klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Benin
De Republiek Benin is een Afrikaans land gelegen aan de Golf van Benin, grenzend aan Togo, Niger, Nigeria en Burkina Faso. Het sinds 1960 onafhankelijke land heette tot 1975 Dahomey. Benin is een relatief arm land waar men vooral leeft van lokale handel, landbouw en in mindere mate logistieke activiteiten via de haven van Cotonou, de belangrijkste stad van het land. Benin heeft volgens de klimaatclassificatie van Köppen een tropisch savanneklimaat, In het uiterste noorden, tegen de grens met Burkina Faso en Niger aan, heerst er een warm steppeklimaat. Deze droge klimaatsoort wordt aangeduid met type BSh volgens het klimaatsysteem van Köppen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Benin
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Benin is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Abomey
Cotonou
Natitingou
Parakou
Porto-Novo
     

Tropisch weer
Benin heeft het hele jaar door te maken met tropische weersomstandigheden. Overdag ligt het kwik gedurende het hele jaar tussen de 28 en 32 graden Celsius. In het uiterste noorden kan het een paar graden warmer worden in de periode februari-april. Daar kunnen temperaturen van 36 tot meer dan 40 graden gehaald worden. De minimumtemperatuur ligt in de zuidelijke helft tussen de 20 en 25 graden Celsius, in de noordelijke helft kan het gedurende de maanden november, december, januari en februari enkele graden koeler worden. Kouder dan 12 graden Celsius wordt het daar echter nooit. Bij tropisch weersomstandigheden hoort een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid, die het vooral in de maanden april en mei erg warm aan laat voelen.

 

Regenseizoen
Vanaf november tot en met februari is het droge seizoen in Benin. De kans op regen is dan aanzienlijk kleiner en de intensiteit van de buien is nog vrij laag. Vanaf maart nemen de neerslagkansen toe waarna rond april/mei het regenseizoen van start gaat. Het natte seizoen houdt aan tot en met september/oktober. Langs de kust ligt de piek wat betreft neerslag al in de maand juni, waarna er een tijdelijke drogere periode is vanaf half juni tot de eerste heft van september. Daarna volgt er nog een klein regenseizoen dat tot begin november duurt.

Klimaatcijfers
Verspreid over Benin vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Porto-Novo en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Benin.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 31 23 7 3 n.v.t.
februari 32 24 7 4 n.v.t.
maart 32 25 7 9 n.v.t.
april 32 25 7 11 n.v.t.
mei 31 24 7 14 n.v.t.
juni 29 23 5 18 n.v.t.
juli 28 23 4 17 n.v.t.
augustus 28 23 4 16 n.v.t.
september 29 23 5 18 n.v.t.
oktober 30 24 6 15 n.v.t.
november 31 24 8 7 n.v.t.
december 31 24 7 4 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Porto-Novo. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Benin moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Benin
Benin informatie
Benin informatie
Benin reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Benin

climate of Benin

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact