klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Burundi
Burundi is een relatief klein land gelegen in Centraal-Afrika. De Republiek Burundi grenst niet aan zee, in het zuidwesten ligt het wel deels aan het grote Tanganyikameer. Burundi kent een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger). Burundi kent een zeer regelmatig temperatuurverloop maar wel duidelijk twee seizoenen: een nat seizoen van eind september tot medio mei en een droog seizoen van eind mei tot begin september. De totale hoeveelheid neerslag valt voor een tropisch klimaat in deze regio nog mee. Zo meet hoofdstad Bujumbura gemiddeld ongeveer 800 tot 900 millimeter neerslag per kalenderjaar.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Burundi
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Burundi is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bujumbura
Gitega
Muyinga
Ngozi
Ruyigi
     

Temperatuur
De dagtemperatuur ligt het hele jaar rond of net iets onder de dertig graden Celsius. s Nachts daalt het kwik vrij geleidelijk om uiteindelijk tegen de twintig graden uit te komen. Extreme temperaturen komen in Burundi niet voor. Zo wordt het in Bujumbura nooit warmer dan 33-34 graden Celsius en zal het kwik ook niet onder de tien graden uitkomen. Door de wisselende relatieve luchtvochtigheid kan er wel een verschil zijn in hoe mensen de temperatuur ervaren. Zo is het aan het einde van de droge periode het aangenaamst omdat het dan iets minder klam is.

 

Zon en regen
Burundi kent een regenseizoen dat loopt van eind september tot eind april. In deze periode regent het meer frequent, waarbij de natste maanden vrijwel dagelijks te maken krijgen met een regenbui. Vaak blijft het ook echt beperkt tot een dagelijkse bui, waarna de lucht redelijk snel weer op kan klaren. De zon wordt in het regenseizoen wel met regelmaat gestoord door bewolking, in het droge seizoen schijnt de zon uitbundiger waarbij het dagelijks gemiddelde aan zonneschijn oploopt naar 7 tot lokaal 10 uur.

Klimaatcijfers
Verspreid over Burundi vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Bujumbura en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Burundi.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 27 16 5 22 n.v.t.
februari 27 16 6 18 n.v.t.
maart 27 16 5 22 n.v.t.
april 27 16 5 23 n.v.t.
mei 27 15 6 14 n.v.t.
juni 27 14 8 4 n.v.t.
juli 27 13 8 3 n.v.t.
augustus 28 14 8 4 n.v.t.
september 29 15 7 10 n.v.t.
oktober 28 16 6 17 n.v.t.
november 27 16 5 25 n.v.t.
december 27 16 5 22 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Bujumbura. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Burundi moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Burundi
Burundi informatie
Burundi informatie
Burundi reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Burundi

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact