klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Brunei
Het Sultanaat van Brunei, meestal simpelweg Brunei genoemd, ligt op het eiland Borneo. Het land bestaat uit twee gedeeltes, waarvan het westelijke deel redelijk vlak is en het oostelijke deel (het district Temburong) meer bergachtig is. Dit geldt vooral voor de zuidelijke helft, waar je in het uiterste zuiden het hoogste punt van het land vind: de berg Bukit Pagon met een hoogte van 1850 meter.

Tropisch klimaat
Brunei kent een tropisch regenwoudklimaat (type Af volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificatie) met warmte en veel vocht gedurende het hele jaar. In de regio Temburong is er op de hooggelegen locaties sprake van een overgangsklimaat. Deze gebieden voldoen niet aan de temperatuurcriteria voor het Af-klimaat. Volgens de meeste bronnen is hier sprake van een vochtig subtropisch klimaat.

Temperaturen
De gemiddelde dagtemperatuur in de noordelijke zones van Brunei ligt gedurende het hele jaar tussen de 29 en 33 graden. De maanden november, december en januari zijn over het algemeen het koelst, vanaf april worden de warmste dagen gemeten. ‘s Nachts komt de temperatuur in grote delen van Brunei zelden onder de 21 graden Celsius uit. De gemiddelde minimumtemperatuur ligt tussen de 22 en 25 graden. Wat meer zuidwaarts liggen de temperaturen over het algemeen wat lager. Hoger dan 37 graden wordt het eigenlijk nooit, dit zijn recordtemperaturen die af en toe lokaal gemeten worden. Door de hoge relatieve luchtvochtigheid kan het wel warmer aanvoelen dan de temperatuur die gemeten wordt.

Regen
Neerslag valt in Brunei altijd in de vorm van regen. Hagel, ijzel en sneeuw komen in Brunei niet voor. Gemiddeld valt er per jaar de aanzienlijke hoeveelheid van maar liefst rond de drieduizend millimeter neerslag. Echt droge periodes kent Brunei niet. Vrijwel alle maanden valt er veel regen, die vooral in de vorm van buien uit de hemel gevallen komt. Brunei telt twee moessonperiodes. De noordoost moesson is actief van december tot en met februari, de zuidwest moesson van juni tot oktober. De totale neerslagsom op jaarbasis bedraagt gemiddeld bijna 2900 millimeter.

Orkanen
Borneo ligt ten zuiden van de belangrijkste aanvoerroute van orkanen die boven de Grote Oceaan ontstaan. Hierdoor heeft Brunei nooit last van orkanen, omdat deze van de evenaar wegtrekken. Ook andere natuurrampen zoals vloedgolven, aardbevingen en tsunami’s hebben amper kans om Brunei te treffen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van langjarige weergegevens en gelden als gemiddelde voor Brunei:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 23 6 19 28
februari 31 23 7 14 27
maart 32 23 7 13 28
april 32 24 8 16 29
mei 32 24 8 19 30
juni 32 23 7 17 30
juli 32 23 7 17 30
augustus 32 23 7 16 29
september 32 23 6 21 29
oktober 32 23 7 22 29
november 31 23 7 24 29
december 31 23 7 23 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Brunei
Brunei informatie
Brunei reisinformatie
Brunei startpagina
Brunei vakantienieuws
wikipedia
world factbook
... meer Brunei

climate of Brunei

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact