klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Antwerpen (Belgi)
Antwerpen is d stedentripbestemming van Belgi. Jaarlijks komen veel Nederlandse gasten naar deze Scheldestad voor een dagje, weekendje of zelf een langere periode. Slechts een klein deel daarvan weet bij mooi weer het strand van Antwerpen op de linkeroever te vinden. Dit Sint Annastrand is een permanent standstrand dat zeker op mooie zomerdagen zeer sfeervol is met een uniek uitzicht op de Antwerpse haven.
Het klimaat van Antwerpen lijkt veel op dat van ons omdat het net over de grens ligt en de klimatologische omstandigheden vrijwel identiek zijn. Toch kan het weer er op een zelfde moment net wat anders zijn dan net over de grens in Nederland. Wie veel richting Antwerpen rijdt merkt dat net over de grens, als je het Antwerpse havengebied passeert, het weertype verandert. Het westelijke deel van de haven, Waasland genaamd, heeft vaker dan de andere delen van Antwerpen te maken met soms zeer hardnekkige mist of laaghangende bewolking. Hoewel de oorsprong van de naam er niets mee te maken heeft zegt men in de Antwerpse haven soms dat dit deel van de haven zo heet omdat het zicht er vaak wazig is vanwege de relatief vaak voorkomende mist.
Door de ligging aan de Schelde gebeurt het soms dat bewolking en regen als het ware tegengehouden worden door het water en het in de stad zonniger is dan enkele tientallen kilometers noordwaarts.

In de maanden december, januari en maart is er een redelijke kans op nachtvorst of zelfs vorst en/of sneeuw overdag. De meeste dagen in de winterperiode zijn echter grijs en vrij nat. Het voorjaar is erg wisselvallig. In april/ mei kan het soms al heerlijk warm zijn waarbij het goed vertoeven is op de vele terrasjes die de stad rijk is, maar kou en flinke buien behoren ook dan nog zeker tot de mogelijkheden. De meeste bezoekers vinden de stad in juni op haar mooist als bij een aangenaam zonnetje het vele groen tussen de bebouwing tot volle bloei gekomen is en het heerlijk is om te wandelen in de stad. In de maanden juli en augustus kn het tropisch warm worden in Antwerpen en is het vooral 's avonds aangenaam om in de stad te vertoeven.
Het najaar kan nog heerlijk nazomerweer brengen, maar de kans op bewolking, regen en soms veel wind is minstens net zo groot. Toch is deze periode samen met de maand december de populairste reisperiode voor een stedentrip naar Antwerpen.

TIP: Antwerpen voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Antwerpen of een dagtrip maken naar Antwerpen dan kun je op de website Antwerpen voor beginners enorm veel goede informatie over Antwerpen halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere eten & drinken, winkelen in Antwerpen, uitgaan in Antwerpen, alles over het vervoer in Antwerpen en de vele bezienswaardigheden en musea die Antwerpen telt.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de plaats Antwerpen:

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 6 1 2 18 n.v.t.
februari 6 0 3 15 n.v.t.
maart 9 3 4 16 n.v.t.
april 12 5 5 12 n.v.t.
mei 16 8 7 15 n.v.t.
juni 19 11 8 12 n.v.t.
juli 22 13 8 11 n.v.t.
augustus 22 12 7 10 n.v.t.
september 19 11 5 12 n.v.t.
oktober 15 9 4 15 n.v.t.
november 10 5 2 18 n.v.t.
december 7 2 2 17 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Antwerpen
5x zien & doen in Antwerpen
alles over Antwerpen
Antwerpen
Antwerpen bezienswaardigheden
Antwerpen in n dag
Antwerpen nieuws & tips
Antwerpen reisinformatie
Antwerpen startpagina
Antwerpen toerisme
Antwerpen voor beginners
Antwerpen tips & informatie
bijzondere plaatsen in Antwerpen
goedkoop naar Antwerpen
Top 10 Antwerpen
... meer Antwerpen

climate of Antwerp

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact