klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Bonaire (Nederland)
Het eiland Bonaire behoort tot de Benedenwindse Eilanden in het Caribisch gebied en is sinds zondag 10 oktober 2010 officieel een Nederlandse gemeente. Daarmee heeft Bonaire meteen de eer het warmste klimaat van Nederland te hebben.
Bonaire heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen-Geiger classificatie). De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar met maximum temperaturen rond de 30-32 graden die overdag al vrij snel gehaald worden. Zodra de avond ingevallen is zakken de thermometers langzaam totdat er een ondergrens van 23 tot 25 graden gehaald is. Onder invloed van de Caribische Zee en de noordoostpassaat is er slechts weinig variatie in de temperaturen. In de wintermaanden zorgen deze twee elementen ervoor dat het land wat opgewarmd wordt, in de zomer werkt de wind over de relatief op dat moment iets koelere zee juist weer verkoelend. Neem dat laatste woord niet te letterlijk, want echt koel wordt het nooit op Bonaire. Temperaturen onder de twintig graden worden vrijwel nooit gemeten en winterse omstandigheden zoals sneeuw en vorst zijn hier onmogelijk.

Regen
Veel sites omschrijven het klimaat van Bonaire als tropisch-aride, waarmee bedoeld wordt dat het een droog klimaat is met tropische temperaturen. Dat de temperaturen continu op tropische waardes ligt dat zullen wij niet betwisten. Om het klimaat droog te noemen is iets wat wel discutabel is, want gemiddeld valt er op weerstation Flamingo Airport bijna vijfhonderd millimeter per jaar.  Dit is echt een gemiddelde waarbij er redelijk wat drogere jaren tussen zitten met ongeveer driehonderd tot vierhonderd millimeter, echter is het ook zeer goed mogelijk dat er binnen één jaar maar liefst duizend millimeter regen valt. Vooral in een jaar waarin er een orkaan akelig dichtbij komt en/of er één of meerdere zware tropische depressies overtrekken kan de totale hoeveelheid regen flink doen toenemen.
De meeste regen valt in het laatste kwartaal van het jaar. De maanden oktober, november en december zijn goed voor ongeveer de helft van de totale hoeveel neerslag per jaar. De maanden februari, maart, april, mei en juni zijn het droogste. Gemiddeld valt er in die periode minder dan 20 mm regen per maand. Er komen echter ook maanden voor waarin er totaal geen neerslag waargenomen wordt en de natuur snakt naar wat hemelwater.

Zon
Bonaire is een zonnig eiland met een gemiddeld aantal zonne-uren per dag van acht tot negen uur. Op jaarbasis komt het totaal aantal zonuren gemiddeld rond de drieduizend uit, wat als uitermate zonnig beschouwd mag worden. De blauwe lucht boven Bonaire wordt vaak gemengd met mooie wolkenluchten, die fel af kunnen steken boven de azuurblauwe kust en de diepblauwe lucht erboven. Ongeveer een derde van de tijd is er sprake van een grotendeels of helemaal door wolken afdekte hemel. De kans hierop is ongeveer het hele jaar net zo groot. De kans op een hele dag bewolkt weer of zelfs langer is vooral aanwezig in de periode september tot en met december.

Duikbestemming
Rondom Bonaire tref je een prachtige onderwaterwereld aan, wat jaarlijks veel duikers en snorkelaars naar Bonaire lokt. Zeewater met een gemiddelde jaartemperatuur van 26,8 graden Celsius en vrijwel nooit koeler dan zo'n 25 graden Celsius zorgen voor ideale leefomstandigheden voor tropische vissen in dit stukje van het Koninkrijk de Nederlanden. Wie in het najaar wil gaan duiken moet er rekening mee houden dat de zee als gevolg van tropische depressies ruwer kan zijn dan anders.

Luchtvochtigheid
Wat betreft regen valt het allemaal wel mee op Bonaire, maar van een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid is op het eiland wel sprake. De gemiddelde luchtvochtigheid op jaarbasis is 76 procent. Verdeeld over het jaar zit hier vrij weinig variatie in, het verschil tussen de meest droge maanden en de meest klamme maanden is slechts een paar procent luchtvochtigheid. Het feit dat al dat vocht in de lucht niet zo vaak uitgroeit tot buien heeft vooral te maken met de beperkte oppervlakte van het eiland en vooral van het vrijwel ontbreken van hoogteverschillen. Zones met bewolking die hoofdzakelijk bestaat uit regenwolken zullen daardoor vrij eenvoudig Bonaire passeren en pas op het vaste land zorgen voor regen. Hiervan is vooral het land Venezuela de dupe.

Orkanen
In het Caribisch gebied is er vanaf begin juni tot begin december kans op orkanen en tropische stormen. Bonaire ligt op een positie binnen het Caribisch gebied waar de kans op een echte orkaan veel kleiner is dan elders. Sommige sites melden dat tropische stormen en orkanen niet voorkomen op Bonaire. Dat dit niet op waarheden gebaseerd is blijkt uit tropische storm Omar die in oktober 2008 voor veel ellende en toch ook de nodige schade zorgde op het eiland Bonaire. Gelukkig zijn dit soort omstandigheden op Bonaire niet iets wat binnen het standaard seizoensbeeld van het eiland zorgt. De meeste overlast van orkanen en tropische stormen bestaat uit regenactiviteit en een ruwere zee als gevolg van ten noorden van Bonaire liggende depressies.

Winterzon
De aangename temperaturen in de winter in combinatie met veel zon maken Bonaire een zeer populaire winterzonbestemming. Vooral de maanden februari tot en met april zijn super om te gaan duiken, snorkelen of zwemmen op dit prachtige eiland. Mensen met een huid die nog niet gewend is aan de zon moeten in deze maanden wel extra zorgvuldig zijn met betrekking tot het beperken van de kans op verbranding en alle gevolgen van dien. De zonkracht ligt ook in de winter op Bonaire op een zeer hoog niveau.

TIP: Bonaire voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Bonaire dan kun je op de website Bonaire voor beginners enorm veel goede informatie over Bonaire halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de stranden van Bonaire, duiken in de wateren rond Bonaire, vervoer op Bonaire, de bezienswaardigheden van Bonaire, het weer op Bonaire en alles over vakantie op Bonaire.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden als een gemiddelde voor het eiland Bonaire:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 24 8 9 26
februari 30 24 9 4 25
maart 30 25 9 3 26
april 30 25 8 2 26
mei 31 26 8 2 27
juni 31 26 8 3 27
juli 31 26 9 6 27
augustus 32 27 9 4 28
september 32 27 8 5 28
oktober 32 26 8 8 28
november 31 26 8 12 28
december 30 25 8 11 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Bonaire
alles over Bonaire
bezienswaardigheden top 10 Bonaire
Bonaire fotoreportage
Bonaire in één dag
Bonaire reisinformatie
Bonaire top 10
Bonaire tips
Bonaire voor beginners
Bonaire zonkalender
bijzondere plaatsen op Bonaire
mooiste dorpjes op Bonaire
wikipedia
winterzon op Bonaire
... meer Bonaire

climate of Bonaire

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact