klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van BraziliŽ
BraziliŽ is het grootste land van Zuid-Amerika en het op vier na grootste land ter wereld. BraziliŽ staat vooral bekend om het voetbal, de mooie vrouwen en het carnaval. Een belangrijker kenmerk van BraziliŽ is het complexe ecologische systeem, waar de natuur en het klimaat een prachtig samenspel vormen en het land haar unieke plekjes geeft op deze wereld. Het Amazonegebied is ťťn van de meest fascinerende natuurgebieden en wordt gezien als de longen van de aarde. Wetenschappers kijken dan ook met zorg naar de snelle ontbossing van dit miljoenen vierkante kilometers grote tropisch regenwoud.
Omdat het grootste deel van BraziliŽ ten zuiden van de Evenaar ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld aan onze seizoenen. In theorie zou het tijdens onze zomermaanden in BraziliŽ winter moeten zijn. Het enige wat je merkt is dat de zuidelijk helft van BraziliŽ in die periode wat lagere temperaturen heeft dan tijdens onze wintermaanden, als het daar in theorie zomer is. Winters weer kun je echter vergeten in BraziliŽ, wie op wintersport wil gaan zal uit moeten wijken naar andere landen.

Verschillende klimaatzones
BraziliŽ kent verschillende klimaten, die voor een groot deel onder de hoofdcategorieŽn tropisch en subtropisch geschaard kunnen worden. Door de ligging van dit enorme land zijn het allemaal warme klimaten. De uiteindelijke klimaatzone en de bijbehorende kenmerken worden vooral bepaald door de ligging ten opzichte van de Atlantische Oceaan, het Hoogland van BraziliŽ, het Andesgebergte ten westen van BraziliŽ en het al eerder genoemde Amazonegebied.
Het hele Amazonegebied en noordelijke deel van het Hoogland van BraziliŽ kent tropische klimaten. Ten zuidoosten van de monding van de Amazonerivier en het gehele westelijke deel van het Amazonegebied heeft een tropisch regenwoudklimaat, type Af volgens de KŲppen-Geiger klimaatclassificatie. De rest van het Amazonegebied heeft voornamelijk een tropisch moessonklimaat (type Am), wat het vooral te danken heeft een duidelijk aanwezige nattere periode, de zogenaamde moesson ofwel regentijd.
Vrijwel het gehele gebied tussen het Amazonegebied en de denkbeeldige lijn tussen Pantanal en Rio de Janeiro heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw). Uitzonderingen vormen de hoger gelegen gebieden in centraal BraziliŽ waar een warm en deels gematigd savanneklimaat heerst (types Cwa en Cwb), het binnenland in het oosten waar voor een groot deel een warm steppeklimaat heerst (type Bsh) en de kuststrook tussen Salvador en Rio de Janeiro waar tropische moesson en tropische regenwoudklimaten de toon zetten.
Het zuiden van BraziliŽ heeft een warm zeeklimaat met warme zomers en milde winters. Het gaat hierbij vooral om de regio's ParanŠ, Santa Catarina, Rio Grande do Sul en Sao Paulo. Omdat in de lokale wintermaanden de temperaturen 's nachts kunnen dalen tot onder de tien graden is er hier overduidelijk geen sprake meer van een tropisch klimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in BraziliŽ
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor BraziliŽ is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Amazone
Belem
Belo Horizonte
Brasilia
Buzios
Campinas
Cuiaba
Cumbuco
Curitiba
Fernando de Noronha
Florianopolis
Fortaleza
IguaÁu
MacapŠ
Manaus
Natal
Pantanal
Ponta Negra
Porto Alegre
Porto Seguro
Recife
Rio de Janeiro
Salvador
Santos
Sao Paulo
Tabatinga

Regen
Aan regen geen gebrek in BraziliŽ. Vooral in de regenwouden van het Amazonegebied en in het uiterste oosten van BraziliŽ (in de omgeving van Recife) valt het hemelwater volop naar beneden. Op jaarbasis kan er vooral in het westen en het oosten van het Amazonegebied veel regen vallen. De natste gebieden zijn goed voor maar liefst tweeduizend tot ruim vierduizend millimeter regen op jaarbasis. In deze gebieden valt de regen gedurende het hele jaar met niet al te grote variaties in de hoeveelheden per maand. De centrale Amazone is minder nat, hier valt per jaar gemiddeld 1500 tot 2000 millimeter regen. Tijdens de wintermaanden (juli tot en met september) valt er een stuk minder dan tijdens de moesson, waardoor de totale hoeveelheid neerslag achterblijft in vergelijking tot de rest van het gebied. De rest van BraziliŽ is ook goed voor minimaal duizend millimeter regen per jaar, meestal is er sprake van een nat en een droger seizoen. Dit is verschillend per regio en wordt verder behandeld in de specifieke klimaatpagina's over gebieden en plaatsen in BraziliŽ.
De regio CearŠ in het noordoosten is gemiddeld een stukje droger dan de omliggende gebieden. Het gaat echt om statistische gemiddelde waardes die geen garantie geven, omdat de precieze locaties waar de regen valt en de daarbij behorende hoeveelheden zeer grote verschillen kunnen vertonen. Zo kan er op locatie A het ene jaar 600 millimeter regen vallen terwijl dezelfde plek de pech heeft het jaar daarop een dubbele hoeveelheid te mogen verwerken.
 

Regenseizoen
Sommige plekken zoals de tropische regenwouden in het westen van de Amazone en bij de monding in het oosten kennen geen regenseizoen. Op deze locaties valt gedurende het hele jaar een ruime hoeveelheid aan regen. In het uiterste zuiden van BraziliŽ is de winter iets natter dan de zomer. Een groter contrast vind je echter in het uiterste oosten van BraziliŽ in het kustgebied rondom Recife. Hier zijn de zomers redelijk droog en de winters uitermate nat. Meer dan 200 millimeter regen per maand in mei en juni zijn hier heel normaal.
Het  centrale deel van het Amazonegebied heeft wel een regenseizoen waarmee het zich onderscheidt van de rest van dit gebied. De periode juni tot en met september zijn hier een droge periode, wat je als relatief moet zien. Op de meeste plekken valt dan nog steeds 30 tot 100 millimeter regen per maand. De draslandgebieden van Pantanal kennen een regenseizoen dat loopt vanaf december tot en met mei. In deze periode valt er zo'n duizend tot veertienhonderd millimeter regen die ervoor zorgt dat de waterspiegel tot maar liefst 3 meter kan stijgen. Het water zet dan grote stukken land onder water waardoor het erg vruchtbaar wordt. Een andere schat van dit gebied zijn de vele dier- en vissoorten, waarvan sommigen door toedoen van de mens helaas dreigen uit te sterven. Het gebied is erg populair onder natuurgenieters maar ook onder mensen die dieren willen vangen om daar (soms aanzienlijk hoge) sommen met geld voor te vangen.
Het centrale gebied van BraziliŽ, waar je vooral de wat hoger gelegen gebieden vindt, heeft ook natter seizoen in de zomermaanden. Zo heeft de stad Brasilia wintermaanden waarin het aantal regendagen beperkt blijft tot gemiddeld 3 tot 5 per maand terwijl in de zomer het bijna elke dag regent en vrijwel iedere maand (ruim) boven de tweehonderd millimeter neerslag uitkomt.

Warmte
Aan warmte geen gebrek in BraziliŽ. Niet alleen het weer is warm, ook aan de mensen en in de muziek voel je de warmte. Grote delen van BraziliŽ hebben het hele jaar of een aanzienlijk deel van het jaar je maken met temperaturen die rond tropische waardes liggen van rond de 30 tot 33 graden overdag en iets boven de twintig graden gedurende de late nacht. In de zuidelijke helft van BraziliŽ is het in de wintermaanden wat koeler. Met gemiddeld 20 tot 28 graden overdag nog steeds zeer aangenaam, wel kunnen de nachten wat frisser zijn met temperaturen die kunnen dalen naar 5 tot 10 graden. In de kuststrook vanaf Rio de Janeiro tot Salvador mag je hier gerust vijf tot acht graden bij optellen.
Vorst komt bijna niet voor in BraziliŽ. Enkel op de hoogste toppen van de bergen kunnen de temperaturen sporadisch even onder het vriespunt duiken. Het meenemen van ski's kun je echter uit je hoofd zetten, want grote vlaktes met sneeuw zul je hier niet zien.

UV-straling
De kracht van de zon is in BraziliŽ groot. In het noorden, dat rond of net iets onder de Evenaar ligt, is er vrijwel het hele jaar  de hoogst mogelijk zonkracht van 11 van toepassing. In december en januari kan deze iets lager liggen net als op momenten dat het flink bewolkt is. De zuidelijke helft van BraziliŤ heeft in de zomermaanden ook te maken met een zeer sterke zon waarbij je met een witte huid al binnen een kwartier kunt verbranden. In de lokale wintermaanden, als het bij ons zomer is, is de zonkracht vergelijkbaar met bij ons op het zelfde moment. Vlak voor en na de zomer ligt de UV-index al iets hoger dan het bij ons maximaal haalbare. Goed smeren met een hoge factor zonnemelk is het advies. Tijdens de heetste uren (van 11 tot 16 uur) kun je het beste uit de zon blijven of je goed bedekken.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers gelden voor de stad Rio de Janeiro. Ze kunnen als een gemiddelde voor BraziliŽ gezien worden, maar omdat het klimaat in BraziliŽ zo divers is moet je daar niet teveel waarde aan hechten. Belangrijk is om de specifieke klimaatinformatie zoals die op de aparte klimaatpagina's van plaatsen in BraziliŽ gegeven wordt te bezoeken en die info als referentiemateriaal gebruiken voor die stad of streek.

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 30 21 6 21 25
februari 30 22 7 17 26
maart 29 21 6 16 26
april 27 19 6 14 25
mei 26 18 6 12 24
juni 25 16 6 9 23
juli 24 16 6 10 22
augustus 25 16 6 9 22
september 25 17 5 12 22
oktober 26 18 5 18 22
november 27 19 5 21 24
december 29 20 5 22 25
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de stad Rio de Janeiro. Belangrijk is om de specifieke klimaatinformatie zoals die op de aparte klimaatpagina's van plaatsen in BraziliŽ gegeven wordt te bezoeken en die info als referentiemateriaal gebruiken voor die stad of streek. Zeker op het gebied van neerslag en de UV-index kunnen er redelijke verschillen voorkomen met onderstaande info. De kans op winters weer is in heel BraziliŽ nihil, de kans op (zeer) warm weer is in het noorden hoger en in het zuiden en sommige delen in het westen en centraal BraziliŽ lager.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over BraziliŽ
BraziliŽ bezienswaardigheden top 10
BraziliŽ reisgids
BraziliŽ reisinformatie
BraziliŽ startpagina
BraziliŽ tips
lonely planet
wikipedia
winterzon in BraziliŽ
... meer BraziliŽ

climate of Brazil

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact