klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Costa Rica
Costa Rica is een land in Midden-Amerika dat grenst aan Panama en Nicaragua. Het klimaat van Costa Rica bestaat uit tropische klimaten, waarbij het oosten en noordoosten van het land een tropisch regenwoudklimaat heeft (type Af volgens de klimaatclassificatie van Köppen) en de rest van Costa Rica vooral te maken heeft met het tropisch moessonklimaat (type Am) en het tropisch savanneklimaat (type Af). Door de vele hoogteverschillen (het centrale Cordilla gebergte ligt dwars door Costa Rica heen) en de invloeden van de Caribische Zee en de Grote Oceaan vind je binnen Costa Rica een grote verscheidenheid aan microklimaten. Binnen een straal van een paar kilometer kunnen er vrij grote verschillen voorkomen wat betreft temperatuur, neerslagpatroon en zonneschijn. De hoogste bergtoppen van Costa Rica (o.a. Cerro Chirripó - 3819 meter en Irazú - 3431 meter) kennen door hun hoogte een klimaat dat op basis van de temperaturen niet meer binnen de tropische klimaten valt. Met temperaturen tussen de twee en twintig graden Celsius heb je op deze plekken te maken met een gematigd zeeklimaat.

Costa Rica rondreizen
Wil je oog in oog staan met boomkikkers, leguanen en luiaards? Wil je de fascinerende natuur van Costa Rica optimaal beleven? Wil je een glimp opvangen van de rijke cultuur van Costa Rica? Maak dan een rondreis door dit boeiende land. Als je wilt kun je een rondreis door Costa Rica combineren met buurlanden zoals Panama of Nicaragua. Een betrouwbare reisorganisatie waar je Costa Rica rondreizen kunt boeken is Fox Verre Reizen. Deze volwaardige dochter van de ANWB biedt Costa Rica rondreizen met Nederlandstalige begeleiding aan.
Bekijk de Costa Rica rondreizen van Fox

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Costa Rica
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Costa Rica is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Alajuela
Cartago
La Fortuna de San Carlos
Liberia
Montezuma
Puerto Limon
Puerto Quepos
Puntarenas
San José
Tamarindo
 

Ten oosten van de bergen
Het noordoosten van Costa Rica, grenzend aan Nicaragua en de Caribische Zee, heeft een tropisch regenwoudklimaat. In dit deel van Costa Rica heerst de hoogste relatieve luchtvochtigheid van het land en ligt de maximumtemperatuur het hele jaar tussen de 26 en 31 graden Celsius. Dit gebied kent in tegenstelling tot de rest van Costa Rica geen droog seizoen of een regenseizoen, maar is het hele jaar door heet en regenachtig. De provincie Limón meet gemiddeld op jaarbasis zo’n 3000 tot 3500 millimeter neerslag, die altijd valt in de vorm van regen. De enige maanden waarin er iets minder meerslag valt zijn februari, maart, september en oktober. Deze maanden zijn echter nog steeds goed voor gemiddeld 160 tot 220 millimeter per maand, hoeveelheden die het dubbele zijn van de natste maanden in Nederland. In dit gebied zijn de temperaturen ook het meest constant. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in Limón tussen de 26 en 29 graden Celsius, de minimumtemperatuur tussen 22 en 24 graden. De provincie Heredia, in het noordoosten gelegen grenzend aan Nicaragua, meet gemiddeld iets hogere temperaturen.

 

Regenseizoen
Het centrale deel van Costa Rica en de westelijke kant van het land kennen een echt regenseizoen. Vanaf mei nemen de neerslaghoeveelheden aanzienlijk toe en is er sprake van een echt regenseizoen. Deze moessonperiode duurt, afhankelijk van de regio, tot ergens tussen eind oktober en begin december. Vanaf december wordt het aanzienlijk droger. De combinatie van droog en zonnig weer en met name in de provincie Guanacaste aangename temperaturen zorgt ervoor dat deel van Costa Rica met name onder de Amerikanen populair is als winterzonbestemming.

Orkanen
Dankzij de vrij zuidelijke ligging op het continent Midden-Amerika heeft Costa Rica vrijwel geen kans op orkanen. De aanvoerroute van orkanen vanuit het Caribisch gebied loopt net ten noorden van Costa Rica. Omdat buurland Nicaragua wel op een mogelijke koers van orkanen liggen kun je in het noordoosten van Costa Rica wel last krijgen van de indirecte gevolgen van een orkaan. Binnen een straal van honderden kilometers van een orkaan kunnen er enorme hoeveelheden regen vallen. Dit water wordt tijdens het ontstaan van de orkaan opgenomen in de lucht en kan in omliggende gebieden voor enorme wateroverlast zorgen.

TIP: Costa Rica voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Costa Rica dan kun je op de website Costa Rica voor beginners enorm veel goede informatie over Costa Rica halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere steden en dorpen in Costa Rica, rondreizen door Costa Rica, de bezienswaardigheden van Costa Rica, excursies in Costa Rica, met kinderen naar Costa Rica reizen, alles over reizen naar Costa Rica en natuurlijk de indrukwekkende natuurparken van Costa Rica.

Klimaatcijfers
Verspreid over Costa Rica vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad San José en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Costa Rica.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 25 15 7 8 n.v.t.
februari 26 15 7 4 n.v.t.
maart 28 17 7 5 n.v.t.
april 30 19 7 7 n.v.t.
mei 30 19 7 18 n.v.t.
juni 28 18 7 21 n.v.t.
juli 28 18 6 22 n.v.t.
augustus 28 17 6 23 n.v.t.
september 27 17 6 21 n.v.t.
oktober 26 17 6 22 n.v.t.
november 26 16 6 18 n.v.t.
december 25 15 6 14 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad San José. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Costa Rica moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Costa Rica
beste reistijd zonvakantie Costa Rica
Costa Rica bezienswaardigheden
Costa Rica informatie
Costa Rica informatie
Costa Rica in 24 foto's
Costa Rica reisinformatie
Costa Rica toerisme
Costa Rica voor beginners
Costa Rica zonkalender
bijzondere plaatsen in Costa Rica
mooiste dorpjes in Costa Rica
steden in Costa Rica
wikipedia
winterzon informatie Costa Rica
... meer Costa Rica

climate of Costa Rica

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact