klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van de Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek heeft voor een groot deel een tropisch savanneklimaat, type Aw volgens de Köppen-Geiger classificatie. Het noordoosten van het land heeft een tropisch regenwoudklimaat (type Af) vanwege de regenval gedurende het hele jaar. De temperaturen liggen in deze gebieden overdag het gehele jaar tussen de 28 en 33 graden Celsius en 's nachts daalt de temperatuur zelden onder de twintig graden, met uitzondering van de hoger gelegen gebieden in het binnenland.
Het zuidwestelijke puntje van de Dominicaanse Republiek heeft een warm steppeklimaat (type Bsh). Dit vanwege de aanzienlijk lagere neerslaghoeveelheden die in dit gebied vallen.
De Dominicaanse Republiek is één van de populairste zonbestemmingen buiten Europa vanwege het uitstekende weer, de vele mooie hotels en de adembenemende stranden. De tropisch witte stranden bij Punta Cana en Bavaro behoren zonder enige twijfel tot de mooiste van het Caribisch gebied en zelfs van de hele wereld. Veel foto's van witte palmenstranden met een azuurblauwe zee en een felle diepblauwe lucht zijn hier gemaakt. Omdat er vrij vaak wolken aanwezig zijn, tekent dat mooi af bij de blauwe lucht en krijg je de foto's die je tijdens Nederlandse winters doen smachten naar vakantie.

Dominicaanse Republiek vakantie
Voor de Nederlandse markt is TUI dé aanbieder op het gebied van Dominicaanse Republiek vakanties. Bekijk hun Dominicaanse Republiek aanbiedingen om nu voordelig een Dominicaanse Republiek vakantie te boeken.

Vorst
De Dominicaanse Republiek is het enige land in de Caribische Zee waar vorst voor kan komen. Op de Pico Duarte, die volgens nieuwe metingen met 3098 meter de hoogste berg van het Caribisch gebied is, kan het vriezen. Het bovenste deel van de bergen in dit gebied en dan met name de Pico Duarte heeft regelmatig te maken met vorst. Bij uitzondering daalt de vorstgrens in de wintermaanden ineens met honderden meters en krijgen ook de bewoonde gebieden te maken met het fenomeen vorst en ijs. In de winter van 2006/2007 kwamen inwoners van het eiland af op de met een ijslaagje bedekte bossen rondom het bergstadje Constanza, dat zich op slechts 1220 meter boven zeeniveau bevindt.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in de Dominicaanse Republiek
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor de Dominicaanse Republiek is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Bahia Maimon
Bavaro
Bayahibe
Cabarete
Cofresi Beach
Juan Dolio
Playa Dorada
Puerto Plata
Punta Cana
Samana
San Juan
Santiago
Santo Domingo
Sosua
Uvero Alto

Zomer in de Dominicaanse Republiek
De zomermaanden in de Dominicaanse Republiek zijn warm vochtig en vrij zonnig. De temperaturen op zeeniveau liggen op het hele eiland rond de 31/32 graden en het aantal uren zonneschijn ligt rond de 8 uur per dag. Punta Cana is nog iets zonniger met ongeveer 9 uur per dag in de maanden juli en augustus. Vaak zie je dan dat er in het binnenland wel vrij veel bewolking is, maar dat het boven Punta Cana zelf gewoon heerlijk zonnig is. Toch zie je ook hier dat er regelmatig een regenbui overtrekt. Voor de meeste plekken op de Dominicaanse Republiek is de zomer het seizoen dat er aanzienlijk meer regen valt dan in de wintermaanden, voor de zuidkust en de berggebieden is de zomer echt het regenseizoen. Vooral in de bergen kunnen er dan grote hoeveelheden regen binnen korte termijn vallen. Wie te voet of op een mountainbike de bergen in wil gaan moet in het zomerseizoen voorbereid zijn op zeer snelle veranderingen in het weerbeeld. 's Morgens kan het stralend weer zijn waarbij het in de loop van de dag totaal om kan slaan naar flinke plensbuien waarbij je bijna geen hand voor ogen ziet.

Orkanen
De Dominicaanse Republiek ligt in een regio waar regelmatig orkaanactiviteit is. Vanaf juni tot eind november is er kans op orkanen die vanuit het oosten het Caribische gebied binnen komen. Net als de meeste andere eilanden in deze regio kan ook de Dominicaanse Republiek getroffen worden door een orkaan. De kans dat het gebeurt moet niet overdreven worden, want het is niet elk seizoen raak en als een orkaan het land treft is het altijd maar een bepaald deel. Indien er serieus orkaangevaar dreigt dan grijpen de autoriteiten op tijd in en zullen er de nodige maatregelen genomen worden. In het ergste geval is er sprake van evacuatie of kun je één of twee dagen vrijwel niet reizen. Doden en gewonden vallen vrijwel nooit onder toeristen, omdat de hotelgebouwen voorbereid zijn op flinke stormen en orkanen. Groter is de kans dat er een tropische depressie over het land trekt waarbij er sprake is van veel regenval binnen korte tijd en mogelijk ook tijdelijk veel wind. Ook dit weerbeeld is meestal van vrij korte duur en na één of twee dagen slecht weer kun je dan meestal weer lekker op het strand liggen.

Winter
De winters in de Dominicaanse Republiek zijn niet veel koeler dan de zomers. De temperaturen op zeeniveau liggen overdag dan nog steeds tegen of rond de dertig graden waarmee de Dominicaanse Republiek een uitstekende winterzonbestemming is. Wie op huwelijksreis wil gaan en op zoek is naar een grote zonzekerheid kan het beste kiezen voor de oostkust (Punta Cana, Bavaro) of de zuidkust (Santa Domingo, Boca Chica).  De winterperiode is daar een aanzienlijk droger seizoen dan het zomerseizoen.

UV-straling
De zonkracht is de Dominicaanse Republiek hoog. Een groot deel van het jaar is er sprake van de allerhoogste zonnekracht (UV-index 11), waarbij onbeschermd in de zon gaan eigenlijk niet verantwoord is, tenzij het om een zeer korte periode (10-15 minuten) gaat. Gedurende het hele jaar is het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30) aan te raden, zelfs voor mensen die niet zo snel verbranden. In de winter is het niet veel lager. Alleen de maanden november, december, januari en in iets mindere mate februari en oktober zijn iets milder voor uw tere huid. Houd dan echter nog steeds rekening met een zonkracht die te vergelijken is met hartje zomer in Spanje.

Neerslag
Het tropische klimaat van de Dominicaanse Republiek brengt niet alleen veel warmte en zon met zich mee, maar ook de nodige regen en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Afhankelijk van de regio en seizoensinvloeden vallen er redelijke hoeveelheden regen. In het noordoosten, rondom Samana en Las Terrenas, valt er gedurende het hele jaar vrij veel neerslag. Het Nationaal Park Los Haitises profiteert van de flinke hoeveelheden regen.
Niet alleen per regio of per maand kunnen er grote verschillen ontstaan, ook is niet ieder jaar hetzelfde en is het mogelijk dat er voor een bepaald gebied een flinke afwijking voorkomt in vergelijking met het langjarig gemiddelde. Wie geluk heeft zal vooral zon zien, wie pech heeft krijgt te maken met wat meer regenbuien dan gebruikelijk.

TIP: Dominicaanse Republiek voor beginners
Goede reisinformatie is essentieel voor het maken van een reis. Wil je binnenkort op vakantie naar de Dominicaanse Republiek dan kun je op de website Dominicaanse Republiek voor beginners enorm veel goede informatie over de Dominicaanse Republiek halen. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de plaatsen en streken in de Dominicaanse Republiek, reizen naar de Dominicaanse Republiek, de bezienswaardigheden en excursies in de Dominicaanse Republiek, het weer in de Dominicaanse Republiek en met kinderen naar de Dominicaanse Republiek reizen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens kunnen als een gemiddelde voor de Dominicaanse Republiek gezien worden. Lokaal zijn afwijkingen uiteraard mogelijk, zeker op het gebied van mogelijke neerslaghoeveelheden.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 28 19 7 11 27
februari 28 19 8 10 26
maart 29 19 8 9 26
april 30 19 8 9 27
mei 31 20 8 12 27
juni 31 20 8 12 28
juli 32 21 8 14 28
augustus 32 21 8 14 29
september 32 21 8 15 29
oktober 31 21 7 16 29
november 30 20 7 13 28
december 29 19 7 11 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor de Dominicaanse Republiek, waarbij je rekening moet houden met minder kans op zon en meer kans op neerslag in het binnenland.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over de Dominicaanse Republiek
alles over de Dominicaanse Republiek
bezienswaardigheden top 10
beste maanden zonvakantie Dom. Rep.
Dominicaanse Republiek
Dominicaanse Republiek informatie
Dominicaanse Republiek reisinformatie
Dominicaanse Republiek startpagina
Dominicaanse Republiek tips
wikipedia
winterzon informatie
zomervakantie in Dominicaanse Rep.
... meer Dominicaanse Republiek

climate of Dominican Republic

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact