klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Canada
Canada
is het op één na grootste land ter wereld. Met bijna 10 miljoen vierkante kilometer verslaat het China, de Verenigde Staten en Brazilië. Rusland is met een kleine 17 miljoen vierkante kilometer nog een stuk groter. Ondanks de enorme afmetingen heeft Canada niet zoveel verschillende klimaatgebieden. Dat heeft vooral te maken met de ligging die relatief ver van de evenaar is en het beperkt aantal factoren dat invloed heeft op het klimaat van Canada.
Belangrijk zijn de Rocky Mountains in het westen van het land die er aan de ene kant voor zorgen dat depressies het binnenland ten oosten van deze bergketen niet bereiken kunnen. Hierdoor ontstaat ook een vrijwel vrije doorgang voor gebieden met koude poollucht om diep het Canadese binnenland in te trekken. Temperaturen kunnen in de wintermaanden tijdens de aanvoer van zeer koude poollucht dalen naar waardes van min 30 tot min 40 graden. Soms wordt het zelfs nog kouder en worden dorpen compleet afgesloten van de buitenwereld.

De stromingen in de oceanen vormen een ander element met grote invloed op het klimaat van Canada. In het oosten zorgt de Kuro-Shio-Drift voor de aanvoer van relatief warm zeewater, waardoor de westkust van Canada een stuk warmer en aangenamer is dan de oostkust, waar juist een aanvoer van relatief koel zeewater is via de Labradorstroom. In de staat British Columbia is het weer daarom een stuk milder van karakter. In de zomer wordt de meeste hitte wat getemperd door het zeewater, maar in de winter zorgen de zee en de bergen ervoor dat het kustgebied in het zuidwesten van Canada milde winters heeft met gemiddelde temperaturen die op veel dagen het hele etmaal boven het vriespunt blijven. Hiermee is dit deel van Canada tijdens de wintermaanden aanzienlijk warmer dan alle andere regionen van Canada waar het koud tot zeer koud is in de winter.

Reizen naar Canada
Canada is een bestemming waar je het hele jaar door naartoe kunt reizen. Wie een rondreis door Canada wil maken die zal vooral in de periode mei tot en met september reizen, omdat de wegen vaak het beste begaanbaar zijn. In de herfst en het voorjaar zijn de Canadese steden echter zeer de moeite waard en tijdens het hele winterseizoen kun je uitstekend terecht voor de wintersport in Canada. Houd er wel rekening mee dat je je reisdocumenten voor Canada op tijd in orde hebt. Je moet bijvoorbeeld op tijd een eTA Canada aanvragen als je visumvrij naar Canada wilt reizen. Regel ook zeker je huurauto of camper op tijd. Een camper huren in Canada doe je bij voorkeur voor de kerstdagen als je hartje zomer door Canada wilt toeren. Vooral in het hoogseizoen is de beschikbaarheid vaak zeer beperkt als je laat reserveert.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Canada
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Canada is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
plaatsen:
Banff
Blue River
Calgary
Chemainus
Churchill
Clearwater
Cranbrook
Edmonton
Fredericton
Halifax
Hamilton
Harrison Hot Springs
Jasper
Kamloops
Kelowna
Lake Louise
London
Medicine Hat
Montreal 
Moosonee
Nanaimo
Norman Wells
Old Crow
Ottawa
plaatsen:
Pemberton
Prince George
Prince Rupert
Princeton
Quebec
Regina
Resolute
Revelstoke
Saint John's
Saint John's New Brunswick
Saskatoon
Savona
Steveston
Thunder Bay
Timmins
Toronto
Vancouver
Victoria
Whistler
Whitehorse
Windsor
Winnipeg
Yellowknife
gebieden/districten/eilanden:
Alberta
British Columbia
Manitoba
New Brunswick
Newfoundland
Niagara Falls
Northwest Territories
Nova Scotia
Nunavut
Ontario
Prince Edward Island
Rocky Mountains
Quebec
Saskatchewan
Yukon Territory

Klimaatzones
Het grootste deel van Canada heeft volgens het Köppen klimaatsysteem een landklimaat, variërend van een gematigd landklimaat in sommige zuidelijke delen van het land overgaand in een grote zone met een koel landklimaat of subarctisch klimaat (type Dfc). Het noorden en noordoosten van Canada hebben een toendraklimaat (type ET). Hier zijn de winters zeer koud, de zomers koel en valt er weinig neerslag.
De Rocky Mountains in het westen hebben deels een hooggebergteklimaat met grote stukken waar eeuwige sneeuw ligt en de temperatuur ook in de zomermaanden niet of vrijwel niet boven het vriespunt uitkomt. Binnen de Rocky Mountains heb je ook lagere gelegen gebieden waar een koel landklimaat (type Dsc) voorkomt.
Langs de westkust heerst een gematigd zeeklimaat (type Cfb) met milde winters, warme zomers en redelijke hoeveelheden neerslag waarvan er in de winter meer valt dan in de zomer maar er geen sprake is van een echt droog seizoen.

Winters
Canada heeft te maken met koele tot zeer koude winters, met uitzondering van de westkust waar het warme zeewater ervoor zorgt dat het niet te ver afkoelt. De Rocky Mountains zorgen er hier voor dat koude poollucht vanuit het binnenland de kustgebieden in het westen niet kan bereiken. Wat betreft temperatuur en weerbeeld is het westen van Canada daarom ook één van de meest stabiele streken in de winter. Wél is er een grote kans op neerslag door de aanvoer van soms zeer grote depressies vanaf zee. Omdat deze tegen de bergen blijven hangen zorgt het voor op de meeste plekken redelijk hoge neerslaggemiddelden. De winterperiode is in het westen de meest natte periode van het jaar met gemiddeld meer dan duizend millimeter neerslag in de vorm van regen, sneeuw, ijzel en hagel in de periode oktober tot en met maart.
In centraal Canada zijn de winters zonder enige uitzondering koud. De grootste variatie zit vooral in hoe koud het uiteindelijk wordt en dat wordt vooral bepaald door hoe sterk de aanvoer van zeer koude poollucht uit het noorden is. In het noordelijke deel van centraal Canada zijn temperaturen van min 20, min 30 of zelfs min 40 zeer normaal in de periode november tot en met maart. Het zuiden is normaal minder koud, tenzij er een strek stroming van koude lucht in zuidelijke richting trekt en de temperaturen zelfs tot diep in de Verenigde Staten tot een stuk onder het vriespunt kunnen dalen. Het zuidoosten van Canada heeft het meest onvoorspelbare winterweer. De thermometer kan op veel plekken overdag boven het vriespunt uitsteken, maar vooral een stukje landinwaarts waar je de grote steden zoals Quebec en Toronto vind kan het ook flink koud worden. Weerkaartjes met diepe depressies en lage temperaturen worden in de wintermaanden regelmatig afgewisseld met depressies waarin flinke hoeveelheden sneeuw aangevoerd worden en periodes van (lichte) dooi, die helaas voor de lokale bevolking vaak van vrij korte duur zijn.

Warme zomermaanden
De zomers in Canada zijn op veel plekken vrij warm. In het westen zijn de zomers vergelijkbaar met Nederland. In steden als Vancouver en Victoria is het overdag zo'n 20 tot 25 graden en daalt de temperatuur 's nachts tot ongeveer 10 tot 15 graden. De zomer is daar relatief droog met zo'n 40 tot 60 millimeter per maand als het hartje zomer is. Temperaturen kunnen in dit gebied oplopen tot rond de dertig graden, maar veel warmer wordt het niet zo gemakkelijk. Zelfs in een plaats als Dawson dat halverwege Yukon vrij dicht bij de grens met Alaska ligt is een maximum temperatuur van 20-25 graden vrij gebruikelijk in juli, de warmste maand in deze regio. Eind augustus kan hier wel de eerste nachtvorst weer voorkomen en een maand later kan het ook overdag al voor het eerst vriezen.
Waar het wel vrij warm kan worden is in het zuiden van Canada. Omdat de zee hier vrijwel geen invloed meer heeft op het weer heeft de zon vrij spel om de thermometers op te laten lopen naar 22 tot 30 graden gemiddeld met soms flinke uitschieters tot zo'n veertig graden in Ontario. Het oosten van Canada (Nova Scottia en Newfoundland) zijn wat betreft temperatuur te vergelijken met Nederland. Onder invloed van een sterke aanvoer van soms zeer grote depressies vanuit het noordoostelijke puntje van de Verenigde Staten is dit gebied wel een stuk natter. Gemiddeld valt er ook in de zomer hier honderd millimeter per maand of lokaal zelfs nog meer. Voor een strandvakantie is deze regio daarom niet de meest geschikte.
Het noorden van Canada en dan met name het deel dat boven de Noordpoolcirkel ligt is ook in de winter zomer koel. Het uiterste noordoosten waar je Ellesmere en Devon vind zijn bedekt met een permanente ijslaag. Jaarlijks is er een periode van ongeveer veertig tot zestig dagen dat er geen vorst voorkomt. Tijdens erg koele zomers kan deze periode sterk gereduceerd worden.
Tijdens de warmste dagen wordt in deze koudste streek van Canada maximaal zo'n 10 tot 12 graden Celsius gemeten.

Neerslag
Wat betreft de neerslag zijn er in Canada zeer grote verschillen. Het noordelijke deel (rondom en boven de Noordpoolcirkel) is zeer droog met ongeveer honderd tot tweehonderd millimeter neerslag per jaar, vrijwel alles in de vorm van sneeuw.
Het binnenland tussen de Rocky Mountains in het westen en de Hudson-baai in het noordoosten zijn ook droog te noemen. Hier valt op jaarbasis gemiddeld 250 tot 500 millimeter. Het zuidoosten van de staat British Columbia is iets natter. Langs de oostkust en aan de westelijke zijde van de Coast Mountains vallen aanzienlijk grotere hoeveelheden. Met ongeveer 700 tot bijna tweeduizend millimeter per jaar valt hier vrij veel neerslag. De westkust van Canada is het natste met meer dan tweeduizend millimeter per jaar aan neerslag waarvan een zeer groot deel in de vorm van regen valt. In tegenstelling tot tropische bestemmingen waar de neerslag vaak in de vorm van buien valt kunnen er hier langere periodes met veel uren aan regenval voorkomen. Hoewel de zomers ook niet bepaald droog te noemen zijn valt de meeste neerslag in deze regio overduidelijk in het winterseizoen (oktober tot en met maart).

Wind
Het noordoosten van Canada heeft regelmatig te maken met stormen die het gevolg zijn van diepe depressies die langs de oostkust van Amerika aangevoerd worden. Zelfs orkanen of restanten van orkanen zijn mogelijk. Het kan tijdens stormen flink spoken langs de oostkust van Canada, zeker als er flinke hoeveelheden regen meegevoerd worden.
Een ander soort wind zijn de sneeuwstormen. Deze zogenaamde blizzards teisteren met regelmaat het oostelijke deel van Canada.

TIP: Canada voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Canada of meer weten over Canada dan kun je op de website Canada voor beginners enorm veel goede informatie over Canada halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere reizen naar Canada, van alles wat je als typisch Canadees mag beschouwen, de geweldige steden in Canada, de bezienswaardigheden van Canada,  de vele natuurparken die Canada telt, een stukje over de geschiedenis van het land en alles over vakantie in Canada.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor het dichtstbevolkte deel van Canada: het zuiden van Ontario en Quebec. Deze cijfers zijn een gemiddelde van de strook ten noorden van de grens met de Verenigde Staten waar je naast de hoofdstad Ottawa ook de twee grootste steden van Canada vindt (Toronto en Quebec).
De watertemperaturen gelden voor Lake Ontario. Omdat er zeer grote verschillen mogelijk zijn wat betreft de klimaatgegevens in Canada verwijzen we u voor andere locaties naar de specifieke pagina's per stad, plaats of streek.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (°C)
januari -5 -14 3 13 3
februari -4 -13 4 11 2
maart 3 -6 5 11 2
april 11 1 6 11 3
mei 18 8 7 12 7
juni 24 13 8 12 13
juli 27 16 9 11 19
augustus 25 15 8 12 21
september 20 10 6 11 19
oktober 13 5 4 12 14
november 6 -1 3 14 9
december -1 -9 3 15 5
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor voor het zuiden van Ontario en Quebec, waar je grote steden zoals Quebec, Toronto en Ottawa vindt. Voor andere steden en gebieden gelden heel andere waardes. Zo is het noordoosten een stuk minder zonnig, de westelijke kustgebieden een stuk natter en is er in het noorden bijna het hele jaar sprake van winters weer. Voor de informatie over andere steden, plaatsen en streken verwijzen we daarom naar de specifieke klimaatpagina's per bestemming in Canada.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Canada
beren spotten in Canada
Canada bezienswaardigheden top 10
Canada camper vakantie
Canada informatie
Canada informatie
Canada reisinformatie
Canada tips
Canada toerisme
Canada voor beginners
de mooiste dorpjes in Canada
ETA aanvragen
ETA Canada
ETA Canada
wikipedia
... meer Canada

climate of Canada

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact