klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van BosniŽ en Herzegovina
Met een hoofdzakelijk heuvelachtige landschap heeft het land BosniŽ en Herzegovina een vrij wispelturig klimaat. Omdat BosniŽ en Herzegovina voldoet aan alle karakteristieken die horen bij een zeeklimaat heeft vrijwel het hele land een gematigd zeeklimaat (type Cfb volgens de KŲppen-Geiger klimaatclassificatie). Het zuidwesten van het land kent een mediterraan klimaat, type Csa. Dit warme zeeklimaat komt voor in het gebied rondom de plaatsen Neum en Mostar, waar BosniŽ en Herzegovina aan de Adriatische Zee grenst.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in BosniŽ en Herzegovina
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor BosniŽ en Herzegovina is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Banja Luka
Igman
Jahorina
Mostar
Neum
Sarajevo
Tuzla
Zenica
   

Statistieken
Als je naar de statistieken kijkt dan zie je een vrij gelijkmatig verloop van de neerslaghoeveelheden, een duidelijke opbouw van een koele winter naar een warme zomer en een vrijwel evenredige opbouw van het aantal uren zonneschijn per dag. Door het geografische plaatje van aan de ene kant de bergen en heuvels aan de kant waar de zee ligt (het westen) en de Pannonische vlakte in het noorden en noordoosten kan er in de winter een sterke aanvoer van koude lucht komen waardoor het in BosniŽ en Herzegovina extreem koud kan worden met minimumtemperaturen die ruim onder de min twintig graden terecht komen. Deze periodes van kou kunnen bij een stabiel hogedrukgebied boven het zuiden van Rusland lang aanhouden. In dergelijke winters kunnen de uiteindelijke temperaturen flink afwijken van de langjarige gemiddeldes waar de klimaatcijfers op gebaseerd zijn. In het zuidwesten, langs de ruim 21 kilometer kustlijn die het land telt, komen dergelijke extremen veel minder voor vanwege de ideale ligging tussen het relatief warme zeewater en de bergen van de Dinarische Alpen waardoor koufronten lastig dit deel van het land kunnen bereiken.

 

Zomer
In de zomermaanden geldt dat de het heuvel- en bergachtige gebied in het zuiden en westen van het land ervoor zorgt dat warme lucht het land eenvoudig kan bereiken en de Adriatische Zee slechts een beperkte afkoelende rol kan spelen. Iedere zomer in BosniŽ en Herzegovina telt periodes van extreme hitte waarin de middagtemperaturen op kunnen lopen naar 35 tot maar liefst 40 graden. Gemiddeld zijn de zomers in BosniŽ en Herzegovina echter minder heet dan dat sommige bronnen beweren. De hitte is een verschijnsel dat slechts in periodes voorkomt, gemiddeld zijn de zomers mild tot vrij warm met maximumtemperaturen die in de maanden juli en augustus gemiddeld tussen de 24 en 27 graden liggen.

Winter
In de winter valt er redelijk veel sneeuw in grote delen van BosniŽ en Herzegovina. Vooral het gebied rondom hoofdstad Sarajevo is daarom redelijk populair als wintersportbestemming. Tot het moment dat er in 1992 oorlog uitbrak was Sarajevo zelfs een drukke wintersportplaats die internationaal ook erg populair was. Men kwam vooral om te skiŽn in de skigebieden Bjelasnica, Igman en Jahorina. Het wintersportseizoen loopt hier ongeveer van eind oktober tot en met april. Hoewel het gebied rondom Sarajevo redelijk sneeuwzeker is en een lange periode kent dat er voldoende sneeuw ligt om fatsoenlijk aan wintersport te kunnen doen, is het door het onvoorspelbare karakter van het weer in deze regio mogelijk dat de sneeuwval later op gang komt of dat door het vroeger invallen van de lente het seizoen eerder voorbij is. Zelfs in de koelste maanden december, januari en februari is er een kans op een periode met een beperkte sneeuwlaag of sneeuw van slechte kwaliteit volgens wintersportbegrippen.

Klimaatcijfers
Verspreid over BosniŽ en Herzegovina vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Sarajevo en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in BosniŽ en Herzegovina.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 1 -6 2 14 n.v.t.
februari 4 -4 3 13 n.v.t.
maart 8 -1 4 14 n.v.t.
april 13 3 5 15 n.v.t.
mei 18 7 6 15 n.v.t.
juni 21 10 7 14 n.v.t.
juli 24 11 8 11 n.v.t.
augustus 24 11 8 10 n.v.t.
september 20 8 6 10 n.v.t.
oktober 15 4 5 12 n.v.t.
november 8 0 3 14 n.v.t.
december 2 -4 2 15 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Sarajevo. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in BosniŽ en Herzegovina moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over BosniŽ en Herzegovina
bezienswaardigheden top 10
mooiste dorpjes in B en H
BosniŽ en Herzegovina startpagina
BosniŽ en Herzegovina toerisme
BosniŽ en Herzegovina vakantienieuws
lonely planet
reisinformatie BosniŽ
wikipedia
world factbook
... meer BosniŽ en Herzegovina

climate of Bosnia and Herzegovina

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact