klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de Cookeilanden
De Cookeilanden (Cook Eilanden) vormen een autonome parlementaire democratie binnen Nieuw-Zeeland. Hoewel het een overzees gebiedsdeel van Nieuw-Zeeland is worden de Cookeilanden vaak als een land gezien. Binnenlandse politiek wordt gewoon door de eigen regering gevoerd. De Cookeilanden bestaat uit een archipel van vijftien eilanden die verdeeld zijn in de Noordelijke Cookeilanden en de Zuidelijke Cookeilanden. De Cookeilanden kennen een tropisch klimaat waarbij er afhankelijk van het neerslagpatroon sprake is van een tropisch moessonklimaat of een tropisch savanneklimaat. Sommige websites spreken ten onrechte van een tropisch maritiem klimaat. Dit klimaattype bestaat echter niet en de klimaatgegevens van de Cookeilanden passen prima binnen de criteria die gelden voor het tropisch regenwoudklimaat.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in de Cookeilanden
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Cookeilanden is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Aitutaki
Avarua
Mangaia
Manihiki
Penrhyn
Rarotonga
 

Twee seizoenen
De Cookeilanden kennen een tweetal seizoenen, waarbij er een klein verschil is in temperatuur maar vooral een groter verschil bestaat in de neerslaghoeveelheden die maandelijks geregistreerd worden. Het regenseizoen valt gelijk met de warmere periode die in november begint en aanhoudt tot en met april. Tijdens de drogere periode die daarop volgt dalen de temperaturen iets en neemt vooral de hoeveelheid neerslag af. Neerslag valt altijd in de vorm van regen. IJzel, hagel en sneeuw komen niet voor op de Cookeilanden. Tijdens de fenomenen El Nio en La Nia worden er flinke afwijkingen binnen de neerslagsommen per jaar waargenomen. Zo kan er op Aitutaki het ene jaar tweeduizend millimeter regen vallen terwijl tijdens een ander jaar de duizend millimeter bij lange na niet gehaald wordt. Tijdens het regenseizoen is er vooral op de Zuidelijke Cookeilanden kans op een orkaan. Het orkaanseizoen loopt zelfs nog iets langer door: tot en met juni bestaat er een kans op cyclonen.

 

Temperaturen
Bij het tropische klimaattype horen temperaturen die overdag maximaal oplopen tot 29 tto 33 graden in het warme seizoen. Op de Zuidelijke Cookeilanden daalt dit in de periode mei-oktober naar 25 tot 28 graden, terwijl op de Noordelijke Cookeilanden de temperaturen vrijwel gelijk blijven gedurende het hele jaar. De passaatwinden zorgen langs de kust voor een aangename bries, waardoor het zelfs op de warmste dagen vaak nog aangenaam aanvoelt.

Klimaatcijfers
Verspreid over de Cookeilanden vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Avarua en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Cookeilanden.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 28 23 6 18 27
februari 29 23 6 17 27
maart 29 23 6 18 28
april 28 22 6 13 27
mei 27 21 6 9 26
juni 26 20 7 7 25
juli 25 19 8 5 24
augustus 25 19 7 5 24
september 26 19 7 6 24
oktober 26 20 7 6 24
november 27 21 7 8 25
december 28 22 6 13 26
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Avarua. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in de Cookeilanden moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over de Cookeilanden
Cookeilanden informatie
Cookeilanden informatie
Cookeilanden informatie
Cookeilanden reisinformatie
Cookeilanden startpagina
wikipedia
winterzon op de Cookeilanden
... meer Cookeilanden

climate of Cook Islands

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact