klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Botswana
Botswana is een land gelegen in het zuiden van Afrika. Het ligt centraal boven Zuid-Afrika. Het grootste deel van Botswana bestaat uit de Kalahari woestijn die op basis van de hoeveelheid neerslag slechts deels uit echt woestijngebied bestaat. De rest is feitelijk een soort van halfwoestijn die in noordoostelijke richting overgaat in steppeachtige heuvelgebieden. Botswana telt twee klimaatsoorten: het warme woestijnklimaat (type BWh) en het warme steppeklimaat (type BSh). De wintermaanden zijn vrij warm en zeer droog. In de zomer nemen de neerslagkansen toe en loopt het kwik veel plekken op naar tropische waardes van dertig graden of meer.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Botswana
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Botswana is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Francistown
Gaborone
Ghanzi
Gweta
Kasane
Khutse
Maun
Serowe
Shakawe

Neerslag
Botswana heeft een zogenaamd semi-aride klimaat waarbij er naast een droge periode ook duidelijk sprake is van een natter seizoen. Vanaf oktober (lokaal: november) neemt de kans op neerslag snel toe. Dit nattere seizoen houdt aan tot ongeveer april. In deze zomerperiode loopt ook het kwik op richting de dertig graden of meer en neemt de relatieve luchtvochtigheid toe. Dit vertaalt zich in regelmatig in de spectaculaire zonsopkomsten waarbij de lucht boven het fraaie landschap prachtige rood- en paarstinten laat zien. In de wintermaanden daalt niet alleen de kans op neerslag naar een minimum, ook neemt de relatieve luchtvochtigheid af omdat klamme lucht weinig kans heeft om Botswana te bereiken in dit seizoen. Lokaal kan er richting het einde van de winter extreme droogte voorkomen wat zich vertaalt in mogelijke zand- en stofstormen in de maand augustus.

 

Temperaturen
In de zomer is het in heel Botswana warm tot lokaal ronduit heet. Temperaturen overdag tussen de 30 en 35 graden zijn heel normaal in de periode november tot en met maart. In het zuidwesten kan het kwik met name in de maanden december en januari nog iets verder oplopen: 36 of 37 graden is zeer goed mogelijk als het hartje zomer is. De gemiddelde minimumtemperatuur valt relatief gezien mee in de zomer. s Nachts daalt het kwik gemiddeld naar 18 tot 21 graden in de zomer. In de wintermaanden kan de temperatuur s nachts flink onderuit gaan en is nachtvorst goed mogelijk op de meeste plekken in Botswana. Overdag liggen de maximumtemperaturen dan nog steeds tussen de 18 en 24 graden Celsius.

Klimaatcijfers
Verspreid over Botswana vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Gaborone en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Botswana.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 33 20 9 10 n.v.t.
februari 32 19 8 9 n.v.t.
maart 31 17 8 7 n.v.t.
april 28 14 8 6 n.v.t.
mei 25 8 9 2 n.v.t.
juni 22 5 9 1 n.v.t.
juli 23 5 10 0 n.v.t.
augustus 26 7 10 1 n.v.t.
september 29 12 10 2 n.v.t.
oktober 31 16 9 6 n.v.t.
november 32 18 9 8 n.v.t.
december 32 19 8 9 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Gaborone. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Botswana moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Botswana
Botswana informatie
Botswana reisinformatie
Botswana startpagina
Botswana toerisme
wikipedia
world factbook
winterzon vakantie Botswana
... meer Botswana

climate of Botswana

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact