klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Dominica
Dominica is een (ei)land in de Caribische Zee, behorende tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. De zelfstandige staat moet niet verward worden met de Dominicaanse Republiek dat op het eiland Hispaniola ligt. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong, waardoor het met soms flinke hoogteverschillen te maken heeft. Het hoogste punt is Morne Diablotins dat centraal in de noordelijke helft van Dominica ligt met een hoogte van 1447 meter boven de zeespiegel. Dominica is voor natuurliefhebbers een pareltje in de regio vanwege het ruige vulkanische gesteente in combinatie met dichtbegroeide regenwouden en veel waterpartijen. Dominica heeft dan ook als een van de weinige landen een echt tropisch regenwoudklimaat (type Af volgens de klimaatclassificatie van Köppen).

Regen
Dominica heeft een neerslagpatroon dat vergelijkbaar is met de omringende landen in het Caraïbisch gebied: een droger seizoen van januari tot en met april en een nat seizoen vanaf mei tot en met december. De totale neerslagsom ligt in Dominica echter hoger dan in veel andere landen in de regio, wat het vooral te danken heeft aan de geografische ligging en het landschap wat er voor zorgt dat regenbuien niet alleen meer frequent voorkomen maar tevens dat er grotere hoeveelheden regen geregistreerd worden tijdens een bui. Langs de westkust valt de totale neerslagsom per jaar met gemiddeld ongeveer 1800 millimeter nog mee, in het oosten is het met ruim vijfduizend millimeter een heel stuk natter. Aan de loefzijde van de bergen kan de hoeveelheid binnen een jaar oplopen tot maar liefst 8000-9000 millimeter.

Temperaturen
De temperaturen zijn zoals gebruikelijk in deze regio als tropisch te omschrijven: overdag gedurende het hele jaar rond de dertig graden en ‘s nachts komt de temperatuur met uitzondering van de hoger gelegen gebieden niet onder de 21-22 graden uit. In de wintermaanden is het gemiddeld iets koeler en in de zomer iets warmer. Door de hoge luchtvochtigheid kan het vooral landinwaarts warmer aanvoelen dan het is. Dit geldt vooral voor de lijzijde van de bergen, waar het door het ontbreken van wind het warmste aanvoelt.

Orkanen
Dominica ligt vrijwel centraal in de aanvoerroute van tropische stormen en orkanen. Het eiland is daarom erg gevoelig voor orkanen, waardoor Dominica soms vol getroffen wordt zoals bijvoorbeeld in 1979 toen categorie-5 orkaan David extreem veel schade veroorzaakte en in augustus 2007 toen orkaan Dean gelukkig slechts een categorie 1 orkaan was waardoor de schade nog enigszins beperkt bleef. Het orkaanseizoen begint eind juni en duurt tot begin december. Het gebeurt niet ieder jaar dat een orkaan daadwerkelijk in de buurt of recht over Dominica trekt, maar in het orkaanseizoen is er altijd kans op tropische stormen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van langjarige weergegevens en gelden als gemiddelde voor het eiland Dominica:
(lokaal kunnen lichte afwijkingen voorkomen)

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 29 21 7 18 27
februari 29 21 7 14 26
maart 30 21 8 14 26
april 30 22 8 14 27
mei 31 23 8 17 28
juni 31 23 8 19 28
juli 31 23 8 21 28
augustus 31 24 8 21 28
september 31 23 7 20 29
oktober 31 23 7 19 29
november 30 22 7 19 28
december 29 21 7 19 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Dominica
Dominica informatie
Dominica informatie
Dominica reisinformatie
Dominica startpagina
Dominica toerisme
wikipedia
winterzon vakantie Dominica
... meer Dominica

climate of Dominica

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact