klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Bhutan
Bhutan is een land in Azi dat geheel in het Himalaya gebergte ligt. Het relif van Bhutan zorgt voor soms grote contrasten in neerslag en temperatuur. Enerzijds zorgen de bergen ervoor dat neerslag sommige dalen niet kan bereiken terwijl op een andere plek storingen lange tijd op n plek kunnen blijven hangen en daardoor voor soms enorme hoeveelheden neerslag kunnen zorgen. Bhutan heeft te maken met een mix van diverse klimaatsoorten, waarbij het warme chinaklimaat (Cwa) en het gematigde chinaklimaat (type Cwb) vooral in de zuidelijke helft van Bhutan heersen terwijl de noordelijke helft, dat vooral uit middengebergte en hooggebergte bestaat, vooral te maken heeft met een combinatie van Dw-types landklimaten met droge winters en natte zomers.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Bhutan
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Bhutan is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Phuntsholing
Punakha
Thimphu
     

Droog en nat seizoen
Bhutan kent een duidelijk droog seizoen dat van november tot en met maart loopt. April en oktober zijn overgangsmaanden tussen het droge seizoen en de moesson. Het natte seizoen duurt van mei tot en met september. In deze periode valt vrijwel de totale jaarlijkse neerslagsom. In de wintermaanden valt er weinig neerslag. In het midden- en hooggebergte is dit vrijwel altijd in de vorm van sneeuw, de laagvlaktes en dalen hebben niet zo vaak te maken met winterse neerslag, omdat de gemiddelde dagtemperatuur daar ook in de wintermaanden ruim boven het vriespunt ligt. De hoogste bergtoppen, die je vooral in het noordelijke deel van Bhutan vindt, zijn vanaf een hoogte van ongeveer 6000 meter voorzien van eeuwige sneeuw en gletsjers.

 

Temperatuur
Door de ligging in de Himalaya wordt vaak ten onrechte gedacht dat Bhutan koud is. In de winter is het op de hoge bergtoppen inderdaad koud, maar op de middelmatige hoogtes komt het over het algemeen alleen tijdens de nacht tot lichte of soms matige vorst. Zelfs tijdens de wintermaanden wordt overdag de 4 tot 10 graden gemakkelijk gehaald. Lokaal kan het zelfs nog wat warmer worden. In de zomermaanden ligt de gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Warme dagen waarop de thermometer naar de tropische grens van 30 graden stijgt zijn evengoed mogelijk, vooral in het warmere zuiden.

Klimaatcijfers
Verspreid over Bhutan vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Thimphu en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Bhutan.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 9 -4 8 1 n.v.t.
februari 11 -3 7 1 n.v.t.
maart 14 3 8 3 n.v.t.
april 17 6 8 6 n.v.t.
mei 20 12 7 12 n.v.t.
juni 23 13 6 17 n.v.t.
juli 27 13 5 21 n.v.t.
augustus 25 15 5 21 n.v.t.
september 22 14 5 15 n.v.t.
oktober 21 9 7 5 n.v.t.
november 17 3 8 2 n.v.t.
december 13 -2 8 1 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Thimphu. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Bhutan moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Bhutan
Bhutan informatie
Bhutan informatie
Bhutan reisinformatie
Bhutan startpagina
Bhutan toerisme
Bhutan vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer Bhutan

climate of Bhutan

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact