klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Centraal-Afrikaanse Republiek
De Centraal-Afrikaanse Republiek dat zoals de naam al zegt gelegen is in het centrale deel van het continent Afrika. Andere namen voor het land die gebruikt worden zijn Centraal-Afrika en in mindere mate Centrafrika. Het land heeft geen directe verbinding met zee en ligt tussen een hoogte van 335 en 1420 meter boven de zeespiegel. Centraal-Afrikaanse Republiek kent een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Kppen klimaatclassificatie) dat in het uiterste noorden overgaat in een warm steppeklimaat (BSh-klimaat).

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Centraal-Afrikaanse Republiek
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Centraal-Afrikaanse Republiek is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bangassou
Bangui
Birao
Bossangoa
Bouar
   

Temperaturen
Centraal-Afrikaanse Republiek heeft het hele jaar te maken met tropische temperaturen die op de meeste plekken overdag tussen de 28 en 35 graden liggen. In het noorden van Centraal-Afrikaanse Republiek loopt het kwik nog iets verder op, zo kent de in het noordoosten gelegen stad Birao in maart en april maximumtemperaturen die gemiddeld rond de 38 graden Celsius liggen. Voor een tropische omgeving zijn de nachttemperaturen iets of wat gematigd te noemen, wat veroorzaakt wordt door de hoogteligging van de meeste plekken in Centraal-Afrikaanse Republiek. De gemiddelde minimumtemperaturen liggen tussen de 18 en 22 graden. In de noordelijke woestijngebieden kan het kwik in de periode november tot en met februari dalen tot rond de 13 tot 16 graden.

 

Regenseizoen
Centraal-Afrikaanse Republiek kent een duidelijk regenseizoen dat afhankelijk van de locatie begint tussen maart en mei en doorloopt tot en met oktober. Voor vrijwel heel het land geldt dat augustus de natste maand is. In grote delen van Centraal-Afrikaanse Republiek is deze maand goed voor 250 tot 300 millimeter regen binnen n maand. De afgelopen decennia is er sprake van het oprukken van het woestijnachtige gebied vanuit het noorden. Door verwoestijning loopt de hoeveelheid land dat geschikt is voor landbouw en veeteelt terug.

Klimaatcijfers
Verspreid over Centraal-Afrikaanse Republiek vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Bangui en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Centraal-Afrikaanse Republiek.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 32 18 7 2 n.v.t.
februari 34 19 7 5 n.v.t.
maart 33 21 6 9 n.v.t.
april 32 22 7 11 n.v.t.
mei 31 21 6 15 n.v.t.
juni 30 20 6 12 n.v.t.
juli 29 20 4 13 n.v.t.
augustus 29 20 4 16 n.v.t.
september 29 20 5 16 n.v.t.
oktober 29 20 6 18 n.v.t.
november 30 19 7 10 n.v.t.
december 31 18 7 4 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Bangui. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Centraal-Afrikaanse Republiek moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Centraal-Afrikaanse Republiek
Centraal-Afrikaanse Rep. info
Centraal-Afrikaanse Rep. info
Centraal-Afrikaanse Rep. reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Centraal-Afrikaanse Republiek

climate of Central African Rep.

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact