klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van PatagoniŽ (Chili)
PatagoniŽ is het gebied onder de 41e breedtegraad tot aan het uiterste puntje van het Zuid-Amerikaanse continent. Het gebied is verdeeld over twee landen namelijk Chili en ArgentiniŽ. Tot PatagoniŽ heeft vijf provincies:La Pampa, Chubut, Rio Negro, Neuquťn, Santa Cruz en Vuurland: de Zuidatlantische eilanden Antarctica en de uiterste punt van Chili. Het gebied is ongeveer 15x zo groot als Nederland. Aan de westkant wordt PatagoniŽ begrenst met het Andesgebergte. Dit gebergte strekt zich uit over de hele lengte van dit gebied. PatagoniŽ is een van de meest bijzondere toeristische bestemmingen van Zuid-Amerika. De ongereptheid en uitgestrekte leegte van het gebied in combinatie met de overweldigende natuur maken dit tot een bijzondere bestemming. In het gletsjerpark los Glaciares kun je het spektakel van de langzaam afbrokkelende Perito Moreno aanschouwen. Deze glijdt vanuit de Andes langzaam aan het Lago Argentino in. In Peninsula Valdťz kun je in leven de lijve pinguÔns, zeeolifanten en zeeleeuwen aanschouwen. Ga je met een boot het water op dan kom je hier ook walvissen tegen. Het uiterste zuiden van PatagoniŽ wordt ook wel Vuurland genoemd en is een gebeid vol bossen en meren. Bij uitstek geschikt voor vogelliefhebbers. In het gebied vinden vele vogels een beschermd thuis. Wie van wandelen houdt moet ook naar het Torres del Paine reservaat. Dit reservaat is vooral bekend om zijn drie typisch granieten rotsen die als drie markers het landschap domineren. In het park vind men mooie meren , gletsjers en prachtige bossen.
Het klimaat in PatagoniŽ is onder te verdelen in drie klimaat soorten: een gematigd zeeklimaat , koel zeeklimaat en ijsklimaat. De gebieden ten oosten van het Andes gebergte liggen in de regenschaduw van dit gebergte en zijn daarom erg droog. Het gebied kent enkel toendra begroeing. De meer zuidelijke stukken aan de westkant hebben een gematigd zeeklimaat, vergelijkbaar met het Nederlandse klimaat. Hoe zuidelijker men komt des te kouder het wordt. Het meest zuidelijke puntje kent een koel zeeklimaat een Arctisch klimaat. Hier zijn zelfs de zomers erg koel, dit zorgt ook voor het langzame smelten van de gletsjers.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor PatagoniŽ:
Let op plaatselijk kunnen en zullen er afwijkingen voorkomen

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 26 14 11 2 n.v.t.
februari 25 14 10 2 n.v.t.
maart 23 12 9 2 n.v.t.
april 19 9 7 3 n.v.t.
mei 16 6 4 4 n.v.t.
juni 13 4 4 6 n.v.t.
juli 13 3 4 7 n.v.t.
augustus 14 4 5 7 n.v.t.
september 16 5 6 5 n.v.t.
oktober 20 9 7 4 n.v.t.
november 23 11 9 3 n.v.t.
december 25 13 10 2 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mťťr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over PatagoniŽ

Chili startpagina
PatagoniŽ startpagina
PatagoniŽ informatie
wikipedia
... meer PatagoniŽ

climate of Patagonia

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact