klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Cambodja
Cambodja is een land gelegen in het zuidoosten van Azi, grenzend aan Laos, Thailand en Vietnam. In het zuiden ligt Cambodja aan de Golf van Thailand. Cambodja kent een tropisch moessonklimaat, type Am volgens de klimaatclassificatie van Kppen. Cambodja heeft een gemiddelde etmaaltemperatuur die rond de dertig graden Celsius ligt gedurende het hele jaar. In het droge seizoen bereikt de gemiddelde maximumtemperatuur met gemiddeld 30 graden haar laagste punt, waarna dit snel oploopt naar gemiddeld 34 tot 37 graden in april. Zodra in mei het regenseizoen begint zie je de gemiddelde temperatuur langzaam teruglopen, hoewel de gevoelstemperatuur niet lager lijkt. Dit komt door de hoge relatieve luchtvochtigheid, die in het natte seizoen op kan lopen naar meer dan tachtig procent. Het Cardamomgebergte en het Olifantgebergte zorgen ervoor dat de centraal gelegen laagvlakte van Cambodja niet altijd door regenbuien bereikt kan worden en dat landinwaarts de temperaturen soms flink op kunnen lopen naar voor deze regio vrij ongebruikelijke temperaturen van rond de veertig graden Celsius.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Cambodja
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Cambodja is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Battambang
Choeung Ek
Krong Koh Kong
Phnom Penh
Siem Raep
Sihanoukville
   

Regenseizoen
Cambodja kent zuidwestmoesson die vanaf mei tot en met oktober (lokaal november) zorgt voor relatief hoge hoeveelheden neerslag, waarbij de kustgebieden en vooral de loefzijde van de bergen de meeste regen registeren. De totale hoeveelheid neerslag in hoofdstad Phnom Penh ligt gemiddeld net iets onder de veertienhonderd millimeter per jaar, in het Kirirom National Park loopt dit op naar 3800 tot 5000 millimeter op de natste plekken in het Olifantgebergte (rondom Bokor Hill Station). Vanaf december dalen de neerslagkansen snel omdat de wind dan vanuit het noordoosten komt en voornamelijk drogere en koelere lucht aanvoert. Januari en februari zijn de droogste maanden waarin op sommige plekken in Cambodja nauwelijks regen gemeten wordt.

 

Orkanen
Cambodja ligt in een regio waar orkanen actief zijn. Vanaf eind mei is er een (vrij kleine) kans op orkanen die boven de inmiddels flink opgewarmde Grote Oceaan ontstaan. Als je kijkt naar de aanvoerroute van orkanen en tropische stormen ligt Cambodja achter de Annamese bergketen in Vietnam, waardoor de kans dat Cambodja daadwerkelijk getroffen wordt door een orkaan (tyfoon) relatief klein is. Eenmaal boven land verliezen deze tropische stormen veel van hun kracht waardoor de kans dat ze met orkaankracht Cambodja bereiken beperkt is.

Vakantie in Cambodja
De beste reistijd om Cambodja te bezoeken is tijdens onze winterperiode. Vanaf december nemen de hoeveelheden neerslag aanzienlijk af, waardoor rondreizen door Cambodja ineens veel aangenamer wordt. Om met een Nederlands paspoort naar Cambodja te reizen heb je een visum nodig. Je Cambodja visum aanvragen kan gewoon via internet.

Klimaatcijfers
Verspreid over Cambodja vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Phnom Penh en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Cambodja.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 32 21 9 1 n.v.t.
februari 32 22 9 2 n.v.t.
maart 34 23 8 4 n.v.t.
april 35 24 8 7 n.v.t.
mei 34 25 7 15 n.v.t.
juni 33 24 6 16 n.v.t.
juli 32 25 5 17 n.v.t.
augustus 32 25 5 17 n.v.t.
september 31 24 5 19 n.v.t.
oktober 31 24 6 17 n.v.t.
november 30 23 8 9 n.v.t.
december 30 22 9 4 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Phnom Penh. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Cambodja moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Cambodja
beste reistijd zonvakantie Cambodja
bezienswaardigheden Cambodja
bijzondere plaatsen in Cambodja
Cambodja informatie
Cambodja reisinformatie
Cambodja startpagina
Cambodja toerisme
wikipedia
winterzon in Cambodja
... meer Cambodja

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact