klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Christmaseiland
Behalve een Paaseiland is er ook een Kersteiland. Dit eiland ligt in de Indische Oceaan ten zuiden van het Indonesische eiland Java. Bestuurlijk behoort Christmaseiland, zoals het eiland in het Nederlands vaker genoemd wordt, tot Australië. Het is een extern territorium van Australië, waarbij de wetten van West-Australië van kracht zijn en de Australische dollar als munteenheid gehanteerd wordt. Door de ligging op redelijk korte afstand van de Evenaar is er sprake van een klimaat waarbij er weinig temperatuursverschillen gedurende het jaar voorkomen. Gedurende het hele jaar is er sprake van vrij stabiele temperaturen die overdag rond de dertig graden liggen en 's nachts een minimumtemperatuur bereiken van ongeveer 25 graden boven het vriespunt.

 

Regenseizoen
Vanaf november treedt er een beduidend nat seizoen aan op Christmaseiland. De lucht is steeds vaker instabiel en met regelmaat jaren er tropische stormen over het eiland. Omdat Christmaseiland in de regio ligt waar tropische cyclonen (orkanen) voor kunnen komen kan het gebeuren dat Christmaseiland getroffen wordt door een orkaan. Indien een orkaan redelijk dicht langs Christmaseiland passeert dan kan er schade ontstaan door hoge golfslag. Pas vanaf mei neemt de kans op tropische stormen af en daalt de hoeveelheid regen. Februari is met gemiddeld 350 millimeter neerslag op maandbasis de natste maand van het jaar. Omdat het hier slechts langjarige gemiddelde waardes betreft kan het ook zo zijn dat in een jaar januari of maart een keer de natste maand is.

Aanzienlijk droger wordt het vanaf juli. Dit drogere seizoen duurt tot medio november. Als je besluit om een vakantie op dit eiland te gaan vieren is dit de meest uitgelezen periode om dat te doen. Als je wacht tot november dan kun je nog een bijzonder moment meemaken. Dan vindt de jaarlijkse migratie plaats van de rode krabben die hier volop leven. Deze soort (Gecarcoidea natalis) is een endemische diersoort die aan het begin van het regenseizoen massaal te zien zijn tijdens hun trek naar de zee.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor Christmaseiland:

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 21 5 16 28
februari 30 21 6 15 29
maart 30 21 7 20 29
april 30 21 7 14 29
mei 29 20 7 13 29
juni 28 20 7 12 28
juli 28 19 7 11 27
augustus 27 19 8 9 27
september 27 19 8 8 26
oktober 28 20 7 9 27
november 28 21 6 12 28
december 29 21 6 15 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Christmaseiland
Christmaseiland informatie
Christmaseiland nationaal park
Christmaseiland toerisme
wikipedia
... meer Christmaseiland

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact