klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Chili
Chili is een langgerekt land gelegen in het zuidwesten van het continent Zuid-Amerika. Met een lengte van ongeveer vier-en-een-halfduizend kilometer is Chili het langste land ter wereld. Chili ligt langs het Andes gebergte: het westen is kustgebied langs de Grote Oceaan en het oosten is de westelijke helft van het Andes gebergte, wat in het zuiden bijna geruisloos overgaat in Vuurland, een eilandengroep met een koel zeeklimaat (type Cfc volgens de Köppen klimaatclassificatie), waarbij het weer voor weinigen uitnodigend genoeg is om zich hier permanent te vestigen. Meer noordwaarts telt Chili een overgang naar respectievelijk een gematigd zeeklimaat, een gematigd mediterraan klimaat, een koud steppeklimaat naar een koud woestijnklimaat. Het uiterste noordwestelijke puntje heeft op basis van gemiddelde jaartemperatuur een warm woestijnklimaat. De hoogst gelegen plekjes in de Andes kennen een hooggebergteklimaat (type EH), waarbij de temperatuur vrijwel het hele jaar onder het vriespunt ligt en er op de toppen sprake is van eeuwige sneeuw.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Chili
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Chili is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Antofagasta
Balmaceda
Concepcion
Easter Island (Paaseiland)
Iquique
La Serena
Patagonië
Puerto Montt
Punta Arenas
Santiago
Valdivia
Vuurland
 

4 seizoenen
Chili telt vier seizoenen, die tegenovergesteld zijn aan onze seizoenen. Dat komt omdat Chili op het zuidelijke halfrond ligt. De zomer duurt van december tot en met februari, de herfst van maart t/m mei, de winter van juni t/m augustus en de lente van september t/m november. De verschillen binnen de seizoenen kenmerken zich enerzijds door de temperatuurverschillen, anderzijds door de hoeveelheid neerslag die er valt. De winter is vooral in het zuiden van Chili de natte periode, de zomer is de drogere periode. De totale hoeveelheid neerslag verschilt enorm binnen Chili. Zo registreert het in centraal Chili gelegen Valdivia ruim 2700 millimeter regen per jaar, terwijl Iquique het moet doen met een jaarsom van slechts 0,3 millimeter, waarbij deze in het noorden van Chili gelegen stad extreem droog is. Helemaal in het zuiden, in Vuurland, nemen de hoeveelheden neerslag af ten opzichte van het natte deel ten zuiden van hoofdstad Santiago. Het uiterste zuiden van Chili kent geen noemenswaardige verschillen in de hoeveelheid neerslag per maand, wel duiden de temperaturen op de seizoensverschillen.

 

Klimaatcijfers
Verspreid over Chili vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Santiago en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Chili.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 26 14 11 2 n.v.t.
februari 25 14 10 2 n.v.t.
maart 23 12 9 2 n.v.t.
april 19 9 7 3 n.v.t.
mei 16 6 4 4 n.v.t.
juni 13 4 4 6 n.v.t.
juli 13 3 4 7 n.v.t.
augustus 14 4 5 7 n.v.t.
september 16 5 6 5 n.v.t.
oktober 20 9 7 4 n.v.t.
november 23 11 9 3 n.v.t.
december 25 13 10 2 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Santiago. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Chili moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Chili
Chili bezienswaardigheden top 10
Chili informatie
Chili reisinformatie
Chili startpagina
Chili toerisme
wikipedia
winterzon in Chili
world factbook
... meer Chili

climate of Chile

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact