klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Denemarken
Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat met niet al te warme zomers en vrij milde winters. De invloed van het zeewater is hier minder sterk dan in Nederland, waardoor in de zomermaanden het oostelijke deel van Denemarken kouder wordt dan het westen en de zomers over het algemeen weer wat warmer zijn aan de oostzijde.
Gemiddeld genomen wijkt het weer in Denemarken niet zoveel af van Nederland. Het grootste verschil is dat hogedrukgebieden meestal standvastiger zijn dan bij ons en langer invloed hebben op het weer waardoor het soms over langere periodes warm (in de zomer) of koud (in de winter) kan zijn en buienstoringen minder kans hebben om Denemarken te bereiken. Dat is vooral goed merkbaar in het oosten en noord oosten waar de gemiddelde jaarsom aan neerslag zo rond de 500 millimeter ligt tegenover 700 tot 800 millimeter in Nederland.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Denemarken
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad.
Voor Denemarken is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Aalborg
Arhus
Billund
Bornholm
Ebeltoft
Esbjerg
Faerer
Frederiksberg
Funen
Helsingor
Jutland
Kolding
Kopenhagen
Mn
Odense
Randers
Ribe
Roskilde
Seeland
Silkeborg
Skagen
Vejle
Viborg

Aangename zomers
De zomermaanden in Denemarken zijn over het algemeen zonnig. Met gemiddeld ruim 700 zonuren in de drie zomermaanden (juni, juli, augustus) is dit Scandinavische land zonniger dan Nederland (gemiddeld iets minder dan 600 zonuren in de zomer). Dit wordt enerzijds veroorzaakt doordat het in Denemarken iets langer licht is overdag, maar vooral doordat er elke zomer periodes zijn waarin een standvastig hogedrukgebied zorgt voor dagenlang zonnig weer zonder een wolkje aan de lucht. Omdat de temperaturen dan oplopen tot enkele graden boven het gemiddelde van 20-22 graden is het lekker warm zonder tropisch te worden. In het zuiden van Jutland kan het  voorkomen dat de dertig graden grens wel bereikt wordt, maar in verhouding tot de populaire zonbestemmingen langs de Middellandse Zee is die kans hier vele malen kleiner wat Denemarken zeer geschikt maakt voor een actieve vakantie of een vakantie met (jonge) kinderen. In het noorden en oosten wordt het vrijwel nooit 30 graden.
Bij de afwezigheid van een hogedrukgebied is Denemarken door de ligging vrij gevoelig voor regenbuien.

Winter
Vanaf oktober kan er al (nacht)vorst en sneeuw voorkomen in het noorden van Denemarken. De kans op vorst of sneeuw houdt aan tot in mei. Gemiddeld valt er aanzienlijk meer sneeuw dan in Nederland en is (afhankelijk van de locatie) Denemarken zo'n 30 tot 60 dagen per jaar bedekt met een witte laag.
De wintermaanden zijn over het algemeen vrij grijs en aan de koele kant. De zon laat zich niet zoveel zien in de winter en de kans op mist is groot, zeker in het binnenland. Gemiddeld komt de temperatuur zo'n 15 tot 28 dagen per jaar helemaal niet boven het vriespunt uit en jaarlijks zijn er tien tot twintig dagen dat de thermometer onder de -10 graden duikt. Als het land bedekt is met sneeuw zijn temperaturen van -20 tot zelfs -30 graden mogelijk.

Wind
Doordat Denemarken omgeven is door zeen is het land vrij gevoelig voor wind, met name in de herfstmaanden. De windkracht in de kustgebieden kan oplopen tot windkracht 10 of 11 en in extreme gevallen wordt orkaankracht 12 waargenomen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Denemarken gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: meer neerslag in het westen, hogere zomertemperaturen in het oosten en lagere wintertemperaturen in het oosten.
De weergegeven zeetemperaturen zijn een gemiddelde voor de verschillende kusten.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 1 -4 1 16 2
februari 2 -3 2 13 1
maart 5 0 4 14 2
april 10 2 6 13 4
mei 16 7 8 12 9
juni 19 10 9 11 13
juli 22 13 9 13 16
augustus 21 13 7 14 17
september 17 10 5 14 15
oktober 13 7 3 15 11
november 8 2 2 17 7
december 4 -2 1 17 3
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Denemarken:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Denemarken
beste reistijd Denemarken zonvakantie
goedkoop naar Denemarken
Denemarken bezienswaardigheden
Denemarken informatie
Denemarken informatie
Denemarken reisinformatie
Denemarken startpagina
Denemarken toerisme
mooiste dorpjes in Denemarken
steden in Denemarken
wikipedia
world factbook
... meer Denemarken

climate of Denmark

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact