klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Burkina Faso
Burkina Faso is een land gelegen in het westen van Afrika. Tot 1984 was het land bekend onder de voormalige naam Opper-Volta. Burkina Faso is wat betreft geweldsuitbarstingen een positieve uitzondering op veel omringende landen, waar machtswisselingen soms met extreem veel geweld gepaard gingen. Burkina Faso bestaat voor een groot deel uit schiervlakte en ligt op een gemiddelde hoogte van vierhonderd meter boven de zeespiegel. Het hoogste punt van het redelijk vlakke land is Ténakourou met een hoogte van 749 meter boven zeeniveau. Burkina Faso valt in de overgangszone van het tropische savanneklimaat en het drogere warme steppeklimaat. In het noordelijke deel dat in de Sahel ligt is er een kleine zone die onder het warme woestijnklimaat gecategoriseerd kan worden.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Burkina Faso
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Burkina Faso is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bobo-Dioulasso
Fada Ngourma
Ouagadougou
Ouahigouya
     

Regenseizoen
Burkina Faso heeft te maken met een droog seizoen dat gelijk valt met de klimatologische winter op het noordelijk halfrond. Vanaf november tot de tweede helft april is het in vrijwel heel het land droog. Regenbuien komen vrij weinig voor en als het al een keertje regent dan zijn de hoeveelheden vrij weinig. Tegen mei komt er een weeromslag naar een natter weertype. Het natte seizoen begint in mei en duurt tot medio oktober. Zonder enige uitzondering valt er gemiddeld het meeste neerslag in de maand augustus. In de natste gebieden bedraagt de neerslagsom in augustus rond de driehonderd millimeter (langjarig gemiddelde). Tijdens natte jaren kan dit eenvoudig oplopen naar meer dan vierhonderd millimeter.

 

Hitte
Burkina Faso behoort tot de meest warme landen van de regio, omdat het temperende effect van de zee niet aanwezig is en de zon volop de kans krijgt om de lucht te verwarmen. In de periode maart tot en met mei liggen de gemiddelde maximumtemperaturen tussen de 36 en 42 graden. Dagen waarbij deze waardes gepasseerd worden komen eveneens voor. Vooral het noorden dat in de Sahel ligt kent soms dagen waarbij het kwik richting de vijftig graden oploopt. Het aanbreken van het regenseizoen betekent niet alleen een toenemende kans op neerslag, het houdt ook in dat de temperaturen zowel overdag als ‘s nachts iets dalen. Na het regenseizoen lopen de temperaturen tijdelijk weer wat op maar schiet het kwik niet zo ver omhoog als aan het einde van het droge seizoen.

Klimaatcijfers
Verspreid over Burkina Faso vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Ouagadougou en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Burkina Faso.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 33 17 9 1 n.v.t.
februari 36 20 9 1 n.v.t.
maart 38 24 8 2 n.v.t.
april 40 27 8 4 n.v.t.
mei 39 27 8 7 n.v.t.
juni 35 25 8 10 n.v.t.
juli 32 24 7 13 n.v.t.
augustus 32 23 7 17 n.v.t.
september 33 23 7 15 n.v.t.
oktober 36 23 9 7 n.v.t.
november 36 20 9 1 n.v.t.
december 33 17 9 1 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Ouagadougou. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Burkina Faso moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Burkina Faso
Burkina Faso informatie
Burkina Faso informatie
Burkina Faso reisinformatie
Burkina Faso startpagina
wikipedia
world factbook
... meer Burkina Faso

climate of Burkina Faso

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact