klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Bolivia
Bolivia is een land dat redelijk centraal in Zuid-Amerika ligt. Samen met buurland Paraguay behoort het tot de enige twee landen van het continent dat geen kustlijn heeft. Het ontbreken van het effect van zeewater op het klimaat en de ligging aan de oostelijke zijde van het Andes gebergte zijn de meest bepalende factoren voor het klimaat in Bolivia. De zuidwestelijke helft bestaat vooral uit hoogland (het Hoogland van Bolivia) met als allerhoogste punten Illampu (6362 meter) en Nevado Sajama (6542 meter). De hoogtes zijn de bepalende factor voor de reikwijdte van de temperaturen, de ligging aan de oostelijke zijde van de Andes zorgt ervoor dat dit een droog tot zeer droog gebied is. De oostelijke grens van het hoogland is iets natter vanwege regen die vanuit het Amazonegebied aangevoerd wordt. Het noorden en oosten van Bolivia bestaat uit laagland dat deels tot het duizenden kilometers grote Amazonegebied behoort. Enkele rivier die uiteindelijk uitmonden in de Amazone vinden in Bolivia hun oorsprong.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Bolivia
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Bolivia is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Cochabamba
El Alto
La Paz
Oruro
Salar de Uyuni
Santa Cruz de la Sierra
Sucre
   

klimaattypes
Het westen en zuidwesten van Bolivia kent een combinatie van woestijn- en steppeklimaten. De hoger gelegen gebieden in de Andes kennen een hooggebergteklimaat, ook wel alpineklimaat genoemd. De temperaturen liggen daar als gevolg van de hoogtes een stuk lager dan in de rest van Bolivia. Neerslag is in de bergen een niet veel voorkomend verschijnsel waardoor dit gebied in Bolivia tot de drogere regio’s binnen het Zuid-Amerikaanse continent behoort. De oostelijke gebieden van de Hoogvlakte van Bolivia, dat als een strook van ongeveer 100-200 kilometer verticaal door Bolivia loopt, kent een mix van diverse klimaten die vaak onder de noemer subtropische klimaten genoemd worden. Een subtropisch klimaat is een verzamelnaam voor verschillende klimaattypes zoals het warm zeeklimaat, het warme Chinaklimaat en het gematigd steppeklimaat waarbij de temperatuur vrij hoog is, maar niet hoog genoeg om tot de echt warme of tropische klimaten te behoren. De geografische ligging is de meest bepalende factor voor welk exacte klimaattype in deze regio’s van Bolivia van toepassing is. Het laagland van Bolivia heeft tropische klimaten, waarbij het tropisch savanneklimaat (type Aw) het meeste voorkomt. Sommige kleine gebieden kennen een tropisch regenwoudklimaat of tropisch moessonklimaat, waarbij er sprake is van een moessonperiode oftewel regenseizoen.

 

neerslag
De lokale zomer, die hier loopt van januari tot en met februari, is de natste periode in Bolivia. Afhankelijk van de regio valt hier dan vijftien tot meer dan vierhonderd millimeter per maand. In de lokale winterperiode daalt dit naar nul tot ruim honderd millimeter per maand, waarbij de kanttekening gemaakt moet worden dat die hoogste hoeveelheden echt zeer lokaal zijn en niet zoveel voorkomen. De winters zijn overwegend droog tot zeer droog in Bolivia. In de winters kan de neerslag in de vorm van sneeuw vallen, op de hoogste bergtoppen kan het gedurende het hele jaar sneeuwen en is er zelfs sprake van permanent witte toppen op de hoogste bergen.

temperaturen
Het temperatuurverloop en de gemiddelde temperaturen op basis van meerjarige registraties vertonen een zeer uiteenlopend karakter. De gemiddelde cijfers worden bepaald door de ligging en de hoogte, de uiteindelijke werkelijke temperaturen zijn zeer wispelturig. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de stad La Paz, dat op een hoogte van ruim drie-en-een-halve kilometer ligt, dan zie je dat de gemiddelde maximum- en minimumtemperatuur vrij kleine verschillen vertonen binnen een jaar. De extremen zijn echter wel aanzienlijk groter, wat aangeeft dat de gemiddelde temperaturen in dit geval relatief weinig waarde hebben. In het noordoosten zijn deze verschillen aanzienlijk kleiner en vertoont het temperatuurverloop een redelijk constant karakter.

Klimaatcijfers
Verspreid over Bolivia vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad La Paz en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Bolivia.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 15 3 6 21 n.v.t.
februari 15 3 5 18 n.v.t.
maart 15 3 5 16 n.v.t.
april 14 2 6 9 n.v.t.
mei 14 0 8 5 n.v.t.
juni 14 -2 9 2 n.v.t.
juli 14 -2 9 2 n.v.t.
augustus 14 -1 8 4 n.v.t.
september 15 0 7 9 n.v.t.
oktober 15 2 6 9 n.v.t.
november 16 3 6 11 n.v.t.
december 15 3 6 18 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de stad La Paz. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Bolivia moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Bolivia
Bolivia bezienswaardigheden top 10
Bolivia informatie
Bolivia informatie
Bolivia reisinformatie
Bolivia startpagina
Bolivia toerisme
wikipedia
vakantienieuws Bolivia
... meer Bolivia

climate of Bolivia

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact