klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Cuba
Cuba heeft een tropisch savanneklimaat, type Aw volgens de Köppen-Geiger classificatie. De uiterst zuidoostelijke punt van Cuba heeft een warm steppeklimaat, type Bsh. Dit vanwege de geringe neerslaghoeveelheden in dit gebied.
Met temperaturen die gedurende het hele jaar overdag tussen de 25 en 34 graden liggen is het heel goed vertoeven voor mensen die houden van warm weer. Omdat er vrijwel altijd een redelijke wind staat, meestal uit noordoostelijke richting, wordt het tropische weer voor het gevoel iets getemperd en kan het in de periode november tot en met mei 's avonds zelfs iets fris aanvoelen, wat voor tropische klimaatgebieden vrij ongebruikelijk is.
Het klimaat is een belangrijke reden waarom Cuba vroeger zo populair was bij Amerikanen als vakantiebestemming. Op redelijk korte vliegafstand lag er een groot eiland waar veel meer mocht dan in het conservatieve Amerika en was het het hele jaar heerlijk weer. Zelfs gedurende het regenseizoen schijnt de zon een groot deel van de dag en worden er dagelijks 6 tot 9 zonne-uren geregistreerd. Dat heeft te maken met het feit dat de regen heel veel in de vorm van buien valt en door de vrij sterke stroming op grote hoogte de wolken vaak net zo snel weer verdwijnen als dat ze gekomen zijn. Soms zie je binnen een half uur een donkergrijze lucht helemaal openbreken waarna er een strakblauwe hemel overblijft.

Vakantie vieren op Cuba
Cuba leent zich het hele jaar door prima voor een strandvakantie of een rondreis. Of je nu voor de wuivende palmen of voor het authentieke Cuba gaat, je zult nooit teleurgesteld worden. Cuba is tegenwoordig erg toegankelijk voor toeristen. Wel heb je een toeristenkaart voor Cuba (een soort van visum voor Cuba) en een reisverzekering nodig om naar Cuba te mogen reizen.
Complete Cuba vakanties boek je in Nederland via gerenommeerde reisorganisaties zoals TUI en Fox Verre Reizen (dochteronderneming van de ANWB).

Bekijk de Cuba strandvakanties en rondreizen bij TUI
Bekijk de Cuba rondreizen van Fox Verre Reizen

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Cuba
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Cuba is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Camagüey
Cayo Coco
Cayo Guillermo
Cayo Santa Maria
Cienfuegos
Guantánamo
Guardalavaca
Havana
Holguin
Pinar del Rio
Santa Clara
Santiago de Cuba
Trinidad
Vallei van Viñales
Varadero

Zomer in Cuba
De zomermaanden in Cuba zijn warm en vrij vochtig. In het binnenland en langs de zuidkust voel je de luchtvochtigheid flink toenemen en kan het vooral in de periode juni tot en met september erg klam en benauwd aanvoelen. Langs de noordkust is dat een stuk minder omdat de wind van zee daar zorgt voor een tempering van de luchtvochtigheidsgraad.
De zomerperiode in Cuba betekent regenseizoen. Verwacht geen dagenlang vol met wolken en neerslag, maar vooral buien die vooral in de namiddag en avond voorkomen. Deze periode is echter ook orkaanseizoen en vanaf begin juni tot half november heeft Cuba de kans om getroffen te worden door orkanen, tropische stormen en depressies die ontstaan boven de Atlantische Oceaan.

Orkanen
Omdat Cuba een groot en langgerekt eiland is, is de kans dat het eiland door een orkaan getroffen wordt relatief groot is. Het is echter niet zo dat er per jaar tien orkanen over Cuba razen, maar de kans is in Cuba zeker aanwezig. Van alle hurricanes die in een seizoen door het Caribisch gebied trekken krijgt Cuba gemiddeld één of twee keer te maken met dit natuurgeweld.
De aanvoerroute van de orkanen is uit zuidoostelijke richting, waardoor de zuidkust en het zuidoosten van Cuba relatief het vaakste getroffen worden door orkanen. De noordkust wordt niet vaak vol getroffen, omdat de orkanen dan meestal een pad net ten noorden van Cuba volgen waarbij de orkaan zich vrijwel parallel ten opzichte van de Cubaanse kust verplaatst in westelijke richting.
Orkanen die het oosten van Cuba bereiken, doen dat meestal via de Dominicaanse Republiek en Haïti. De kans dat de orkaan kracht 3 of hoger op de schaal van Saffir-Simpson heeft is daar vrij klein.
De meeste kans om met een vernietigende orkaan te maken te krijgen is als hij Cuba treft uit zuidelijke richting en dan met name in het westelijke deel van de zuidkust. Omdat de orkaan honderden kilometers voordat hij Cuba bereikt dan geen land heeft geraakt kan de orkaan boven de warme Caribische Zee volop aan kracht winnen en uitgroeien kracht 4 of 5. Indien er koers gezet wordt richting Havana wordt de orkaan wel wat getemperd door het stuk dat hij over land moet, maar zal er vrijwel altijd sprake zijn van schade in de Cubaanse hoofdstad en eventueel (dodelijke) slachtoffers.

Winter
De winters in Cuba zijn zeer mild tot vrij warm. Langs de noordkust kunnen de maximumtemperaturen teruglopen naar ongeveer 25-26 graden, langs de zuidkust en in het zuidoosten blijft het bijna tropisch met temperaturen die overdag tegen of rond de dertig graden liggen. Met weinig neerslag en veel zon is het dan uitstekend vertoeven in Cuba. Langs de noordkust kan het dan door de wind iets koel aanvoelen, zeker op plekken als Varadero en Cayo Coco.

UV-straling
De kracht van de zon is in Cuba groot. Een groot deel van het jaar is er sprake van de allerhoogste zonnekracht (UV-index 11), waarbij onbeschermd in de zon gaan eigenlijk niet verantwoord is, tenzij het om een zeer korte periode (10-15 minuten) gaat. Gedurende het hele jaar is het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30) aan te raden, zelfs voor mensen die niet zo snel verbranden. Uit eigen ervaring kan er gemeld worden dat zelfs een wandeling 's ochtend in mei bij een volledig bewolkte hemel al een verbrande huid op kan leveren indien er niet gesmeerd is.
In de wintermaanden ligt de UV-index in Cuba tussen de 6 en 10. Dat is te vergelijken met Zuid-Europa in de zomer (!).

Extremen
Behalve de eerder genoemde orkanen komt er in Cuba weinig extreems voor op het gebied van weer en klimaat. Winters weer zoals sneeuw, ijzel of vorst komt hier niet voor. Echter ook extreem heet weer met temperaturen van veertig graden of hoger zul je in Cuba zelden meemaken, omdat er altijd voldoende invloed van zee en wind is om de temperaturen wat te temperen.

TIP: Cuba voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Cuba dan kun je op de website Cuba voor beginners enorm veel goede informatie over Cuba halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de stranden van Cuba, de geschiedenis van Cuba, vervoer in Cuba, de bezienswaardigheden en excursies van Cuba, het weer in Cuba, alles over vakantie in Cuba en typisch Cubaanse gewoontes en producten.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor Cuba gezien worden. Lokaal zijn afwijkingen uiteraard mogelijk, zeker op het gebied van mogelijke neerslaghoeveelheden.
Klimaatinformatie voor specifieke streken of plaatsen wordt op de aparte klimaatpagina's van Cubaanse plaatsen gegeven.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 27 18 7 6 25
februari 28 18 7 5 25
maart 29 19 8 6 25
april 30 20 8 5 26
mei 31 22 7 9 27
juni 31 23 7 13 28
juli 32 23 8 14 29
augustus 33 23 7 13 30
september 32 23 7 15 29
oktober 31 22 7 12 29
november 29 20 7 8 28
december 27 19 7 6 26
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Cuba, waarbij aangetekend moet worden dat het zuiden en oosten (vooral in de winter) iets warmer is en de kans op langdurige neerslag in het zuiden groter is dan in de rest van Cuba.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Cuba
Cuba bezienswaardigheden top 10
Cuba in 24 foto's
Cuba informatie
Cuba informatie
Cuba informatie
Cuba reisinformatie
Cuba tips
Cuba voor beginners
bijzondere plaatsen in Cuba
mooiste dorpjes in Cuba
steden in Cuba
wikipedia
winterzon op Cuba
zomerzon vakantie op Cuba
zonkalender Cuba
... meer Cuba

climate of Cuba

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact