klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de Comoren
De Unie der Comoren, meestal simpelweg aangeduid als De Comoren, zijn een staat die bestaat uit drie eilanden gelegen ten oosten van Mozambique en het noordwesten van Madagaskar. Grande Comore, Mohéli en Anjouan zijn sinds het jaar 1975 een zelfstandige staat. Het vierde eiland dat eventjes tot het land Comoren behoorde is Mayotte. Een jaar na de zelfstandigheid koos de bevolking van Mayotte voor een terugkeer als onderdeel van Frankrijk.
De Comoren kennen een tropisch moessonklimaat, waarbij de drogere periode aan het einde van de lokale winter te vinden is. Lokaal kan er door het niet voldoen aan de criteria voor een tropisch moessonklimaat sprake zijn van een tropisch regenwoudklimaat (type Aw volgens het klimaatsysteem van Köppen). De zomermaanden zijn warm (26 tot 31 graden), vochtig en klam. Dankzij de warme golfstroom is het zeewater rondom de Comoren het hele jaar door aangenaam warm.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken op de Comoren
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Comoren is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Anjouan
Fomboni
Grande Comore
Moheli
Moroni
Mutsamundu
   

Neerslag
De totale hoeveelheid neerslag die op jaarbasis geregistreerd wordt, ligt tussen de 2200 en bijna drieduizend millimeter. Neerslag valt op de Comoren altijd in de vorm van regen. Meestal is er sprake van felle buien die relatief kort duren. In het natte seizoen kunnen de buien elkaar redelijk snel opvolgen, waardoor het lijkt alsof het een langere periode aaneen regent. De periode eind december tot en met april is veruit de natste periode. Neerslaghoeveelheden die ruim boven de driehonderd millimeter uitkomen zijn geen uitzondering gedurende de zomermaanden.

 

Temperaturen
De temperatuur is redelijk constant gedurende het jaar. Dat is een bekend gegeven in een gebied waar een tropisch klimaat heerst. Gemiddeld liggen de temperaturen iets onder die wat je normaal bij een tropisch klimaat ziet. Dat heeft twee oorzaken. Allereerst is er vrijwel altijd sprake van een verkoelende wind, ten tweede zijn er lokaal op de eilanden plekken waar het door hoogteverschillen koeler is. Direct aan de kust liggen de temperaturen in de regel enkele graden hoger. De maximumtemperatuur komt op de Comoren nooit boven de 34 graden Celsius uit. ‘s Nachts daalt het kwik in de winter vrijwel nooit onder de 14 graden. Gemiddeld is het enkele graden warmer.

Klimaatcijfers
Verspreid over Comoren vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Moroni en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken op de Comoren.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 27 21 7 18 29
februari 27 21 7 16 29
maart 27 20 7 17 29
april 27 20 8 13 29
mei 26 19 9 7 28
juni 25 18 9 5 27
juli 24 17 9 5 26
augustus 24 16 9 5 25
september 25 17 10 4 26
oktober 26 18 10 6 26
november 27 19 9 9 27
december 27 20 8 15 28
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Moroni. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in de Comoren moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over de Comoren
Comoren informatie
Comoren informatie
Comoren reisinformatie
Comoren startpagina
wikipedia
winterzon op de Comoren
... meer Comoren

climate of Comoros

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact