klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Bulgarije
Bulgarije heeft een gematigd landklimaat met redelijk koele winters en warme zomers. Het noorden is duidelijk kouder dan het zuiden van het land dat meer weg heeft van een mediterraan klimaat.

Zwarte Zee
De Zwarte Zee heeft redelijk wat invloed op het oosten van Bulgarije. In het vroege voorjaar kan de Zwarte Zee een verkoelende werking hebben op de temperaturen langs de kust, terwijl het nog warme zeewater er in het late najaar vaak voor zorgt dat de temperaturen hoger liggen dan het westen van Bulgarije.

Omslag van temperatuur
Binnen een relatief korte periode kunnen er zeer grote verschillen in weerbeeld en temperatuur voorkomen in Bulgarije. Zo kan langs de Zwarte Zeekust het begin november nog gerust tegen de 20 graden zijn en een week later overdag vriezen. De enige zekerheden die het Bulgaarse weer te bieden heeft is dat het in de zomer warm tot heet is en dat het tijdens de wintermaanden regelmatig bar en boos is.
Ook binnen het land zelf kunnen grote verschillen voorkomen. Zo kan het op de ene plek droog en warm zijn terwijl het elders veel koeler en nat is. Als je de actuele weersvoorspellingen voor Bulgarije wilt bekijken is het daarom belangrijk om de juiste stad of streek te bekijken.

Overlast
Er is geregeld overlast door het weer. In de zomer kunnen heftige onweersbuien zorgen voor overstromingen en zijn er regelmatig afgelegen dorpen die zowat van de buitenwereld afgesloten zijn.
In de winter zijn het juist vorst, sneeuw en mist die voor overlast kunnen zorgen. Vluchtvertragingen of zelfs annuleringen door heftige sneeuwval en door mist (Sofia Airport) komen regelmatig voor in de winter.

Wintersport
In de hoger gelegen delen van Bulgarije kan in de winter aan wintersport gedaan worden. Zo zijn het Rila, Rhodope en Pirin gebergte redelijk sneeuwzekere bestemmingen tijdens de wintermaanden. Meer over wintersport in Bulgarije.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens zijn een globaal gemiddelde voor het land Bulgarije. Binnen het land zijn duidelijke klimaatverschillen, waardoor het belangrijk is om op regionaal nivo de klimaatinformatie te bekijken.
Wij bieden over de volgende plaatsen uitgebreide klimaatcijfers:
Albena, BurgasGoudstrand (Golden Sands), Plovdiv, Sofia, Varna, Zonnestrand (Sunny Beach) en de wintersportgebieden.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 4 -4 2 9 7
februari 5 -2 3 9 7
maart 10 1 4 8 7
april 15 6 6 9 10
mei 20 11 7 11 15
juni 24 14 8 9 20
juli 27 16 9 8 23
augustus 26 16 9 6 24
september 23 13 7 6 22
oktober 18 9 5 6 18
november 12 4 3 9 14
december 6 -1 2 10 10
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Bulgarije
beste reistijd zonvakantie Bulgarije
Bulgarije.startpagina.nl
Bulgarije reisinformatie
Bulgarije tips
De Republiek Bulgarije
Verkeersburo Bulgarije
wikipedia
winterzon in Bulgarije
... meer Bulgarije

climate of Bulgaria

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact