klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Belize
Belize ligt ten zuidoosten van Mexico in Midden-Amerika. Door de ligging aan de Golf van Honduras ligt Belize op een belangrijke aanvoerroute voor orkanen, waardoor dit vernietigende natuurverschijnsel helaas een rode draad vormt door de geschiedenis van Belize. Volgens het Köppen-Geigerklimaatsysteem kent Belize alleen maar tropische klimaten, variërend van het tropisch regenwoudklimaat (type Af) tot het tropisch moessonklimaat (type Am) en het tropisch savanneklimaat (type Aw). Het exacte klimaattype wordt mede bepaald door de afstand tot de kust, de breedtegraad, de hoogte en de nabijheid van bergen. De hoogste plekken in Belize vind je in het Mayagebergte, waar de hoogtes oplopen tot een voor Midden-Amerika vrij bescheiden 1122 meter.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Belize
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Belize is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Ambergris Caye
Belize City
Belmopan
Caracol
Caye Caulker
     

tropische temperaturen
De temperatuur ligt in heel Belize vrijwel het gehele jaar rond de tropische waardes van ongeveer dertig graden overdag en twintig tot vierentwintig graden als minimumtemperatuur. In de winterperiode, waarmee in Belize de droge periode aangeduid wordt, is het iets koeler (27-28 graden), in de zomermaanden ligt het kwik gemiddeld rond de 31 graden. Landinwaarts kunnen de temperaturen iets verder oplopen, met een maximum van 35-36 graden op de heetste plekjes van Belize. Op de hoogste plekjes van het Mayagebergte is het daartegenover juist wat koeler dan in de rest van het land. Het verschil is afhankelijk van de hoogte en ligt gemiddeld op enkele graden.

 

regenval
De hoeveelheid regen op jaarbasis varieert sterk. Het noorden en noordwesten van Belize zijn het droogste met ongeveer 1350 tot 1600 millimeter neerslag gemiddeld per jaar. In het uiterste zuiden van Belize loopt de hoeveelheid regen op naar meer dan 4500 millimeter gemiddeld per jaar. Dit is het gebied waar de variaties in de hoeveelheid neerslag per maand het kleinste zijn en er dan ook sprake is van een tropisch regenwoudklimaat. De rest van het land kent wel een duidelijke droge en een natte periode, waarbij het regenseizoen meestal medio mei begint en doorloopt tot en met december. Het regenseizoen duurt hiermee langer dan op veel andere plekken in Midden-Amerika. In het zuiden duurt het regenseizoen zelfs tot begin februari. Hier kent het regenseizoen wel een klein ademmoment in juli en augustus, als de intensiteit van de buien iets afneemt en er sprake is van een kleine droge periode. Met regenhoeveelheden die dan nog steeds om en nabij de tweehonderd millimeter liggen moet je het woord ‘droog’ echt als relatief zien.

orkanen
Belize wordt regelmatig getroffen door tropische stormen en depressies. Tijdens het Atlantische orkaanseizoen dat loopt van juni tot december is er in heel Belize, maar met name in het kustgebied in het noordoosten, kans op zware regenval en storm als gevolg van tropische depressies. Zo af en toe ziet een krachtig lagedrukgebied kans om uit te groeien tot een orkaan en zet het koers richting Belize. Het orkaanrisico is de reden dat tegenwoordig de stad Belmopan de hoofdstad van Belize is. Tot de desastreuze orkaan Hattie in 1961 flink huishield in Belize was het aan de kust gelegen Belize City de hoofdstad van Belize. De ligging aan de kust en onder het zeeniveau maken deze nog steeds grootste stad van Belize te kwetsbaar om als hoofdstad te fungeren. Vandaar dat vanaf 1970 Belmopan deze rol mag vervullen waarmee het tot de kleinste hoofdsteden ter wereld behoort.

Klimaatcijfers
Verspreid over Belize vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Belmopan en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Belize.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 27 19 6 17 n.v.t.
februari 28 19 7 12 n.v.t.
maart 29 20 8 8 n.v.t.
april 31 21 8 6 n.v.t.
mei 32 23 8 9 n.v.t.
juni 31 23 7 21 n.v.t.
juli 31 23 7 24 n.v.t.
augustus 31 23 7 21 n.v.t.
september 31 23 6 21 n.v.t.
oktober 30 22 6 21 n.v.t.
november 28 20 6 19 n.v.t.
december 27 19 6 18 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Belmopan. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Belize moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Belize
Belize bezienswaardigheden top 10
Belize informatie
Belize overheid
Belize reisinformatie
Belize toerisme
wikipedia
winterzon in Belize
... meer Belize

climate of Belize

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact