klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Colombia
Colombia is een land gelegen in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het klimaat van Colombia staat onder invloed van de Caribische Zee in het noorden, de Grote Oceaan in het westen en de berggebieden die in de westelijke helft het landschap voor een groot deel domineren. De grootste delen van Colombia hebben te maken met tropische klimaten, wat gekenmerkt wordt door vrij hoge temperaturen gedurende het hele jaar en vrij hoge hoeveelheden neerslag op jaarbasis, vooral langs de westelijke kustgebieden en de loefzijde van de bergen. Op de hoogvlaktes ten oosten van de bergen valt er in het westelijke deel aardig wat regen, naar mate je meer in oostelijke richting komt nemen de hoeveelheden neerslag af. Het uiterste noordoosten van Colombia is het droogste, hier heerst dan ook een combinatie van een warm woestijnklimaat en een warm steppeklimaat. Ook aan de grens met Ecuador, in het zuidwesten van Colombia, tref je een mix aan van een warm woestijnklimaat, een warm steppeklimaat en een warm zeeklimaat. Wat er exact van toepassing is heeft vooral te maken met de hoogte, wat van invloed is op de temperaturen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Colombia
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Colombia is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Barranquilla
Bogota
Buenaventura
Cali
Cartagena
Isla de San Andrés
Medellin
Mitu
Tayrona National Park
 

temperaturen
Hoewel Colombia in een regio ligt waar tropische klimaatsoorten de overhand hebben, is niet heel Colombia tropisch. Dat heeft vooral te maken met de grote hoogteverschillen waardoor de temperatuur per hoogtezone daalt. De laaggelegen gebieden hebben een gemiddelde temperatuur van 24 graden landinwaarts en langs de kustgebieden in het westen tot ongeveer 28 graden langs de kust in het noorden en noordoosten. De gebieden die tussen duizend en tweeduizend meter boven de zeespiegel liggen hebben een gemiddelde jaartemperatuur van 16 tot 19 graden, tussen 2000 en 3000 is dit alweer gedaald naar 10 tot 15 graden en is vorst aan de grond mogelijk, zeker gedurende de nachten. De bergpieken die boven de vier kilometer liggen zijn zelfs koel te noemen, met op veel plekken eeuwige sneeuw. Op deze hoogste toppen in Colombia heerst dan ook een hooggebergteklimaat.

 

regenseizoen
De seizoenen in Colombia worden bepaald door het neerslagpatroon. Zo kent het noorden een regenseizoen dat loopt vanaf mei tot en met november en is het in de andere maanden relatief droog. De natte kust langs de Grote Oceaan (Pacific) kent geen echt regenseizoen, hier valt in vrijwel de hele regio gedurende het hele jaar veel neerslag, lokaal zelfs tot 700-800 millimeter per maand in de natste maanden. In centraal Colombia ligt hoofdstad Bogota waar de hoeveelheid van achthonderd millimeter neerslag maar net in een heel jaar gehaald wordt. Hier zijn er twee drogere periodes (december t/m maart en juni t/m augustus) met daartussen twee periodes waarin het iets natter is. Van een echt regenseizoen is er hier echter geen sprake. In het Amazonegebied in het zuiden van Colombia zijn de seizoenen omgedraaid. De periode juni tot en met september is hier minder nat dan de rest van het jaar, maar de hoeveelheden regen zijn ook in deze ‘droge’ maanden nog vrij hoog: gemiddeld 130 tot 200 millimeter per maand.

orkanen
Het grootste deel van Colombia ligt ten zuiden van het gebied waar in theorie orkanen voor kunnen komen, het noordelijke deel ligt wel boven de vijf graden Noorderbreedte waar dus feitelijk op basis van de breedtegraad tropische stormen voor kunnen komen. Omdat Colombia als het ware vrijwel verscholen ligt achter Venezuela hebben orkanen in de praktijk bijna geen kans om Colombia te bereiken. De zware regenval zorgt wel voor andere ellende: regelmatig vinden er lokaal overstromingen plaats in Colombia. Andere natuurrampen waar Colombia mee te maken kan krijgen zijn aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en aardverschuivingen. Colombia telt drie actieve vulkanen: Galeras, Nevado del Huila en Nevado del Riuz.

Klimaatcijfers
Verspreid over Colombia vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Bogota en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Colombia.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 20 5 6 8 n.v.t.
februari 20 6 5 11 n.v.t.
maart 20 7 4 14 n.v.t.
april 19 8 4 18 n.v.t.
mei 19 8 4 20 n.v.t.
juni 18 8 4 19 n.v.t.
juli 18 8 5 17 n.v.t.
augustus 18 7 5 16 n.v.t.
september 19 7 4 17 n.v.t.
oktober 19 8 4 20 n.v.t.
november 19 8 5 18 n.v.t.
december 19 7 6 12 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Bogota. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Colombia moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Colombia
Colombia bezienswaardigheden top 10
Colombia informatie
Colombia reisinformatie
Colombia startpagina
Colombia toerisme
mooiste dorpjes in Colombia
wikipedia
winterzon in Colombia
... meer Colombia

climate of Colombia

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact