klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Congo-Brazzaville (Congo)
De Republiek Congo, die vooral aangeduid wordt als Congo-Brazzaville (soms ook kortweg als Congo of Kongo) is een land gelegen in het centrale deel van het continent Afrika. Deze voormalige Franse kolonie ligt aan de gelijknamige rivier Kongo, die voor een deel de grens vormt met buurland Congo-Kinshasa. Congo-Brazzaville kent in de recente geschiedenis veel momenten van politieke instabiliteit, corruptie en staatsgrepen. Congo-Brazzaville heeft een tropisch klimaat, waarbij alle drie de tropische klimaattypes binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger voorkomen. Het grootste deel van Congo-Brazzaville heeft een tropisch savanneklimaat, de lager gelegen delen in het centrale deel van het land kennen een mix van het tropisch regenwoudklimaat en het tropisch moessonklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Congo-Brazzaville
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Congo-Brazzaville is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Brazzaville
Djambala
Ouesso
Owando
Pointe-Noir
   

Regenseizoen
Het zuidelijk deel van Congo-Brazzaville heeft te maken met een duidelijk regenseizoen en een droge periode. Het regenseizoen begint in november en houdt aan tot en met april. De maanden juni, juli en augustus verlopen in dit deel van Congo-Brazzaville uitermate droog, waarbij de hoeveelheid zonneschijn nog steeds flink tegenvalt. In het noorden van het land is er sprake van een ander neerslagpatroon. Daar zijn de periodes december-februari en juni-augustus wat droger dan de twee regenseizoenen die van maart tot en met mei en van september tot en met november lopen. In het zuiden wordt er gemiddeld 1100 millimeter per jaar gemeten, in het noorden 1400 tot 1600 millimeter en in de centrale regionen kan dit oplopen tot rond of meer dan tweeduizend millimeter.

 

Tropische temperaturen
Bij een tropisch klimaattype horen tropische temperaturen. Er heerst een consistente dagtemperatuur die het hele jaar rond de 24 graden ligt bij maximumtemperaturen van 25 tot 31 graden en minima die variren van 17 tot 24 graden. De hoogste minimumtemperaturen worden aan de kust gemeten. Hier worden in de periode juni tot en met september echter ook de laagste maximumtemperaturen gemeten. Bij het tropische weer horen velen wolken. Gemiddeld is de zon slechts ongeveer 35% van de tijd zichtbaar overdag. Vaak gaat de zon schuil achter wolken of een gesloten wolkendek.

Klimaatcijfers
Verspreid over Congo-Brazzaville vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Brazzaville en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Congo-Brazzaville.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 22 5 10 n.v.t.
februari 31 22 7 10 n.v.t.
maart 31 22 6 13 n.v.t.
april 31 22 7 15 n.v.t.
mei 30 21 6 11 n.v.t.
juni 28 19 5 1 n.v.t.
juli 27 18 4 0 n.v.t.
augustus 28 19 6 1 n.v.t.
september 30 21 6 4 n.v.t.
oktober 30 22 5 11 n.v.t.
november 30 22 5 17 n.v.t.
december 30 22 5 14 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Brazzaville. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Congo-Brazzaville moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Congo-Brazzaville
Congo-Brazzaville informatie
Congo-Brazzaville informatie
Congo-Brazzaville reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Congo-Brazzaville

climate of Congo

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact