klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Congo-Kinshasa (D.R. Congo)
Congo-Kinshasa is een land gelegen in Centraal-Afrika. Het land stond vroeger bekend onder de namen Zare en daarvoor Belgisch-Congo (of Belgisch-Kongo). Tegenwoordig wordt het land aangeduid als Congo-Kinshasa om onderscheid te maken met het buurland Congo-Brazzaville. Een andere veel gebruikte naam voor het land is Democratische Republiek Congo dat op haar beurt weer vaak afgekort wordt tot DR Congo of DRC. Het ruim twee miljoen vierkante kilometer tellende land is geografisch in te delen in een tweetal gebieden. In het westen bevindt zich het lager gelegen Kongo-bekken. In het oosten en zuiden domineren hoogvlaktes en bergen, waaronder de maar liefst 5109 meter hoge Mount Stanley die op de grens met Oeganda ligt. De hoogteverschillen zorgen voor een redelijk gevarieerd klimaat binnen Congo-Kinshasa.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Congo-Kinshasa
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Congo-Kinshasa is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Bukavu
Bunia
Goma
Kananga
Kikwit
Kindu-Port-Empain
Kinshasa
Kisangani
Kolwezi
Lubumbashi
Mbandaka
 

Klimaattypes
Dankzij de ligging rond de evenaar heeft het overgrote deel van Congo-Kinshasa te maken met een tropisch klimaat. Het centrale deel van de Kongo-bekken heeft een tropisch regenwoudklimaat (type Af volgens de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger), overgaand via een tropisch moessonklimaat langs de randen van het bekken naar een tropisch savanneklimaat in grote delen van de rest van Congo-Kinshasa. Het hoger gelegen zuiden van Congo-Kinshasa haalt de criteria voor een tropisch klimaat niet. Hier is sprake van een mix van een warm chinaklimaat met op de hoogste plekken een gematigd chinaklimaat. Dat komt vooral door de lagere minimumtemperaturen die ter plaatse geregistreerd worden. Op de bergtoppen van het Rwenzori-gebergte is er zelfs sprake van eeuwige sneeuw waardoor er hier sprake is van een hooggebergteklimaat (type EH).

 

Regenseizoenen
Wat betreft het regenseizoen is Congo-Kinshasa in twee delen op te splitsen. Het gebied ten zuiden van de evenaar heeft een regenseizoen dat loopt van oktober tot mei en het noorden kent een regenseizoen van april tot en met november. Het centrale deel van Congo-Kinshasa waar bijvoorbeeld Mbandaka ligt heeft geen uitgesproken regenseizoen. Hier valt gedurende het hele jaar regen zonder een flinke piek naar boven of serieus droge maanden.

Klimaatcijfers
Verspreid over Congo-Kinshasa vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Kinshasa en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Congo-Kinshasa.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 30 22 5 10 n.v.t.
februari 31 22 7 10 n.v.t.
maart 31 22 6 13 n.v.t.
april 31 22 7 15 n.v.t.
mei 30 21 6 11 n.v.t.
juni 28 19 4 1 n.v.t.
juli 27 18 4 0 n.v.t.
augustus 28 19 5 1 n.v.t.
september 30 21 6 4 n.v.t.
oktober 30 22 5 11 n.v.t.
november 30 22 5 17 n.v.t.
december 30 22 5 14 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Kinshasa. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Congo-Kinshasa moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Congo-Kinshasa
Congo-Kinshasa informatie
Congo-Kinshasa informatie
Congo-Kinshasa reisinformatie
Congo D.R. startpagina
wikipedia
world factbook
... meer Congo-Kinshasa

climate of D.R. Congo

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact