klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Curaçao
Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Köppen-Geiger classificatie). De temperaturen zijn vrij constant over het hele jaar. Het verschil tussen de laagste gemiddelde etmaaltemperatuur en de hoogste is binnen één jaar slechts 3 graden. Wel zit er een duidelijk verschil in het neerslagpatroon. Vanaf februari tot en juni is het droog, het aantal millimeters regen blijft dan vrijwel altijd onder de grens van dertig millimeter. Januari, juli, augustus en september zijn met hoeveelheden tussen de veertig en vijftig millimeter gemiddeld per maand iets natter. De laatste drie maanden van het jaar vormen de beduidend nattere periode waarbij er maandelijks rond de honderd millimeter neerslag geregistreerd wordt. Niet genoeg om van een echt regenseizoen te spreken, maar wel aanzienlijk meer dan de andere maanden.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Curaçao
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Curaçao is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Cabana Beach
Jan Thielbaai
Westpunt
Willemstad

Regen
Op jaarbasis valt er in totaal ruim vijfhonderd millimeter. Opvallend voor Curaçao is dat er redelijke verschillen per jaar en per maand plaats kunnen vinden. Er zijn jaren dat er minder dan de helft valt van wat er normaliter gemiddeld staat voor een heel jaar. Er zijn echter ook jaren dat er ruim het dubbele van de normale hoeveelheid regen valt. Omdat de jaarlijkse hoeveelheid neerslag vooral opgebouwd is uit een aantal buien is het uiteindelijke aantal buien erg bepalend voor de jaarlijkse hoeveelheid. In de jaren dat er veel neerslag valt is er naast de gebruikelijke buien vaak sprake van grote depressies die zorgen voor langdurige neerslag. Dagenlang grijs weer met veel regen is dan zeker mogelijk. Het andere uiterste is echter ook goed mogelijk. In de normaal al relatief droge periode februari tot en met juni kunnen er maanden voorkomen waarbij er helemaal geen neerslag valt en de regenmeters op 0,0 millimeter blijven steken.

Zon
Curaçao is een zonnig eiland met een gemiddeld aantal zonne-uren per dag van ruim acht uur. Op jaarbasis komt het totaal aantal zonne-uren gemiddeld iets boven de drieduizend uit, wat als zeer zonnig beschouwd mag worden. De zonne-uren liggen mooi verdeeld over het hele jaar, zelfs in de wat nattere maanden is het gemiddeld nog steeds zonnig omdat de regen vrijwel altijd in de vorm van buien valt. Toch moet je op Curaçao geen dagen verwachten waarin er geen wolkje aan de lucht is, want vrijwel elke dag zijn er wel wolken zichtbaar. Vaak zijn het de mooie witte wolken die je vaker ziet bij mooi weer, maar ook dreigende onweerswolken zijn mogelijk. Het komt dan echter niet altijd tot een regenbui. Omdat het eiland vrij klein is waaien veel buienwolken over en laten ze pas boven het aanzienlijk nattere vasteland van Venezuela hun regen vallen. Curaçao is mede vanwege de vrij hoge zonzekerheid een populaire bestemming voor een zonvakantie op Curaçao.

Ruige noordkust
Omdat er vrijwel continu een vrij krachtige oostelijke tot noordoostelijke passaatwind staat is de noordkust van het eiland Curaçao een stuk ruiger dan de zuidkust. Erosie als gevolg van de golven die inslaan op het land kenmerken de kustlijnen aan deze zijde. Deze passaatwind zorgt ervoor dat het waar de wind merk is het iets minder heet aanvoelt dan dat het is.

Luchtvochtigheid
Hoewel de hoeveelheden regen meevalt, zeker in de droge jaren waarin het beperkt blijft tot 250 tot 300 millimeter, is er wél een hoge relatieve luchtvochtigheid op het eiland Curaçao. De luchtvochtigheid ligt op Curaçao gemiddeld rond de 75 tot 80%, met soms uitschieters tot ruim boven de negentig procent. Zeker langs de zuidkust kan het bij het ontbreken van een duidelijk voelbare wind dan klam en benauwd aanvoelen.

Orkanen
In het Caribisch gebied is er vanaf begin juni tot begin december kans op orkanen en tropische stormen. Door de ligging onder de gebruikelijke aanvoerroutes van de orkanen en depressies wordt Curaçao echter zelden getroffen door dergelijke zware stormen. Niet voor niets heten de eilanden waar Curaçao toe behoort de Benedenwindse Eilanden. Hoewel het eiland zelf zelden getroffen wordt door orkanen, heeft het wel degelijk last van orkaanactiviteit in de regio. Door orkaanactiviteit ten noorden van Curacao kan de wind erg ruw worden en kunnen golven hard op de kust van het eiland slaan met alle gevolgen van dien. Ook zijn grote hoeveelheden regen mogelijk als gevolg van orkaandepressies in de nabije omgeving.

Winterzon
Omdat Curaçao continu aangename dagtemperaturen biedt van 30 tot 32 graden is het een ideale winterzonbestemming. In de periode oktober tot en met december is de kans groter dat je getroffen wordt door regen. Toch schijnt ook in die maanden de zon volop en is het vrijwel alle dagen gewoon lekker genieten aan strand of zwembad. Wie rond de Kerst en Nieuwjaar naar Curaçao wil vliegen moet rekening houden met hoge ticketprijzen als gevolg van familiebezoek in die periode. Een vakantie op Curaçao kost je dan al snel duizenden euro's per persoon.

TIP: Curaçao voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar Curaçao dan kun je op de website Curaçao voor beginners enorm veel goede informatie over Curaçao halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere eten op Curaçao, autorijden op Curaçao, de stranden van Curaçao, het weer op Curaçao en alles over vakantie op Curaçao.

Op vakantie naar Curaçao?

Wil je genieten van een zonovergoten vakantie op het tropisch eiland Curaçao? Jouw Curaçao vakantie kun je boeken bij reisorganisatie TUI. Dit is de grootste touroperator van Nederland, is groot in Curaçao vakanties en vliegt zowel met eigen toestellen als met KLM naar Curaçao. Kies uit luxe strandhotels, comfortabele appartementen of een heerlijke all-inclusive vakantie. Met het weer zit het wel goed, zoals je in de statistieken hieronder kunt zien!
Bekijk alle Curaçao vakanties op TUI.nl

Klimaatcijfers
Verspreid over Curaçao zijn de klimaatgegevens en temperaturen vrijwel gelijk. De gegevens in onderstaande tabel zijn een gemiddelde voor het eiland. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Curaçao.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 30 24 8 6 27
februari 30 24 9 4 26
maart 31 25 9 4 26
april 31 26 8 5 27
mei 32 26 8 7 27
juni 32 26 9 9 28
juli 32 26 9 9 28
augustus 32 26 9 8 28
september 33 27 9 10 29
oktober 32 26 8 12 29
november 31 26 8 11 28
december 30 25 8 10 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Curaçao
5x zien & doen tips voor Curaçao
beste reistijd Curaçao zonvakantie
Curaçao bezienswaardigheden
Curaçao blog
Curaçao informatie
Curaçao informatie
Curaçao nieuws & tips
Curaçao reisinformatie
Curaçao startpagina
Curaçao toerisme
Curaçao top 10
Curaçao voor beginners
wikipedia
winterzon op Curaçao
... meer Curaçao

climate of Curaçao

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact