klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van China
China heeft als enorm land in Azië te maken met een groot aantal klimaatsoorten. Ook staat het land bekend om de extreme weersomstandigheden die hier voor kunnen komen. Overstromingen, orkanen (tyfonen), zandstormen, zware hagel, extreme hitte en serieuze vorst zorgen ervoor dat het land meerdere keren per jaar het internationale nieuws haalt waarin het helaas vaak gaat om de gevolgen van de extreme weersomstandigheden.

Chinaklimaat
China heeft de eer dat het het enige land ter wereld is waar een klimaatclassificatie naar vernoemd is. Een Chinaklimaat is volgens de klimaatclassificatie van Köppen een gematigd klimaat met natte zomers en staat bekend staat als het Cw-klimaat. Een klimaat is een Chinaklimaat wanneer de natste maand in de zomer ten minste gemiddeld tienmaal zoveel neerslag heeft dan de droogste maand in de winter en, zoals alle gematigde klimaten, de gemiddelde maandtemperatuur van de koudste maand tussen -3°C en 18°C ligt en ten minste één maand per jaar een gemiddelde temperatuur heeft van 10°C of meer. Dit klimaat komt niet in heel China voor, in totaal heeft minder dan de helft van China een Chinaklimaat. Ook in India, Brazilië, Paraguay en andere landen in Latijns Amerika en het zuiden van Afrika tref je het Chinaklimaat aan.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in China
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor China is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Anshan
Beijing
Changchun
Chengdu
Chongqing
Dali City
Dalian
Fuzhou
Guangzhou
Guiyang
Hangzhou
Harbin
Hohhot
Hongkong
Jinan
Kashi
Kunming
Lanzhou
Lhasa
Lijiang
Macau
Nanking
Nanning
Qingdao
Shanghai
Shenyang
Shenzhen
Suzhou
Taiyuan
Tangshan
Tianjin
Tibet
Urumqi
Wenzhou
Wuhan
Wuxi
Xi'an
Xining
Yinchuan
Yumen
Zibo

Contrasten
Wat betreft weer en klimaat is China een land van contrasten. Je kunt daarom eigenlijk niet spreken van het klimaat in China, maar van de klimaten in China. Terwijl het westen in de zomer gebukt kan gaan onder zware regenval kan er tegelijkertijd in het westen sprake zijn van langdurige droogte. Tevens wat betreft temperatuur kunnen er binnen China op het zelfde moment grote verschillen ontstaan. Verschillen van enkele tientallen graden zijn zowel in de winter als in de zomer mogelijk. Ook lokaal zijn de contrasten tussen de seizoenen soms zeer groot. Zo zorgt het woestijnklimaat in het noorden voor flinke kou in de wintermaanden (tot rond de min dertig graden) terwijl het in de zomer gemakkelijk maar liefst 30 tot 40 graden boven nul wordt.

Het droge noorden
Noord China bestaat vooral uit hoogvlaktes zonder significante bergtoppen. Hier heersen vooral woestijn- en steppeklimaten met droge koude winters en warme tot hete zomers. In de wintermaanden is de invloed van de Siberische kou goed merkbaar waardoor temperaturen op de hoogvlaktes dalen naar min twintig tot min dertig graden. Op de laagvlaktes in het noordoosten is het een stuk minder koud. Daar liggen de temperaturen in de wintermaanden rond het vriespunt. Veel neerslag kent het noordelijke deel van China niet. De hoeveelheden op jaarbasis variëren van een kleine honderdvijftig millimeter langs de grensgebieden met Mongolië tot ongeveer zevenhonderd millimeter in de natste gebieden van de laagvlaktes in het oosten. De meeste neerslag valt in de zomermaanden; in de winter zijn de neerslaghoeveelheden het laagst en gaat het in de meeste gevallen om sneeuw. Lokaal en in extreme gevallen kunnen er echter wel redelijk grote hoeveelheden sneeuw vallen langs de kust. Met ongeveer drieduizend zonuren per jaar behoort het noorden van China tot de meest zonnige gebieden van Azië en zelfs ter wereld.

Het bergachtige westen
Het westelijke deel van China is een combinatie van bergen en woestijnen. Hier vind je het Himalayagebergte met de hoogste bergtoppen ter wereld in een ruig landschap dat afgewisseld wordt met groene glooiingen en een groot aantal rivieren. Hier vind je hoofdzakelijk hooggebergteklimaten (type EH) en in de lager gelegen gebieden overheersen steppeklimaten, woestijnklimaten en aan de oostzijde van de Himalaya het eerder beschreven Chinaklimaat. De wintermaanden zijn in de hele westelijke helft van China koud te noemen. In de noordelijke woestijngebieden vriest het gedurende de winter tien tot dertig graden. Meer zuidelijk liggen de temperaturen wat hoger zolang je niet boven de 3500-4000 meter uitkomt. Met gemiddeld min tien graden voor de gebieden onder de vierduizend meter is de winter in de Himalaya nog redelijk te doen. De hoge toppen kunnen echter wel extreem koud worden en in combinatie met ijle lucht en soms zeer harde winden uit het koelere noorden zijn de omstandigheden daar vaak zeer zwaar voor mens en dier. Na een vrij korte lente is er een omschakeling naar een warme en zonnige zomerperiode. Warme lucht wordt vanuit het westen aangevoerd en zorgt voor temperaturen die naar zomerse waardes van 25 tot 30 graden stijgen, uiteraard met uitzondering van de hoge bergen waar de temperatuur een stuk lager ligt. Op de hoge bergtoppen is sprake van eeuwige sneeuw. In de maanden maart, april en in mindere mate februari staat deze regio bekend om de stofstormen. Deze stormen ontstaan door het ontdooien van de bevroren grond. Het zand en stof dat door de wind meegevoerd wordt kan over grote afstanden zorgen voor een zeer beperkt zicht en een lucht die grijs, geel of zelfs zwart kleurt.

Moesson en wind in het zuidoosten
Het zuidoosten van China kent de kleinste verschillen wat betreft temperaturen in de zomer en die in de winter. Vrijwel de hele regio is vrij van vorst overdag en voor nachten met nachtvorst moet je vooral in het binnenland zijn (Wuhan, Dongtingmeer, Suizhou, Changsha). Langs de kust vriest het nooit (zuiden) tot zelden (oosten). Sneeuw vind je vrijwel alleen maar op de oostelijke laagvlakte van China. In de zomer is het warm tot zeer warm in het zuidoosten van China. De dagtemperaturen liggen dan gemiddeld tussen de dertig en vijfendertig graden. Deze temperaturen zijn vrij constant en kent weinig uitschieters naar boven of onder. Ook 's nachts is het warm met minimumtemperaturen die zelden onder de 22-25 graden uitkomen. In combinatie met een aanzienlijk hogere luchtvochtigheid is het drukkend warm in de zomer. De zomer is ook de moessonperiode. Tijdens deze regentijd vallen er aanzienlijke hoeveelheden neerslag, met name langs de zuidoostelijke kustgebieden kan er flink wat regen vallen. De natste gebieden in deze regio meten gemiddeld tweehonderd tot vierhonderd millimeter neerslag per maand in het zomerseizoen. Lokaal kunnen deze hoeveelheden incidenteel flink opgevoerd worden onder de aanvoer van tropische depressies en orkanen. Tijdens het orkaanseizoen dat in deze regio loopt van juni tot en met november kunnen er meerdere orkanen China bereiken. Vaak blijft de ellende beperkt tot de kustgebieden omdat de orkanen eenmaal boven land snel in kracht afnemen. Het laagland in het oosten van China wordt in de zomer regelmatig geconfronteerd met ernstige overstromingen als gevolg van zware regenval binnen een kort tijdsbestek. De hoeveelheid schade en slachtoffers van deze overstromingen is vaak groter dan de ellende als gevolg van orkanen in Amerika en het Caribisch gebied. De hoeveelheid media-aandacht en hulp vanuit het westen is echter veel kleiner.

Rondreis door China
Het betoverde China leent zich uitstekend voor een rondreis. Ontdek de Chinese Muur, de vele tempels, de Verboden Stad en de bijzondere natuur van China. Er is een groot aanbod van verschillende rondreizen door China. Een populaire aanbieder van groepsrondreizen door China is Fox Verre Reizen. Dit is een dochterbedrijf van de ANWB en heeft jarenlang ervaring met verschillende rondreizen door China.
Bekijk alle China rondreizen van Fox

Als je een vakantie naar China wilt boeken, dan heb je wel een visum nodig. Je vraagt je China visum aan zodra je je reisgegevens hebt zoals vluchtgevens en hotelboeking(en).

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers gelden voor de stad Shanghai. Deze klimaatgegevens kunnen niet als een gemiddelde voor China gezien worden. Omdat het klimaat in China zo divers is moet je de specifieke klimaatinformatie zoals die op de aparte klimaatpagina's van plaatsen in China gegeven wordt bezoeken en die info als referentiemateriaal gebruiken voor die stad of streek.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 7 0 4 10 10
februari 8 1 4 11 8
maart 12 5 5 14 8
april 18 10 5 15 11
mei 23 16 6 15 16
juni 27 20 6 15 21
juli 31 25 7 12 25
augustus 31 25 8 11 27
september 27 21 6 13 25
oktober 22 15 5 12 22
november 17 9 5 11 18
december 10 2 5 10 14
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de stad Shanghai, gelegen aan de westkust van China. Binnen China zijn er zoveel verschillen mogelijk dat voor andere plaatsen de specifieke klimaatinformatie voor de betreffende plaatsen op deze site bezocht moeten worden.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

Overstromingen, droogte, veel regen, zware storm, hittegolven, orkanen, extreme vorst of ander weernieuws?
weernieuws van China

 
Meer over China
bijzondere plaatsen in China
China bezienswaardigheden top 10
China reisinformatie
China startpagina
China tips
China toerisme
visum China aanvragen
wikipedia
... meer China

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact