder de twintig graden grens kan duiken. Langs de stranden van Barbados ligt de minimumtemperatuur het hele jaar tussen de 21 en 24 graden.

 

Wind
De wind op Barbados wordt door de noordoostpassaat vrijwel continu uit noordoostelijke richting aangevoerd. Tijdens het orkaanseizoen dat loopt van juli tot december ligt Barbados in een gebied dat gevoelig is voor tropische depressies en stormen. Op de een of andere manier heeft het land echter het geluk dat de echte orkanen vrijwel altijd een pad volgen waarbij Barbados de ellende bespaard blijft. Barbados wordt dan ook slechts enkele keren per eeuw echt getroffen door een orkaan. Tijdens het orkaanseizoen moet je wel rekening houden met een verhoogde kans op één of meerdere dagen bewolkt en onbestendig weer.

Klimaatcijfers
Verspreid over Barbados vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Bridgetown en kunnen als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Barbados.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 28 21 9 17 27
februari 29 21 9 12 26
maart 30 21 8 12 26
april 30 22 9 11 27
mei 31 23 9 14 28
juni 31 24 8 18 28
juli 30 23 8 20 28
augustus 31 23 8 18 28
september 30 23 8 17 29
oktober 30 23 7 16 28
november 30 23 8 17 28
december 29 22 8 18 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Bridgetown. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Barbados moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Barbados
climate of Barbados
Barbados bezienswaardigheden
Barbados informatie
Barbados reisinformatie
Barbados startpagina
Barbados toerisme
Barbados zonvakantie
wikipedia
winterzon op Barbados
... meer Barbados

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact