klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van BelgiŽ
BelgiŽ kent volgens het KŲppen-systeem een gematigd zeeklimaat (type Cfb) met relatief milde winters, milde zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Dit klimaat heeft BelgiŽ te danken aan de invloed van de Noordzee. Het zeewater heeft in de zomer een afkoelend effect op het weer in BelgiŽ en in de wintermaanden zorgt het ervoor dat de temperatuur niet te ver daalt tenzij er een sterke koude oostelijke stroming staat.
Sommige bronnen spreken van 3 klimaatzones in BelgiŽ, maar dat is niet gebaseerd op de klimaatclassificaties van KŲppen maar een eigen interpretatie van de klimaatgegevens. Zo spreekt men op sommige sites van een gewijzigd zeeklimaat voor Midden-BelgiŽ en de Kempen. De Ardennen zouden een gewijzigd landklimaat hebben, wat gebaseerd is op het feit dat dit heuvelgebied verder van de zee af ligt en het klimaat hier een grimmiger karakter vertoont dan in het westelijke deel van het land.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in BelgiŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad.
Voor BelgiŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Aalst
Anderlecht
Antwerpen
Ardennen
Arlon
Bastogne
Bergen
Blankenberge
Bouillon
Brugge
Brussel
Charleroi
Coo
De Haan
De Panne
Dinant
Doornik
Durbuy
Eupen
Gent
Hasselt
Hoei
Hotton
Houffalize
Ieper
Knokke
Koksijde
Kortrijk
La Roche en Ardenne
Leuven
Luik
Malmedy
Marche-en-Famenne
Mechelen
Namen (Namur)
Oostende
Saint Hubert
Sankt Vith
Schaarbeek
Stavelot
Spa
Trois-Pont
Verviers
Vlaamse Ardennen
Vlaamse kust
Vlaanderen
Wťris
WalloniŽ
Zeebrugge

Zomer in BelgiŽ
De Belgische zomers zijn wat betreft temperatuur en weerbeeld vergelijkbaar met Nederland. Gemiddeld liggen de temperaturen in Vlaanderen ťťn of twee graden hoger dan de temperaturen die in Nederland gemeten worden, maar je kunt niet automatisch er van uit gaan dat het in BelgiŽ op het zelfde moment ook hetzelfde weer is als bij ons. Bij een hogedrukgebied boven ScandinaviŽ kan BelgiŽ last hebben van (onweers)storingen die vanuit Frankrijk noordwaarts trekken en indien het hogedrukgebied zuidelijk ligt, bijvoorbeeld boven Frankrijk, dan is er kans op heerlijk zomers weer in BelgiŽ terwijl bij ons buien vanuit de Noordzee ons kunnen bereiken. Wat betreft de nachttemperaturen zit er 's zomers een redelijk verschil tussen de kustplaatsen en de Ardennen, waar het 's nachts veel meer afkoelt dan langs de kust.

Met de Vlaamse kust is meteen ťťn van de grote toeristische locaties genoemd. De kust, de Ardennen en steden als Antwerpen, Brugge, Luik, Gent en Brussel zijn de belangrijkste plaatsen waar toeristen op af komen. De zomer is veruit de beste reistijd voor een stedentrip in BelgiŽ.

Winter
In de winter kunnen er redelijk grote verschillen zijn tussen de kuststreek en de heuvels van de Ardennen. Terwijl het langs de kust ruim boven de nul graden blijft kan het in de Ardennen vriezen en sneeuwen op dat moment. Het aantal sneeuwdagen in de Ardennen is een stuk hoger dan in de rest van het land en ook ligt de temperatuur gemiddeld enkele graden lager in de wintermaanden waardoor de Ardennen ook populair zijn als wintersportbestemming. daarbij moet je niet denken aan kilometers lange skipistes en snowboard mogelijkheden maar meer aan langlaufloipes. Een sneeuwzekere periode kent men hier niet, het kan in de winter net zo goed wekenlang grijs en nat zijn dan dat het wit en koud kan zijn.

TIP: BelgiŽ voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar BelgiŽ of een dagtrip maken naar BelgiŽ dan kun je op de website BelgiŽ voor beginners enorm veel goede informatie over BelgiŽ halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere streken en plaatsen in BelgiŽ, eten & drinken in BelgiŽ, de vele bezienswaardigheden die het land telt en een aantal typisch Belgische zaken.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor BelgiŽ gezien worden. Voor de kust geldt: warmer in de winter en iets koeler in de zomer. Voor de Ardennen geldt duidelijk kouder in de winter en meer neerslag gedurende het hele jaar.
De weergegeven zeetemperaturen zijn een gemiddelde voor de Vlaamse kust.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 5 0 2 20 7
februari 5 0 3 16 6
maart 8 2 4 19 7
april 12 4 5 15 8
mei 16 8 7 17 10
juni 20 12 7 14 13
juli 22 14 7 14 16
augustus 22 13 7 15 18
september 19 11 5 15 18
oktober 15 7 4 17 15
november 9 4 2 20 12
december 6 1 2 19 8
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor BelgiŽ. Voor de Ardennen geldt een hogere kans op winters weer, meer kans op langdurige neerslag in het najaar en een lagere zonzekerheid dan de kustgebieden. Voor het Vlaamse kustgebied geldt meer kans op zon en minder kans op winters weer.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over BelgiŽ
alles over BelgiŽ
BelgiŽ
BelgiŽ bezienswaardigheden top 10
BelgiŽ bezienswaardigheden
BelgiŽ camping startpagina
BelgiŽ informatie
BelgiŽ informatie
BelgiŽ nieuws & tips
BelgiŽ reisadvies
BelgiŽ reisinformatie
BelgiŽ startpagina
BelgiŽ voor beginners
bijzondere plaatsen in BelgiŽ
mooiste dorpjes van BelgiŽ
steden in BelgiŽ
wikipedia
zonkalender BelgiŽ
... meer BelgiŽ

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact